Işığın Yeri ' Ecem Ulubay'

Işığın Yeri ' Ecem Ulubay'

A+ A-
Fotoğrafla ilgilenen, izleyen, seven, çeken, merak eden herkese merhaba,
Bu yazımda fotoğrafçılığın ortaya çıkışından sonraki en önemli konu olan, ışığın fotoğraftaki yeri ve önemi ile ilgili naçizane bildiklerimi aktaracağım.

“Işık, maddenin fiziksel yapısındaki atomik etkileşim sonucu meydana gelen enerji türlüdür.” dedikten sonra ışığın hayatımızdaki ve fotoğraftaki yerine değinmek istiyorum. Yunanca photos -ışık- graphos -çizmek- anlamına gelmektedir. Işıkla çizmek anlamına gelen fotoğrafta hepimizin bildiği şudur ki ışık olmadan fotoğraf olamaz.

Fotoğrafta ışık hangi amaçlara hizmet eder sorusunun cevabı; konuyu aydınlatmalı, hacim ve derinlik yaratmalı, fotoğrafın atmosferini oluşturmalı ve ışık seviyesiyle desenler katmalıdır. 

Biz ışığı kompozisyon ölçütü olarak inceleyeceğiz. Işığın kullanım kurallarından ziyade avantaj ve dezavantajlarını değerlendirerek kendi kurallarımızı oluşturacağız.


Fotoğrafçılıkta ışığı genel anlamıyla doğal ve yapay ışık olarak ayırırız. Alt başlığında ise direkt ışık, yansıyan ışık ve filtrelenmiş ışık olarak ayırmak mümkündür. Ancak ışığın dört temel özelliği vardır. Bunlar parlaklık, yön, renk ve kontrasttır.

Işık söz konusu olduğunda dikkatimizi çeken ilk şey parlaklıktır. Yoğun aydınlatma fotoğrafta yüksek kontrast yaratır ve gerçeklik algısını destekler. Loş ışık ise bunun tersi bir etki yaparak gizem yaratır.

Işığın yönü ise gölgeleri belirler. Gölgeler kompozisyonunuzun en derin noktalarını oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Işığın yönünü; cephe ışığı, yanal ışık, ters ışık, tepe ışık ve alt ışık olarak inceleyebiliriz.
 
Cephe ışığı makinenizin arkasından vuran ışıktır. Doğru renkleri yakalamanızı sağlar ve gölgesizlik verir. Bu yönleriyle avantajdır. 

Yanal ışık, yandan geldiğinden gölgeleri açığa çıkarır. Üç boyutluluğu destekler ve renk izlenimi noktasında avantajdır. 

Ters ışık, konunun arkasından gelir. Yüksek kontrast yaratmasıyla avantajdır. Ancak kullanım zorluğu dezavantaja dönüşebilir. Etkin kullanıldığında en dramatik görüntüleri verir. 
Tepe ışığı, konuyu tepeden aydınlattığı için fotojenik bir görüntü oluşturmaz bu yönüyle dezavantajdır. Tipik öğlen güneşi bu ışığı verir. Günün en aydınlık saati olduğu için tercih edilir ancak bu dezavantajdır. Günün fotoğraf için en uygun saatleri sabah erken saatler ve öğlenden sonraki saatlerdir. Dikkat ederseniz aradaki farkları gözlemleyebilirsiniz.

Alt ışık, doğada bulunmaz. Bu bir dezavantajdır. Ancak bu ışık teatral bir etki yaratır, korku efekti olarak kullanılır ve fantastik ifadeler yaratır.
Renkleri ısılarına göre ölçeriz. Buna kelvin skalası adı verilir. Bu skala sonucundan renkleri sıcak ve soğuk olarak ayırırız. Kelvin skalası günlük hayatımızın içinde yer almaktadır. Birçoğumuz kırmızıyı sıcak, maviyi ise soğuk renk olarak tanımlarız. Ancak kelvin skalası diyor ki; kırmızı grubu renkler soğuk, mavi grubu renkler ise sıcaktır. Fotoğraflarınızda da bunu göz önünde bulundurabilirsiniz. Fotoğrafçılar için kırmızı ile sıcaklık anlam olarak bütünleşmiştir. Ancak doğrusu tam tersidir. 

Meraklısı için: kırmızı 1000K ile ölçülürken mavi 27000K ile ölçülür.
Kontrast, ışığın konu üzerinde konumlanmasıdır. Sert ve yumuşak kontrast geçişleri fotoğrafta vermek istediğiniz duyguyu destekler. Konu ile ışık arasındaki mesafe bu etkiyi değiştirir. 

Söz konusu ışık olduğunda en sevdiğim konu gri karttır. Peki, gri kart nedir, neden gridir ? Evrende doğal yoldan bulunan tüm renkleri karıştırıldığında ortaya grinin %18’i çıkmaktadır. Yani bir fotoğrafta beyaz ayarını %18 gri üzerinden yapmak size en doğru renkleri verir. Peki nerede bulacağız grinin %18’ini diyenler için %18 griden bir gri kart yapılmıştır, buradan beyaz ayarı yapılıp çekilebilir. 

Ancak ben gri kart alamam, taşıyamam, vardı ama unutmuşum diyenler için doğada % 18 griye en yakın renk yaprakların iç kısmındaki yeşildir. Hem pratik hem doğadan. Çok pratik ve iş görür bir uygulamadır.

Şimdi elimize makinemizi alarak sadece siyah ve sadece beyaz iki fotoğraf çekeceğiz kadrajımıza o renk dışında hiçbir renk girmeyecek şekilde. 

Örnek;


Siz de çektiğiniz iki fotoğrafa bakınca ikisinin de gri olduğunu gördünüz mü? Işığın, kontrastın ve naçizane makinelerimizin en ilginç handikapı budur. 
Amatörler ekipmanı, profesyoneller zamanı, ustalar ışığı düşünür. – Vernon Trent
Işığımız bol olsun.
21-12-2018
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir