23 Nisan ! Neşe Doluyor İnsan !   'Gökçe Orakcı'

23 Nisan ! Neşe Doluyor İnsan ! 'Gökçe Orakcı'

A+ A-
23 NİSAN ! NEŞE DOLUYOR İNSAN !

1 hayatına 1000 ömürlük başarı sığdıran ve bu sırada çocukları da unutmayan tek dünya lideri Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’e teşekkürle başlamak istedim bu hafta yazıma…

Çocuklar hepimizin geleceğidir. Onların büyümeleri gelişmeleri için de beslenmelerinin doğru ve dengeli olması gerekir.
Şimdi hem kardeşlerimin hem de annelerinin okuyabileceği birkaç madde ile çocukların beslenmelerinde olmazsa olmazları yazacağım.
1.     Kahvaltı : Günün olmazsa olmaz öğünü. Bu öğünde çocukların tüketiminde başka bir sakınca yoksa eğer yumurta olmalıdır. Yumurta en az anne sütündeki kadar yüksek kalitede protein içerir ve vücudun bu proteinin hepsini kullanması sebebiyle örnek protein adıyla beslenmede anılır. Kahvaltıda peynir ile birlikte yumurta tüketilmelidir.

2.     Meyveler : Meyveler daha önce de yazılarımda belirttiğim gibi yüksek vitamin mineral içerikli besinlerdir. Vitaminler bilinenin aksine enerji vermezler ancak enerji  metabolizması yolaklarında görev alırlar. Vitaminsiz bir vücutta enerji metabolizması da düzgün çalışmayacağı için halsizlik, iştahsızlık görülebilir. Meyveler günde ortalama 3 adet tüketilmelidir. Her meyvenin içerdiği vitamin değeri farklı olduğu için meyveleri değiştirerek tüketilmeli ve hepsinden tüketilmeye çalışılmalıdır.

3.     Balık : Beyin gelişimi ile anılan balığa geldi sıra. Balık yemek vücuda bir çok açıdan fayda sağlıyor aslında. Etinin kolesterolünün düşük  olması, omega 3 içeriğinin yüksek olması ve bazı minerallerce zengin olmasından dolayı Dünya Sağlık Örgütü’nün de önerileri üzerine haftada 2-3 defa toplamda 340 gram olmak üzere balık tüketilmelidir.

4.     Süt-Yoğurt Grubu : Büyümek için gerekli olan bir diğer atlanmaması gereken öğe de kalsiyum. Çocukların kemik gelişimi için en gerekli mineral olan kalsiyum neredeyse tüketilmesi zorunlu halde. Tabiki bunun tek kaynağı süt değil. Yoğurt, kefir ve ayran da en az süt kadar kalsiyum içerir. Günde 2 -3 porsiyon süt tüketimi vücuda yeterli kalsiyum sağlayacaktır.

5.     Ekmek : Karbonhidrat kaynağı olan bu besini günlük enerjimiz için tüketmeliyiz. Bir çocuk ortalama günlük besininde toplam 6 dilim ekmek ve yanında ek olarak ekmek yerine geçen diğer karbonhidratları tüketmelidir. Bu yeteri kadar enerjiyi vücuda almak demektir.

6.     Su : Çocuklarda su tüketimi en çok unutulan şeydir.  Günlük alınan kalori (enerji) değeri ile orantılı şekilde su tüketmelilerdir. Bu da ortalama 1.5-2 lt arasında bir değer olmalıdır. Susuz kalmanın en büyük tanısı idrardır. İdrar renginin açık sarıdan daha koyu sarıya dönmesi vücudun susuz kaldığının göstergesidir. Susuzluk hissi geliştiğinde vücut suyunun %1’i çoktan kaybolmuştur. Çocuklarımıza su içme alışkanlığı kazandırmalıyız.

Herkesin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını en içten dileklerimle kutlar, daha nicelerinin tüm ülkemiz ve dünya çocuklarınca kutlanmasını temenni ederim…
 

Diyetisyen Gökçe Orakcı


16-08-2018
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir