Mutlaka İzlemeniz Gereken 5 Aamir Khan Filmi  - Bilge Serenay Balcı (Sinema)

Mutlaka İzlemeniz Gereken 5 Aamir Khan Filmi - Bilge Serenay Balcı (Sinema)

A+ A-

Aamir Khan, 14 Mart 1965 yılında doğmuş Hintli oyuncu, yapımcı ve yönetmendir.  Kendisi Bollywood’un en ünlü isimlerinden biri haline gelmiş olsa da ünü kısa zamanda dünyaya yayılmıştır. Her filminde bambaşka bir tarz ve kişilik ile karşımıza çıkmayı başaran Aamir Khan için gerçek bir oyuncu diyebiliriz. Özellikle ülkesindeki sosyal sorunları yer yer mizahi bir tarzda ele almasıyla oldukça da eğlenceli görüntüler ortaya çıkıyor ve tabii ki Aamir Khan’ın filmlerine de Bollywood’un vazgeçilmezi şarkılar türküler eşlik ediyor. Bu durum filmlerin epey uzamasına sebep olsa da Aamir Khan’ın bunu diğer Hint filmlerine kıyasla tadında bıraktığını söyleyebiliriz :) Bu yazımda; sosyal problemlere çok iyi parmak bastığını düşündüğüm Aamir Khan’ın 5 filmini sizlere de önermek istedim. Senaryolar her ne kadar Hint kültürü ile alakalı olsa da bu filmlerde kendimizden de birçok şey göreceğimizi söyleyebilirim.

1.     3 Idiots (3 Aptal) IMDB: 8,4

2009 yılında izleyici ile buluşan film uzun bir süre IMDB’de ki en yüksek puanlı Hint film olma özelliğini korudu. Aamir Khan, Kareena Kapoor, Sharman Joshi, Boman Irani ve Madhavan gibi Bollywood’un ünlü simalarını bir araya getiren 3 Idiots, Hint eğitim sistemini mizahi, duygusal ve çarpıcı bir şekilde ele almıştır. Film, Hint eğitim sisteminin sadece ezber, yarış üzerine olduğunu yaratıcılıktan uzak olduğunu vurgulamaktadır. Hindistan'ın en iyi mühendislik okulunda okuyan Rancho’nun bu durumu değiştirme çabaları ve en iyi arkadaşları Ferhan ve Raju ile maceralarını izlemek oldukça keyifli. Bu filmi özellikle eğitim sisteminin içinde bulunan baştan sona herkesin izlemesini şiddetle tavsiye ediyorum.

 

2.     Taare Zameen Par (“Yerdeki Yıldızlar” ve “Her Çocuk Özeldir” diye iki farklı şekilde çevrilmiştir) IMDB: 8,4

Aamir Khan başrolü olduğu bu yapımda aynı zamanda yönetmen koltuğunda da oturmuştur. 2007 yılında vizyona giren film, disleksi olduğu için eğitim hayatında sürekli problem yaşayan bir çocuğu ve onun hayatını değiştiren bir öğretmenin ilişkisini anlatıyor. Taare Zameen Par, Hint eğitim sistemindeki ezberci yapıyı eleştirirken her çocuğun farklı yeteneklere ve zekâya olduğu vurgusunu yapıyor. İyi öğretmenlerin, öğrencilerin hayatlarında ne kadar olumlu yönde etkili olabileceklerini duygusal bir şekilde izleyiciye aktaran bu filmi özellikle eğitimcilerin izlemesini şiddetle tavsiye ediyorum.


3.     Dangal IMDB: 8,5

Gerçek bir hikâyeden uyarlanan 2016 yapımı bu filmde Aamir Khan’ı hem oyuncu hem yapımcı olarak görüyoruz. Aamir Khan’ın yanı sıra Fatima Sana Shaikh ve Sanya Malhotra filmin diğer önemli başrol oyuncularıdır. Filmde Hindistan’da güreşte şampiyon olan ve birçok başarı kazanan Mahavir Singh (Aamir Khan) tecrübelerini aktaracağı Hindistan’a güreşte uluslararası bir madalya kazandırabilecek bir erkek çocuğa sahip olmayı çok ister ancak 4 kızı olur ve hiç erkek çocuğu olmaz. Mahavir kızları Babita ve Geeta'daki yeteneği fark eder ve onları güreş müsabakaları için çalıştırır. Babita ve Geeta oldukça başarılı olunca babaları ile birlikte uluslararası turnuvalara hazırlanmaya başlarlalar. Mahavir’in en büyük hayalini bir oğlan çocuğu yerine kızları gerçekleştirmiştir. Basmakalıp toplumsal cinsiyet rollerine ciddi bir eleştiri niteliğinde olan film kadınların her alanda başarılı olduğunu bizlere bir kez daha göstermiştir.

 

4.     PK (Sarhoş) IMDB: 8,2

Aamir Khan ve Anushka Sharma’yı başrollerde gördüğümüz 2014 yapımı PK filmi,  (açılımı Peekay, sarhoş anlamına gelmektedir) başka bir gezegenden dünyaya gelen yabancı geri dönebilmek için Tanrıya ihtiyacı olduğunu öğrenir. Multikültürel bir toplumda farklı dinlerin ve inanç şekillerinin bir arada olması nedeniyle PK’in Tanrıyı bulma çabası oldukça mizahi ve sorgulayıcı bir şekilde beyazperdeye taşınmıştır. Din sömürüsüne ve bu sistemin içindeki kapitalist ekonomiye eleştiri getiren film seyirciye akıl dolu sorular sormaktadır. PK’in saf ve dürüst kalbini izlerken çok seveceksiniz.


5.     Rang De Basanti (Sarıya Boya) IMDB: 8,2

Aamir Khan’ın yanı sıra Soha Ali Khan, Sharman Joshi ve Siddharth gibi isimleri gördüğümüz 2006 yapımı filmde “Hayatını sürdürmenin iki yolu var, gidişata olduğu gibi göz yummak ya da onu değiştirme sorumluluğu üstlenmek” repliği oldukça dikkat çekmektedir. Gençliğin kendi kültürlerine ve tarihlerine yabancılaşmasını yer yer mizahi bir şekilde aktaran film, bir grubun başlattığı yozlaşmış sisteme karşı mücadeleyi ve eleştiriyi seyirciye aktarmaktadır.
 


Kaynakça

https://www.imdb.com/

 

https://www.google.com.tr/gorseller

13/02/2019
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir