İnsan Sosyal Bir Hayvandır! - Barış İçinde Yaşamak İçin Pratik Bilgiler  'Hüseyin Genç'

İnsan Sosyal Bir Hayvandır! - Barış İçinde Yaşamak İçin Pratik Bilgiler 'Hüseyin Genç'

A+ A-

Hemen hemen herkes Aristoteles’in “insan düşünen bir hayvandır” lafını ama oradan ama buradan, ilkokulda veyahut lisedeki felsefe derslerinde, televizyondaki bir dizide ya da küçük bir tartışmada bir şekilde duymuştur. Bu söz her ne kadar kabullenemediğimiz maymun atalarımızı hatırlatsa da bize, Aristoteles Darwinden yüzyıllar önce yaşamış ve böyle bir akrabalığı aklının ucundan bile geçirmemişti. Tabi Aristoteles insanın ne menem bir canlı olduğu konusunda çok titiz olduğu için bu lafı burada bırakmayıp sıralıyor; insan konuşan bir hayvandır, konuşarak iletişime geçtiği için diğer insanlarla da yaşayabilir, zaten tek başına yaşayamayacağı için konuştuğundan da mütevellit insan sosyal bir canlıdır.

Yani alıp başını gidenler, efendim ben insan sevmiyorum dağda tek başıma yaşayacağım diyenler ve daha bir sürü grup Aristoteles amcamız tarafından insan sıfatından mahrum bırakılıyor. Çünkü bir arada kalmak, dayanışmak ve iş bölümü yapmak varken tek başına kalmayı anlayamıyor. Bu bana daha çok biyolojinin olmakla beraber biraz da sosyolojinin konusu olan özgecilik tezlerini hatırlatıyor. Özgecilik, namıdiğer diğerkamlık toplumdaki diğer bireyleri de kendi kadar düşünmek olmakla beraber bunun tersi de bizim hakaret telakki ettiğimiz bencillik oluyor. Dikkatlice baktığımızda, bencil bireylerin kendi cinsleri içinde hayatta kalma olasılığı fazla iken, özgeci hareket eden toplulukların, cinsler içinde hayatta kalma olasılığı artıyor. Hafızamızı kurcalarsak aslanların üzerine koşan zebra sürünün nasıl zayiat vermeden vahşi kedilerden kurtulduğunu gözümüzün önünde canlandırabiliriz.

Bütün bu bilgiler ne işimize yarayacak? Şu iki paragraflık yazı dünyadaki diğer tüm yazıların yanında okuyucuya ne vaat ediyor? Hemen söyleyeyim ki meraklar soğumadan giderilsin. Bu yazı bir hatırlatma. Aristoteles’in düşündüğü gibi insan olmak için bir arada yaşamak ve bir şeyleri paylaşmak şart olmasa da, bunun büyük bir avantaj olduğu da ortada. Bunu -belki de- zor yoldan yani pandemide sosyal birlikteliklerimizden mahrum kaldığımızda anlamış olsak da; diyalog kurmanın, iletişime geçmenin, bir arada yaşamanın, birbirimize gülümsemenin ya da en basit tabirle konuşarak sosyal bir canlı olmanın irili ufaklı birçok problemin en basit çözümü olduğunu unutmamak gerekiyor. Her ne kadar insan olarak diğer canlılardan daha üstün bir hayatta kalma becerimiz olsa da, neden bunu en barışçıl bir biçimde bize bir hediye olarak bahşedilmiş konuşma özelliğini kullanarak zirveye taşımayalım?

 


Kaynakça

Görsel: unsplash.com/photos/7NzP4i_ej1U

19-03-2021
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir