Pandemi Sonrası Müzik - Kemal Aydemir (Müzik)

Pandemi Sonrası Müzik - Kemal Aydemir (Müzik)

A+ A-

   Müzik yaşam da var olan canlı organizmadır. Büyür, gelişir, bazen daralır. Günümüzde veri çağında yaşıyoruz. Yeni teknolojilerin geliştirilmesi, geçmişten gelen kuralların değişmesi, farklı pazarlama yöntemleri kullanılması ile bildiğimiz müziğin formların değişiyor. Pandemi bu sürece ivme kazandırdı. Bu yazım da son dönemdeki gelişmeler ve teknolojinin gelişmesi hakkında yazmaya çalıştım.

 

 

   Teknolojik gelişmeden müzik de payını aldı. Pazarlama yöntemleri için türlere ve alt türlere bölündü. Geçmiş zamanda insanlar dinledikleri türlere göre tartıştılar. Heavy Metal- Acid, Elektronik Müzik-Rock, Heavy Metal- Punk, Halk Müziği- Pop, Rap-Metal. 80-90 popüler müzik akımları 7-10 yıl arası sürüyordu. Günümüzde pazarlama aygıtlarını gelişimi, firmaların kar istekleri ile ülkemizde bu süre 12-15 ay, İngiltere de 3-7 ay a kadar düştü. Spotify, Geezer, Youtube uygulamalarıyla tüketimi arttı. Bu dönemde dinleyiciler şarkıyı baştan sona dinlemeyi bıraktı. Hızlı ilerlet, atla popüler oldu. Vokaller deki detone düzeltme işlemi vocoder den trap adlı müzik çıktı. Dj Vadim buluşu için teşekkür ediyoruz.

 

 

   Teknoloji ve uygulamaların gelişimi ile artık yüzbinlerce dolara kurulan stüdyolara cüzi miktarlarla herkes sahip olabiliyor. Andy Warhol dediği gibi kullanıcılar kendi popülerliğini yakalamaya çalışıyor. Zamanla tüketim de hızlandı. Ürün bazında sayı arttı. Kalite de düştü denebilir. Pazarlama gücüyle beğenilerimiz anlık değişiyor. Sadece müzik satmaya yetmiyor, albüm kayıt videoları, albüm tanıtım fotoğraf çekimi, albüm artwork, sanatçının kendini anlattığı röportajlar yapmaları gerekiyor. Sektör standartları değişiyor. Uzun dönemde kayıtlar stereo yapılıyordu. Artık standart Dolby Atmos a dönüyor. Sinemalar da kullanılan bu sistem müziğe de geçiş yaptı. Yakın dönemde standart olması bekleniyor. Stereo da müziği kulak ve çevresinde hissediyorduk. Atmos ile müziğin kullandığı alan artacak. Müziği, enstrümanları, vokali başımızın gerisinde, omuzlarımıza doğru, farklı alanlarda ve boyutlarda hissedip duyacağız. Yurtdışında popüler bu sistem, ülkemiz de 1-2 stüdyo ve ses mühendisi tarafından uygulanıyor.

 

 

   2022 bu dönemde müzik sanatçılarını albüm kaydı yeterli gelir elde etmesini sağlamıyor. Çoğu müzisyen yaşam gelirini hayalet prodüktör, reklam çalışması, konser ve festivallerde sahne alarak sağlıyor. Teknoloji gelişmesi ile uygulamalardan gelen tık geliri, yaşam için gerekli gelir sağlamıyor. Yan gelir den daha fazla etkisi olmuyor. Hayalet prodüktör; şarkının bestesi, sözlerini yazıp, düzenlemesini yapıp satan prodüktörlerdir. Satış yaparak fikri mülkiyet haklarından vazgeçerler. Hatta ülkemizde satın alanlar kendi ismini yazmakta beis görmezler. Yurtiçi, yurtdışı araştırdığınızda çok şaşırtıcı isim ve şarkılarla karşılaşabilirsiniz. Popülerleşen uygulamalarla, nft (non-fungiable token) kullanımıyla tekrar moda oldu. Popülerlik yanında ücret düşmesine neden oldu. Dittomusic, loudnft, airnft, rarible şarkılarını ve prodüksiyonlarını satıyorlar. Ülkemizde Future Forward Music 44 sanatçı, müzik ve video dan oluşan çalışması The Void nft olarak satışını yaptı.

 

 

   Taş plak, kaset, cd, mp3, konser veya albüm dvd, sırada hayatımıza nft girdi. Geçmiş yıllarda Wu-Tang Clan albümün master kayıtları, stüdyo videoları, nft olarak iyi bir gelirle satmıştı. Daha başka sanatçılarda benzer çalışmaları oldu. Bu günlerde pandemi ile başlayan yasaklamalar sanatçıların farklı gelir yolları aramaya yöneltti. Uygulamalarda master kayıtları, loopları, sample satmaya başladılar. Farklı eğlence, sanat sektörü için uygulamalar çıktı. Nft gelecek te daha çok konuşulacak. Yeni gelişen bir sektör, bu hızla devam ederse, konser biletleri, festival kayıtları, festival de geçerli olan para, şarkı ve sanatçı için özel içerikler, daha birçok konuda kullanılmaya başlayacak. Pandemi ile başka önce çıkan uygulama, 2020-2021 apple store da müzik 1 numarası olan Melodyvr adlı uygulama. Sağlık, alışveriş gibi eğlence de kişiselleşiyor. Ücret karşılığında sanatçının, performansını, şovunu yüksek kalite de izliyorsun. Performans alanı evine geliyor. Melodyvr, emektar napster da satın alarak büyümeye devam ediyor. Pandemi de 2 Alman mühendis öğrencisi genç youtube dan metaverse de parti organizasyonu gerçekleştirdi. Daha sonra da ünlü müzik satış sitesi Beatport metaverse yaptığı 2 festivalle devam ettirdi. Bu sektör de gelişmeye açık. Yüksek kalite müziği anlık paylaşımı şimdilik masraflı bir teknoloji. Son dönem de Melodyvr bunu gerçekleştirse de, Spotify kullanıcılara yüksek ücretli aboneliğe neden olacağı için şimdilik vazgeçti.

 

 

   Ülkemizde pandemi yasakları bitmesine rağmen gece 24:00 sonra canlı müzik bitmesi devam etmektedir. Yurtdışında müzik sektöründe pandemi nedeni ile oluşan zarar da yapım ve plak şirketleri sanatçılara yüklendiler. Artık pazarlama masraflarının bir kısmını sanatçılara fatura etmeye başladılar. Sanatçılara gelirden verilen paylar düşürüldü. Bazı sanatçılar bu duruma isyan ederek bulundukları firmalardan ayrılarak isyan bayrağı açtılar. Dj Sneak, Filterheadz, .skee Mask , Joachim Spieth vb… Şimdi bu sanatçılar, antlaşmaları devam eden prodüktörler kimi plak şirketi kurdu, kimi  bandcamp üzerinden şarkılarını daha ucuza satıyorlar ve gelir büyük oranda kendilerinde kalıyor. Yukarıda bahsettiğim sanatçılar çeşitli platformlarda açıkça isyan edenler. İsyan etmeyenler de bandcamp geçip satış yapmaya başladılar. Umarım insanlar emeklerinin karşılığını alırlar.

05-03-2022
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir