Gökyüzünü İyi Dinle-Yamaç Paraşütü  'Ezgi Akyol'

Gökyüzünü İyi Dinle-Yamaç Paraşütü 'Ezgi Akyol'

A+ A-

Bir toplumun zihin sağlığının en iyi belirtisinin mutluluk olduğunu söylenir hep ve bu oranda birçok insan mutluluğun peşindedir.  Çok paranın bizi daha mutlu edebileceğini biliyoruz ama istekleriniz karşılandıktan sonra sizin mutluluğunuz devam etmiyor çoğu zaman. En büyük sorulardan birisi ise birçoğumuz için kısıtlı olan parayı nasıl ve hangi paylarda nereye harcayacağımızdır. Burada konu paranızı ve zamanınızı eşyalara değil deneyimlere harcamanızdır, deneyimler insanları birleştirir, geliştirir, mutlu eder. Bizler deneyimlerimizden ibaretiz… Eşyaların bize verdiği deneyimler çok sınırlıdır. Nesneler hayatı dolu yaşama duygusuyla doldurma potansiyeline sahip değildir. Deneyimler ise işte tam da bunu yapar.

Yaşama zaman harcayın, işte bu noktada sizin için yapabileceğim en iyi şey, benim yaşama zaman ayırma şeklim olan gökyüzünü dinlemeyi buraya aktarmak….

Gökyüzünü iyi dinlerseniz anlatacağı çok şey olduğunu görürsünüz. Şimdi dinleme yollarından  bana göre en etkili olan yamaç paraşütünü anlatacağım size ..

Yamaç paraşütü, çok hafif hava araçları diye belirttiğimiz hava araçları içerisinde en hafifidir. Bir dağın belirli bir yükseklikteki yamacından koşarak kalkış yapılır. Kabin içinde olmadan yapabileceğiniz en keyifli sporlardan biridir. Uçmak için rüzgar, ağırlık ve pilotun kas gücüne ihtiyaç vardır. Bu sporun  İngilizcesi ‘’paragliding’’ olup, hız teknesi arkasından çekilen ‘’parasailing’’ ile sıkça karıştırılmaktadır. Hava sporları arasında en popüler olanlardan biridir kuşkusuz ..Hem çok uzun bir eğitim süreci gerektirmemesi hem de her yaştan adrenalin tutkununun deneyimleyebilmesi yönünden oldukça uygun bir hava sporudur.

Dünya genelinde 1980’lerde serbest paraşüt oldukça popülerdi, İşte o dönemlerde hava sporlarında yenilik arayan bazı sporcular, alışılagelmişin aksine dağ yamaçlarından atlamayı denemişlerdir. Bu denemelerin sonucunda da, aerodinamik yapısı normal paraşütlerden biraz daha farklı, havada süzülmeyi daha kolay hale getiren daha hafif paraşütler tasarlandı. Bundan sonra yamaç paraşütünün serbest paraşüt kadar popüler bir spor haline gelmesi de pek uzun sürmedi.

Türkiye’de Yamaç Paraşütü Sporu 1990 başlarında Fethiye Ölüdeniz bölgesinde ki Baba Dağı’nın yabancı pilotlar tarafından keşfedilmesi ile tanınmıştır ve yaygınlaşmıştır, bugün Ölüdeniz Babadağ, dünyanın en önemli uçuş bölgelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yamaç paraşütü ile uçuş süreniz havanın durumuna ve pilotun tercihine kalmış bir şeydir, isterseniz saatlerce uçuş yapılabilmek mümkündür. Bunun yollarından biri termik denilen, ısınarak yükselen hava akımlarını kullanmaktır. Yaş skalası (4-94) çok geniş olan bu sporu, sağlık sorunu olmayan herkes yapabilir. Hamile, Astım, Sara, Kalp Rahatsızlığı olanlar birde 105 kg dan  fazla olanlar uçuş yapamazlar.

Nuh un Gemisine Paraşütle Atlamak başlıklı yazımda anlattığım serbest paraşütün, yamaç paraşütünden farkını dan da bahsetmek istiyorum biraz.

Teknik olarak baktığımızda serbest paraşütten çok farklı değildir aslında, paraşüt yapısı uzun süre uçuşa ve süzülüşe uygundur birde yüksek yerlerden atlamak yerine dağlardan, yamaçlardan atlamayı gerektirir. Yamaç paraşütü ile havada saatlerce uçmak, hatta kilometrelerce yükselmek mümkündür. Daha kolay havalanması ve yönlendirilmesi de uçuş sırasında çok büyük avantaj sağlamaktadır. Yamaç paraşütünü serbest paraşüte göre daha pratik kılan özellik ise paraşütün inişten sonra hızlıca toparlanıp büyük bir sırt çantası boyutuna getirilebiliyor olmasıdır. Bu iki hava sporu arasında terimsel bazı farklar da vardır. Mesela serbest paraşütte “atlama” terimi kullanılırken yamaç paraşütünde buna “kalkış” denir. Aynı şekilde “düşüş” yerine de “süzülüş” terimi kullanılır.

Uçmak her zaman insan doğasına zıtmış gibi göründüğü için hava sporlarından biraz korkuyoruz elbette. Fakat her spor gibi, yamaç paraşütü de kurallarına uygun yapıldığında tehlikeli sayılmaz. Önemli olan uçuş için doğru hava koşullarını tespit etmektir. Kazaların birçoğu, olumsuz hava koşulları sebebiyle veya zor akrobasi denemeleri sırasında gerçekleşmektedir. Uçuş eğitimlerinizi tamamlayıp pilotunuzun uyarılarını dinlerseniz keyifli ve güvenli bir uçuş gerçekleştireceğinizden emin olabilirsiniz.

Nasıl Nerede Yapılır?

Eğer hiçbir eğitim almadıysanız ve bir seferlik yamaç paraşütü adrenalinini yaşamak istiyorsanız, deneyimli bir pilot eşliğinde havalanabilirsiniz. Bu iki kişilik uçuşa, “tandem uçuş” deniliyor. Tandem uçuşta yolcu ile pilot beraber hareket ederler ve çelik bir terazi ile birbirlerini bağlanmış olduklarından herhangi bir güvenlik problemi de yaşanmaz.

Ülkemizde eğitim alıp tek başına uçuş yapılabilecek seviyeye gelmek için;

Türk Hava Kurumu’na bağlı eğitimleri, ücretsiz olarak Eskişehir, Antalya, Erzincan da almak mümkün, sadece yaz döneminde açılan bu kursları T.H.K nun internet sitesinden takip edebilirsiniz, Ayrıca birçok üniversite kulübü ve özel kulüpler de belli bir ücret karşılığı yamaç paraşütü eğitimi vermektedir.

Bu eğitimler sonunda istenilen uçuş saati tamamlanır ve  size FAI(Uluslar Arası Havacılık Federasyonu) ve T.H.K onaylı başlangıç seviye pilot lisansı verilir. Sonrasında hangi seviyeye gelmek istediğiniz size kalmış olmuş, eğitimi istenildiği takdirde ilerletmeniz mümkündür.

   Türkiye deki bir çok şehir uçuş için uygundur. Bazı uçuş bölgeleri,

1.       T.H.K İnönü Eğitim Merkezi, Eskişehir,

2.       Fethiye Ölüdeniz,

3.       Hazar baba dağı ELAZIĞ,

4.       Kapadokya NEVŞEHİR,

5.       Kaş ANTALYA,

6.       Kuşadası AYDIN,

7.       Bozdağ İZMİR,

8.       DENİZLİ,

9.       AMASYA,

10.   Abant BOLU,

11.   Ali Dağ KAYSERİ ,

12.   Munzur Dağı ERZİNCAN,

13.   Ormanlı İSTANBUL,

14.   Gölbaşı ANKARA,

15.   Spil Dağı MANİSA ,

16.   İskenderun, HATAY,

17.   Kocadağ SAMSUN,

18.   Boztepe ORDU ,

19.   Uçmakdere TEKİRDAĞ,

20.   Mercimek Tepe TOKAT

Pozitif tecrübeler, ruhlarımız için bir gıdadır. Gıdanızı eksik etmeyin ve Gökyüzünü dinlemeye devam edin…

26-08-2019
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir