Fotoğrafın Serüveni 'Ecem Ulubay'

Fotoğrafın Serüveni 'Ecem Ulubay'

A+ A-

Fotoğrafla ilgilenen, izleyen, seven, çeken, merak eden herkese merhaba,

Bugünden itibaren blogumda; fotoğraf çekmek istiyorum ama nereden başlayacağımı bilmiyorum, fotoğrafın detaylarına inmek istiyorum, fotoğraf çekmeyi biliyorum ama derinliğini yakalayamıyorum; diyen herkes için fotoğrafçılık ile ilgili bildiğim a’dan z’ye tüm bilgileri sizinle paylaşacağım. Genel hatlarıyla başlayacağım bu yolda bildiğim ve değinebildiğim tüm ayrıntılara yer vereceğim.  Söz konusu fotoğraf ve fotoğrafçılık olduğunda akla gelen ilk konu fotoğrafın bulunuşudur. O yüzden ilk yazımda size fotoğrafın serüveni hakkında naçizane bildiklerimi aktaracağım.

Fotoğrafın serüveni, 965 – 1038 yılları arasında optik bilgini Basralı El-Hasan tarihin en ilkel fotoğraf makinesi olan camera obscura yani karanlık kutuyu keşfetmesiyle başladı. 

1460’lı yıllarda Leonardo Da Vinci karanlık kutudan faydalanarak cisimlerin görüntülerini çıkarmayı başarmıştır. 

1568 yılında Danillo Barbaro karanlık kutunun ışık giren deliğine bir mercek yerleştirmiş böylece görüntü kalitesini arttırmanın yöntemini bulmuştur.

1700’lerde ışığın gümüş tuzlarını değişikliğe uğrattığı, mavi ve mor ışınların kırmızı ışınlardan daha etkili olduğu saptandı.

1780 yılında Johan Kasvar Lavater silüet makinesini icat etti.

1813 yılında ise Niepce ışığa duyarlı levha üzerine kalıcı görüntü kaydetmeyi başardı. Niepce aynı işlemi karanlık kutuya uyguladı ve 1827 yılında bilinen ilk fotoğrafı çekmiş oldu.

1839’da Fransız Bilim Akademisi, metal plakaya baskı yöntemini buldu ve Niepce ait olan 8 saatlik pozlama süresini 30 dakikanın altına düşürdüklerini açıkladı.

Fotoğraf tarihinin en sevdiğim yanı ilk fotoğrafları izlemektir. Benim ilk gördüğümde çok ilgimi çeken fotoğraf ilklerinden bir kaçını sizinle paylaşmak istedim.

  

 

İlk olarak elbette tarihin bilinen ilk fotoğrafı olan Niepce fotoğrafına bakmak gerekiyor. Niepce 1827 yılında çektiği bu fotoğrafına HALIOGRAPH adını vermiştir. Fotoğrafta evinin önündeki kulübenin çatısı görüyoruz. Niepce ait fotoğraf ile birlikte ilk negatif fotoğraf çekilmiş ve fotoğrafçılığın serüveni başlamış oldu.

 

 

1838 yılında bilinen ilk insan fotoğrafı Paris sokaklarında Louis Daguerre tarafından çekildi. Fotoğraf 10 dakikadan fazla pozlanmıştı. Bu sebeple sokakta akan hayat fotoğrafa yansımamıştı. Biri hariç, o da ayakkabılarını uzun süre cilalayan adamdı. Fotoğrafa dikkatli bakarsanız kendisini sol alt köşede göreceksiniz.

 

 

1839 yılında Philadelphia’da Robert Cornelius kamera önünde dakikalarca hareketsiz durarak ilk portre ve özçekimi yaptı. Bu fotoğraf aynı zamanda insanın ilk net fotoğrafı olma özelliğini taşıyor.

 

 

 1858 yılında tarihin ilk fotomontaj fotoğrafı Henry Peach Robinson tarafından yapıldı.

 

1861 yılında tarihin ilk tam renkli fotoğrafı James Maxwell tarafından çekildi. Çekimde üç farklı lens kullanılmıştır.



1878 yılında Eadweard Muybridge hareketin fotoğrafını çekmeyi başardı.  Ardı ardına çekilen fotoğraflar sırayla izlendiğinde bize hareketi sunuyor.

 

 

1899 yılında Louis Boutan ilk su altı fotoğrafını çekti. Fotoğrafın çekilebilmesi için model 30 dakika boyunca poz verdi.


 

1957 yılında Russell Kirsch ilk dijital fotoğrafı çekti. Fotoğraf ise oğluna ait.

 

Bunlar benim hikayesini ilginç bulduğum ilklerden sadece birkaçı. Ay’ın çekilen ilk fotoğrafı ile şimdiki halini yan yana koyarak izlemenizi öneririm.  Aradaki farkın çok şaşırtıcı olduğunu söylemeliyim. Bu fotoğraflara bakmak bana ne kadar büyük bir teknolojiye sahip olduğumuzu tekrar tekrar hatırlatıyor. Bazen acaba 1800’lerde yaşasam benim için nasıl olurdu diye düşünmeden edemiyorum. Fotoğrafsız bir hayatı düşünemeyen bizler belki de o dönemde yapılan tüm bu çalışmalara delilik gözüyle bakacak belki imkansız olduğunu söyleyecektik.

 

Fotoğraf dünyamızın en ilkel çalışmaları olan bu fotoğraflar bize fotoğrafın akıl almaz serüvenini anlatıyor. Bugün tek bir fotoğrafı 8 saatten fazla pozladığınızı düşünebiliyor musunuz ?

 

 

Sevgiler

Işığımız bol olsun.

16-11-2018
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir