Kötü Mü Yoksa Alışmak Mı? - Sinem Elci (Sosyolog)

Kötü Mü Yoksa Alışmak Mı? - Sinem Elci (Sosyolog)

A+ A-

Başlık biraz garip gelebilir ama insanlık tarihini düşündüğüm zaman bazı kötü diye adlandırdığımız durumların sadece birkaçı alışkanlık süreci boyutunda devam ediyor. O zaman biz bu iki kavramı aynı anda ele alabiliriz. Peki her alışkanlık bizde kötü bir etki bırakıyor mu? Bu düşünceye genel geçer bir şekilde bakmamamız gerekiyor bence. Nasıl ki iyi ve kötü insandan insana farklılık gösteriyor, aynı şekilde alışmak dediğimiz kavram da farklılık göstermektedir.

 Günümüzden geçmişe baktığımızda aslında genel olarak davranış ve düzen dahilinde hem toplumsal hem de bireysel olarak bazı alışkanlık süreçlerimiz uzun vadede dönüş yapmış olabilir. Bunun sonucu da ne yazık ki o sürecin bitimi ile anlaşılır. Bizler yapmış bulunduğumuz davranışın olay sürecinde bazen sonucunu tahmin edemeyebiliriz. Bu da iyi ve kötü sonuçların olayın süregelen sürecinde ne yazık ki karşımıza net bir şekilde çıkmasını engeller.

 Burada üzerinde durmak istediğim diğer bir kavram ise geçmişten günümüze gelen bu alışkanlık sürecinin insanların üzerindeki etkisi. Gözlemlerimiz ve yaşantıların sonucu baktığımız da ne yazık ki insanların bir farkındalık bilincinde olmadıklarını görürüz. Burada demek istediğim davranışlarında göstermiş oldukları belirli alışkanlıkları neden ve niçin gerçekleştirdiklerinin farkında olmadan hareket etmeleridir. İnsan hem düşünce hem de davranış mekanizması olarak çok fonksiyonlu bir düzene sahiptir. Ama bunu tam olarak hayata geçirebilen çok az sayıda bir kitle vardır. Bu kitle yaptığı davranışın da düşüncenin de farkında olarak alışkanlık kazandığı ve sürdürdüğü davranışın sonucunun ona ne getireceğinin farkında olarak hareket eder. Sosyal olarak ne kadar normal ve çok dikkat gerektirmeyen bazı alışkanlık türleri bu bireylerde sebep ve sonuç odaklı ilerleyebilir. Bu davranış biçiminin birçok insanda olumlu sonuçlanması ise insanların farkındalık bilincinin sağlam bir şekilde oluştuğunu gösterir.

 İlk konuya dönecek olursak kötü kavramını ne kadar sevmesem de hayatımızın içerisinde olan ve büyük ölçekte yer kaplayan anlamı çeşitli olan (bana göre) kötü kavramı insanlığın bir nevi davranış ölçer görevini üstlenmiştir. O yüzden hem alışkanlık hem de kötü imgelerini yan yana görmek garip gelmemelidir. Bu bazı durumlarda 'etiket' dediğimiz ve ne yazık ki toplumun diğer bireylerin davranışları karşılığında onların karşılığı olarak bu tabirleri kullanmaları da sosyolojik bir sonuçtur.


Kaynakça

https://unsplash.com/photos/x0gw9YspcR4

12-02-2023
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir