Havacılık Nedir?  'Ezgi Akyol'

Havacılık Nedir? 'Ezgi Akyol'

A+ A-
Bir tek gök yüzünün açtığı kucaklara sığınanlar bilecek hiçbir zaman anlatılamayan bu öykünün sonunu. Ve hiçbir öykü sonunu bulamayacak karanlıkta kaybolan bir evreni... 
Tarihin tüm zamanlarında özgürlüğe ve gezgin olmaya tutkun olmuş bir coğrafyadır İnsanlığın kaderi. Gökyüzünde bulunmayanı bulmaya her dem ulaşılmaza ulaşmak için çabalamıştır.
Uçmak için kuşlara, benzemeye çabalamıştır. Bazı insanların sadece hayal ettiğini, bazı insanlar deneme cesareti gösterdiği için havacılık tarihine isimlerini kazıtmışlardır. Peki bu cesur insanlar olmasaydı hala hayal kuruyor olacak mıydık? 

 Tabi ki hayır.  Neden?

Çünkü yanlış soru soruyorduk hep kendimize. Asıl soru: Her zaman sınırsız hayal gücüyle ve cesaretle yaşamış binlerce havacı eğer dünyada kuşlar var olmasaydı  (kısaca ilham alınası ya da taklit edilesi herhangi bir şey) yerçekimine karşı havada ilerleme fikrini bu dünyaya yine de getirirler miydi? Üzgünüm ama bunun cevabı Gerçek Havacının kalbinde…

Havacılığı anlatmadan önce konularla ilgili ayrım yapabilmek için kısa bilgiler vereceğim. Havacılık, sivil havacılık ve askeri havacılık olarak ikiye ayrılır.

Askeri havacılık ülkelerin savaş olması halinde saldırı veya savunma anında kullanmaları için uçak, helikopter ve insansız hava araçlarını bulunduran havacılık türüdür.

Sivil havacılık ise tarifeli yolcu taşımacılığı ve genel havacılık diye adlandırabileceğimiz olarak iki çeşittir. Tarifeli yolcu taşımacılığı ülkemizde çoğu kişinin kullanmış olduğu bazı firmaların yolcu uçaklarıyla gerçekleştirilen uçuşlardır. Genel havacılık bu konu dışındaki her havacılık kolunu kapsar sportif uçuşlar ve tarım uçuşları gibi...  
Heyecanla bahsetmek istediğim konular tabi ki beni de bu işin içene girmemi sağlayan sportif havacılık ta diyebileceğimiz paraşüt, planör, yelken kanat, yamaç paraşütü gibi motorsuz ve tamamen hava akımlarını kullanarak pilotun özgün kabiliyeti ile birleşince sınırsız bir keyif yaratan uçuş çeşitleri olacak. Bu çeşitlerde pilotun uçuş dinamiğine hakimiyeti yani taşıtın stabilite, kontrol, performans gibi özelliklere hakimiyeti büyük önem taşır. Pratik ve Teorik eğitimini tamamlayan pilot deneyim kazanmak için uzun uçuşlara başlar bundan sonrası pilota, hava durumuna, alanın coğrafi konuma göre farklılık gösterir ama her uçuş bir geri dönülmez adımdır artık, başlayanın vazgeçemeyeceği bir tutkuya dönüşür.
Bu sporlar Ülkemizde nasıl yapılır?  Nerede yapılır?  Bunlarla uçmak için illa eğitim almaya gerek var mıdır? gibi soruları ayrı ayrı cevaplayacağım sıradaki yazımda bunun yanı sıra alternatif konular isteyenlere:  
-Türkiye ve Dünya havacılık tarihinin gelişimi 
-Beraber gezebileceğimiz çoğu insanın habersiz olduğu hava müzeleri   
-Turistik Balon uçuşları
-Tarifeli yolcu uçuşlarıyla ilgili herkesin korkulu rüyası haline türbülans, 
-Bazen çokta güvenemediğimiz Pilotlar, ile ilgili konularda olacaktır
 Hadi o zaman İlk durağımız paraşüt sporu olsun…
27-05-2019
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir