Kız Kardeşimin Gözünden 'Şeyda Nur Turunç'

Kız Kardeşimin Gözünden 'Şeyda Nur Turunç'

A+ A-

Tanıştığımıza memnun olacağımızı umarak başlıyorum.

Ben 29 yaşına girmiş hepimiz gibi hayatını kurmaya ve yaşamaya çalışan bir kadınım. Bu coğrafyada daha çok kadınım. Nasıl mı? Evde, işte, hastanede, okulda, kafede, barda, sokakta, ben unutsam da bana kadın olduğumu gözleriyle, sözleriyle, elleriyle hatırlatan bir toplulukta her gün daha çok kadınım. Kısaca kendimden bahsedeyim.

Sanatçı mimarım "O nedir?" derseniz;

Salt mimarlık lisansı ile yetinmemiş, sanat üzerine yüksek lisans yapmış bir mimarım. Mesleğimi çok seviyorum ama kişisel tatmin açısından tek başına yeterli göremiyorum. 

Fotoğraf çekerim, kısa film senaryosu yazdığım ya da kısa film çektiğim günler de oldu. Bir ara 2 boyutlu ve 3 boyutlu animasyon, stopmotion yaptığım günler de oldu. Kısacası deneyimleyebildiğim her şeyden bir kaşık almak istedim. Uzay bilimine ve animasyonlara çok meraklıyım. Uzay bilimi üzerine okumayı izlemeyi çok severim, ayrıca çizgi diziler vazgeçilmez akşam aktivitelerimdir.

Üç kedi ile hayatımı paylaşıyorum. Bunlardan ikisi görme engelli erkek evlatlarım bir diğeri ise bacağı kesilmek üzere bulduğum hiperaktivite durumu olan bir tatlı kız.

 
Sizlerle miniklerimi paylaşmadan edemedim.

 

Uzun süredir aralıksız mesleğim içerisinde bulunduktan sonra, gündemimizdeki ekonomik krizin getirisi olan kalitesiz işleri yapmamak için bir süre inzivaya çekildim. Okuyorum, izliyorum, geziyorum ve dinleniyorum esasında. 

Peki neden buradayım?

Bir süredir kendi çevremde, kendi sosyal medya hesaplarımda kadın hakları üzerine ufak ufak konuşuyorum, yazıyorum. Kendi yaşanmışlıklarım, yaşadıklarım ve yaşayacaklarımdan da öteye bu sorunun kitlesel olduğunu düşünüyorum. Kendimi ifade etmek ve savunmakla başlayan yolculukta bir süre sonra tüm kadınların sesi, sözü olmaya başladım. Sessiz, gözsüz kalamayan pek çok kadın gibi ben de kız kardeşlerim adına yaptığım ve yapacağım herşeyi görev olarak görüyorum.

 

Dünya üzerindeki her bir kadın özgür olana kadar, tam anlamı ile özgür hissedemeyeceğim.

Peki biz bu köşede ne mi yapacağız? Neden mi köşenin adı "Kız kardeşimin gözünden"?

Kız kardeşlik kavramı 2. Dalga feminizm ile hayatımıza yerleşmiştir. Peki nedir kız kardeşlik? Kadınların o dönemde kendi deneyimleri, hayatları, hataları, doğruları, yanlışları, tercihleri, yönelimleri, yaşanmışlıkları ve hayalleri ve aklınıza gelebilecek her fiziksel ve duygusal durum için birbirlerini suçlamadan ve yargılamadan, anlayarak kabul etmesi ve destek olması demektir kız kardeşlik. Adeta kan bağı var gibi birbirine sahip çıkmak ve destek olmaktır kız kardeşlik. 


Adeta kan bağı var gibi birbirine sahip çıkmak ve destek olmaktır kız kardeşlik. 

Feminizm tarihinde üç dalga vardır;

1. Dalga: Medeni Kanun Talepleri ve Siyasal Haklar

2. Dalga: Cinsellik ve Doğurganlığın birbirinden ayrıştırılma mücadelesi, Eşit haklar

3. Dalga: Kadın Kimliği ve Diğer Kimlikler

Biz bu üç dalgayı da çok fazla detaya girmeden genel hatlarıyla yazıp konuşacağız. Akademik bir makale dilinden uzak, bilmemiz gereken ana hatlarla nasıl hayatınıza pratize edebiliriz konusu üzerinde duracağız. Ve bunları yaparken de kız kardeşlerimizin gözlerinden, kadrajlarından toplumdaki kadın fotoğraf karelerini kullanarak bunu daha kolektif hale getireceğiz.

  

Feminizm kadın hareketi olarak başlasa da; erkeklerin de zaman zaman gösterilerde yer aldığını belirtip, feminizm herkes içindir demekte fayda görüyorum.

 

1. Dalga Feminist Gösterisinden

 

 2. Dalga Feminist Gösterisinden

 

3. Dalga Feminist Gösterisinden

 

 

Bu süreç nasıl işleyecek derseniz eğer;

İlk birkaç yazıda: Feminizm nedir? Feminizmin dünden bugüne tarihi. Günümüzde femiznizm ve kadın hakları adına kimler neler yapıyor? Biz hayatımızda neler yapıyoruz? "Herkes için feminizm" savunusu nedir?
Başlıkları üzerinden biraz giriş yaptıktan sonra, bir fotoğraf karesi ile yazıp çizmeye başlayacağız. Seçtiğim bir fotoğraf karesi ile ilk yazıyı yazdıktan sonra, hepimizin kafasında az çok "Biz ne yapacağız bu köşede?" konusu oturacak. Sonra siz kız kardeşlerimin de yolladığı fotoğraflar ve "Bu fotoğraftaki bu konu üzerinden kadın hakları ve feminizm üzerine konuşalım" gibi yönlendirmeler ile kolektif bir çalışmayla paylaşımlarda bulunacağız. 




Üstünlük değil, eşitlik istiyoruz

Bir sonraki yazıda…

Bir sonraki yazıda "Feminizm nedir?" ile bence birbirimizle tanışmaya, kaynaşmaya başlayabiliriz. Bir sonraki yazıda birbirimize sarılana kadarlık süreçte kendinize iyi bakın, değerinizle cesaretinizle kalın ve hoşça kalın kız kardeşlerim :)

 

 

Feminizm nedir, ne değildir?

15-11-2018
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir