Kötü Hissetmenin Normalliği    'Tuğba Doğru'

Kötü Hissetmenin Normalliği 'Tuğba Doğru'

A+ A-

      Hayatımızda yolunda gitmeyen, çoğunlukla kontrolümüz dışında ve istemediğimiz şekilde gelişen durumlar olduğunda kendimizi kötü hissederiz. Bu durumlar insan ilişkilerimizde, iş-okul hayatımızda ve sosyal yaşantımızın herhangi bir alanında yaşadığımız sorunlardır. Peki aramızda benim hayatımda hiçbir sorun yok, her şey gayet kusursuz bir şekilde ilerliyor diyebilecek kaç kişi vardır?

      Çalışmak istediğimiz şirketle kötü geçen bir iş görüşmesinin bizde bıraktığı etkiyle hayatımızdaki bir insan tarafından ihanete uğramanın bıraktığı etkinin tanımı aynı, derecesi ve devamlılık süresi farklıdır. İkisinin sonucunda da durumların üzerimizde bıraktığı kötü hissin etkisi altında kalırız ve bu iki şeye ekleyebileceğimiz büyük küçük belki binlerce durum söz konusu. Asıl konuysa biz bu etki süresi uzun olan ve özellikle derecesi büyük kötü hissin etkisi altında neler yapıyoruz?  Bu durumları düzeltmek ya da bu durumların üstümüzde bıraktığı etkiyi düzeltmek için gösterdiğimiz çaba, süresi ve etkisi uzun olan durumlar söz konusu olduğunda bizi yaşantımızı devam ettirmek konusunda kısıtlıyor mu? Kendimizi kısıtlıyor muyuz? Önceki akşam yaşadığımız büyük bir olay bizim ertesi sabah yatağımızdan kalkmamıza engel oluyor mu? Belki önemli bir toplantıyı, sınavı kaçırmamıza ya da o toplantının, sınavın verimsiz, kötü geçmesine neden oluyor mu? Aslında, çoğu zaman evet.

      Kötü hissetmemize neden olan bir olay olduğu zaman aynaya bakıp ben iyi değilim diye düşündüğümüzde gün boyu belki hafta boyu, başlayacağımız ya da devam edeceğimiz tüm işlere bu düşünce içerisinde giriyoruz. Kötü hissetmek, çoğu zaman, yapmamız gereken bir iş olduğunda ona özenmememizin ya da o işi bitirmememizin bahanesi oluyor. Özellikle derecesi büyük olduğunda bazen sanki hayat bizim için durmuş gibi geliyor. Fakat durmadı... Kendimizi toparlama süremizi yalnızca kendimizi toparlama süreci olarak yaşadığımızda biz dururken devam eden hayat, süreç bittiğinde bize fazlasıyla eksi olarak dönüş sağlayabiliyor.


      Etkisi büyük olan bir durumu ele aldığımızda, zamanı geriye almamız, sanki o olay hiç yaşanmamış gibi davranmamız ya da toparlanma sürecini kısaltmamız mümkün olmadığından bu süreç devam ederken hayatı aksatmadan yaşamak yani kötü hissetmenin normal olduğunu fark etmek ve devam etmek büyük önem arz ediyor ve aslında kaçınılmaz.

 

      /’’Hayat, silgi kullanmadan resim çizme sanatıdır.’’ John W. Gardner/

06-11-2019
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir