Hırçın Karadeniz’in Sakin Limanı   'Lütfiye Şahin'

Hırçın Karadeniz’in Sakin Limanı 'Lütfiye Şahin'

A+ A-

“Bizi hızlanmaya zorlayanlar var. Direniyoruz!” diyerek başlar Yavaş Hareketi Manifestosu ve sonra devam eder: “Ne bayrak kaldıracak ne de tükeneceğiz. Ofiste ve yollarda yavaşlayacağız. Çevremizdeki tüm insanlar (hiçbir şey ifade etmeyen) hiperaktivitenin sinir bozucu durumundayken biz, kendimize duyduğumuz güvenle yavaşlayacağız. Alanlarda ve caddelerde yavaşlayacağız, tepelerde yavaşlayacağız, asla teslim olmayacağız! Yapmaya değer bir şey varsa onu yavaşça yapmaya da değer. Bazıları doğuştan yavaştır -diğerleri buna mecbur kalırlar. Ancak bir fincan sabah çayıyla yatakta uzanmanın insanoğlunun en iyi hali olduğunu bilen birileri hâlâ var.”

1986 yılında Roma PiazzadiSpagna’da McDonald’s Restoranı açılmasının protestosu ile başlayan Yavaş Hareketi, zamanla kendi alt-kültürünü yarattı. Hayatta kalmanın tek yolunun acele etmek ve hızla tüketmek olduğunu dayatan günümüz koşullarına karşı çıkan Yavaş Hareketi, SlowFood, Cittaslow gibi akımları da doğurdu.

Cittaslow Hareketi, kentlerin yemekten mimariye, sosyal yapıdan zanaatlarına her şeyiyle kendi kimliklerini yaşatmalarını ve korumalarını amaçlayan bir akımdır. Belirli kriterleri sağlayan kentler, Cittaslow Uluslararası Birliği’ne başvuru ile bu unvana sahip olmaya hak kazanmaktadır. Ülkemizde de Halfeti, Köyceğiz, Güdül, Eğirdir gibi birçok kent Yavaş Şehir unvanına sahiptir.

Karadeniz’de sakin bir kent olabileceği fikri, bir Karadenizli olarak bana ilginç gelse de benim de Karadeniz’in sakin yüzü ile tanışmam Ordu’nun Perşembe ilçesi sayesinde oldu.Ordulu olan arkadaşımın daveti üzerine gittiğim Perşembe’de, kendi “Yavaş Hareketi Manifestomu” yazabilecek kadar iyi vakit geçirdim.

Ankara’dan bindiğim otobüs Ordu’ya vardığında henüz sabahın erken saatleriydi. Ağustos ayında sabahın erken saatlerinde Karadeniz’de olmak fazlasıyla neme maruz kalmak demektir. Bu nedenle, yalan yok, günüm biraz da olsa keyifsiz başlamıştı. Fakat Perşembe’ye varıp biraz dinlendikten sonra, arkadaşımın benim için hazırladığı kahvaltıyı Karadeniz manzarasına karşı yerken unuttum yorgunluğu da bunaltıcı nemi de. İnsanoğlu içinbir fincan sabah çayı ile yatakta uzanmaktan daha da iyi bir hal varsa o da bir fincan sabah çayı eşliğinde arkadaşla muhabbet etmek olabilir. İlk gün için bir plan yapmayıp sadece Perşembe’de sahil boyunca yürüdük, limanda oturduk ve Ordu’nun meşhur bal kaymak dondurmasından yedik. Bu plansızlık hali, sahil boyunca sadece yürümek, yemyeşil Perşembe doğası ve üstüne bal kaymak dondurması derken daha ilk günden ruhumu dinlendirmişti bu sakin kent.

İkinci günümüzde Altınpost Efsanesi (Argonat Efsanesi)’ nin geçtiği yer olan Yason Burnu’nu ziyaret ettik. M.Ö. 8.yy’a dayanan efsaneye göre Kral Aison’un oğlu Iason (Yason), babasının tahtını gaspeden amcası Pellas’tan tahtı geri vermesini ister. Pellas, taht karşılığında Zeus’a kurban edilmiş olan kanatlı koçun altın postunu ister. Ancak Altın Post, Kafkasya’da hiç uyumayan bir ejderha tarafından korunmaktadır. Iason,bu postu almak için  ülkesindeki 55 kahramanı da yanına alıp gemisi Argo ile yola koyulur. Karadeniz sahili boyunca çeşitli maceralar yaşayan Iason, Kolkhis’e ulaşır. Kral Aietes Altın Postu vermemek için gerçekleştirilmesi imkansız şartlar öne sürer. Aietes’in kızı büyücü Medeia ise Iason’a aşık olmuştur ve babasının şartlarını yerine getirmesi için O’na yardım eder. Medeia büyülü şarkıları ile ejderhayı uyutmayı başarır. Böylece Iason hem Altın Postu hem de sevgilisi Medeia’yı alıp ülkesine döner. Ülkesine dönerken tekrar Karadeniz sahilinden geçen Iason ve Medeia Yason Burnu’nda dinlenirler.

Yason Burnu’nda ismini bu efsaneden almış ve 1868 yılında bölgede yaşayan Rum ve Gürcüler tarafından inşa edilmiş Yason Kilisesi de bulunmaktadır. Bu kilise, Karadeniz Bölgesi’nde sahilde bulunan ilk ve tek kilisedir.

Yason Burnu Yarımadası’ndan dönüşte akşam yemeği için tercih ettiğimiz yer ise çeşit çeşit turşularıyla ve lezzetli balıkları ile bölgede ünlü olan Vonalı Celal’in Yeri oldu. Karadeniz’de olduğunuzu iliklerinize kadar hissettiren turşu kavurması, mısır ekmeği, lezzetli balıkları, cevizli helvası ve Vonalı Celal Abinin tatlı sohbeti ile günümüzü bitirdik. Bu arada neden Vonalı dendiğini benim gibi merak edenler için küçük bir bilgilendirme yapmak isterim: Vona, 1461 yılına kadar Roma ve Bizans hakimiyeti altında olan Perşembe’nin eski adıdır.

 

Perşembe’nin halk pazarına gidip köylerini de gezdikten sonraki planımız elbette ki Ordu’ya da biraz vakit ayırmaktı. Ordu’da ziyaret ettiğimiz ilk yer Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi oldu. 1896 yılında Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından yaptırılan konağın birinci katında arkeolojik ve etnografik eserler sergilenmektedir. Diğer katları ise 19.yy konağının özelliklerini yansıtacak şekilde dekore edilmiştir. Müze ziyaretinden sonra girdiğimiz çarşıda ise benim için dayanılmaz bir lezzet olan tirmit mantarından ve Ordu’nun cevizli helvasından satın aldık. Eğer yolunuz mevsiminde Karadeniz’e düşerse unutmayın ki yiyebileceğiniz en lezzetli şey, her ile özel çeşit çeşit mantarlarıdır.

 

Kısa dost ziyaretimin son gününe ise Boztepe’yi saklamıştık. Boztepe’ye ulaşmak için tek seçeneğimiz olan teleferik yolculuğu yüksekten korktuğum için biraz gergin başlasa da Ordu manzarası sakinleşmeme yardımcı oldu. Hatta yardımcı olmakla kalmayıp Boztepe’de yamaç paraşütü yapmaya ikna bile etti. Fakat olumsuz hava şartı ve daha da olumsuz ekonomik şartlar dolayısıyla yamaç paraşütünü o anlık ertelemek zorunda kaldık.


Açık hava, bol oksijen biraz da adrenalin karnımızı acıktırdı ve yine son güne sakladığımız Ordu lezzeti Yağlı (Yağlı Pide) ile bu seyahate noktayı en güzel yerinde koydum. Ordu ve Perşembe’yi gezip görmek, doğasının sunduğu lezzetlerin tadına bakmak kesinlikle herkesin sakince yapılması gereken şeyler listesinde yer almalı. Kendinize duyduğunuz güvenle yavaşlamanız ve Karadeniz’in bu sakin kentinde huzuru bulmanız dileğiyle :)

 


Kaynakça

Kaynaklar:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Yava%C5%9F_Hareketi#:~:text=Yava%C5%9F%20Hareketi%20(%C4%B0ngilizce%3A%20Slow%20Movement,k%C3%BClt%C3%BCrel%20de%C4%9Fi%C5%9Fimi%20savunan%20toplumsal%20harekettir.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Per%C5%9Fembe,_Ordu

https://ordu.ktb.gov.tr/TR-130751/yason-burnu--persembe---ordu.html

27-04-2021
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir