Kimliğimiz: İsmimiz - Sena Dikici (Çift ve Aile Danışmanı)

Kimliğimiz: İsmimiz - Sena Dikici (Çift ve Aile Danışmanı)

A+ A-

     İnsanlar size sürekli başka bir isimle seslense ne hissederdiniz hiç düşündünüz mü? İsminizi söylediğinizde kimse sizin o kişi olduğunuza inanmasa ne kadar tahammül edebilirdiniz? bana bunu düşündüren geçenlerde izlediğim yönetmenliğini Yash Chopra’nın üstlendiği 2004 yapımı olan Veer-zaara filmi oldu. Başka birinin kimliği ile tutuklanan mahkûma yirmi yıl boyunca kimse kendi ismi ile seslenmiyor ve o da kimseyle konuşmuyor. Ta ki ona ismi ile hitap eden avukat ile karşılasana dek.. Kimsenin size inanmadığı kimliğinizin, benliğinizin yok sayıldığı koskoca yirmi yıl buna dayanmak oldukça güç olurdu. Çünkü isim insana bir kimlik, bir aidiyet duygusu vermektedir.

     İsim; insanoğluna doğumundan ölümüne kadar eşlik eden bireyin kendini tanımlamasını sağlayan kavramdır. Yeni bir ortama girdiğimizde veya yeni birileri ile tanıştığımızda ilk olarak ismimizi söyleyerek varlığımızı gösteririz. Yaşadığımız kültürden etnik kökenimize kadar önemli referanslar verir. Örneğin; isminin Dursun olduğunu söyleyen birinin Karadenizli olma fikri hemen hemen hepimizin aklın da beliriverir. 

     Zamanla yaşanan değişimler ve dönüşümler çocuklara verilen isimleri de değiştirmiştir. Geleneksel dönemde genelde çocuklara aile büyüklerinin ismi veya dini isimler verilirdi. Hatta bu durum öyle önemli bir olay olarak karşılanırdı ki aile içi tartışmalara neden olmaktaydı.  Modernleşme ile beraber yeni isim arayışları ortaya çıkmıştır. Özellikle 1960’larda yaşanan kırdan kente göç artışında bu durum büyük ölçüde gözlenmiştir. Peki bu göç esnasında ki bu isim değişimin sebebi neydi? Ben artık köylü değilim şehirli oldum demenin bir göstergesi olabilir miydi?  Çünkü isim içinde yaşanılan toplumsal çevrenin ve kolektif kimliğin izlerini taşımaktadır. Kentte göç eden aile büyükleri artık kendine yeni bir yaşayış tarzı benimsemeye başladığını kanıtlamak için çocuklarına farklı isimler verme arayışına girerler.

     Tabi isim koyarken bu ismin anlamı da o ismin seçilmesinde büyük bir etkendir. Kişi isminin ifade ettiği anlamı rol model olarak alabilirken, seçilen isim de kişinin karakter yapısını etkileyebilmektedir. İsmin dişil ya da erilliği; ismin içinde bulunan harflerin kişiliğimize etkisi vb. konularda çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Örneğin; Efe, Can gibi isimlere sahip kişilerin daha yaramaz olduğu; Nazlı, Eda ismine sahip bir kişilerin daha naif bir yapısı olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte erkek çocuğu yerine kız çocuğu sahibi olan aileler artık erkek çocukları olmasını istedikleri için son kızlarına Yeter, Durdu, Döndü gibi isimler koymaktadır.

27-01-2022
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir