Seyahat etmenin dayanılmaz hafifliği: Kabin boy valiz kullanımı  'Zeynep Yıldırım'

Seyahat etmenin dayanılmaz hafifliği: Kabin boy valiz kullanımı 'Zeynep Yıldırım'

A+ A-
Keyifle planladığımız seyahatlerde; sürpriz olacak tüm ihtimallere karşı hafif başlamakta fayda var. Önceleri üç günlük seyahatlerde yirmi kilogramlık valizi, (ihtiyaçken) laptop çantasını, fotoğraf makinasını tek başıma taşımayla cebelleşirken kendime yaptığım işkenceyi farkettiğimde anladım hafiflemenin önemini.

 
                                                     


Bu farkındalık kabin boy valiz rahatlığına bıraktı kendini. Artık haftasonu bir yere giderken ya da iki haftalık bir program yaparken eşyalarımı maksimum kabin boy valize sığdırıyorum. Bu durum beni hafiflettiği kadar özgürleştiriyor da. Bu sayede seyahat lokasyonuma vardığımda farklı bir fırsat karşıma çıktığında (ucuz uçak bileti gibi) yanımdaki yükü ya da ödeyeceğim bagaj ücretini düşünmüyorum, karar verdiğim gibi yola çıkıyorum.

Bagaj ücreti demişken iki hususa değinmek istiyorum. Öncelikle kabin boy ölçütü, ağırlığı hava yolu firmalarına göre değişkenlik gösterebiliyor. Türk firmalarında genel olarak bu sınır sekiz kilogram olarak geçiyor. Valizin sekiz kilogramı geçmeyecek şekilde hazırlanması gerekiyor. Diğer firmalarda bu ölçütler değişebildiğinden seyahat edeceğimiz firmaların bagaj koşullarını inceleyerek hazırlanmakta ve yolculuğa çıkmakta fayda var. Ben bu sınırlara uygun sırt çantası kullandığımda uzun süreçte bel ağrısı yaptığından ekseriyetle tekerlekli valizler tercih ediyorum.

Diğer bir husus ise yurt dışında bulabileceğimiz uygun fiyatlı biletlerde ekstra bagajımız olması durumunda bilet fiyatından fazla bagaj ödemesi söz konusu olabilir. Başıma gelmemekle birlikte bazı havayollarında ise sadece ağırlık olarak değil valizin boyutları da ölçülerek uçağa alındığını duydum. Bu tarz bir uygulamada olumsuzluk yaşamamak adına yine bagaj kurallarını incelemek garanti olacaktır.

Kabin boy ile seyahat etmek havaalanlarında zaman kazanmak için de ideal. Ben seyahatlerimde online check-in tercih ederek bagaj verme işlemini es geçiyorum. Ve doğrudan uçağa gidebildiğimden check-in işlemlerinde ekstra zaman harcamıyorum. Ulaştığım havaalanlarında da bagaj beklemiyorum. Böylelikle heyecanla gittiğim yeni yerlerde bagajın kaybolma, zarar görme gibi kötü sürpriz ihtimallerini ortadan kaldırmış oluyorum. En güzeli de vakit kaybetmeden gezmeye başlayabiliyorum.

Özellikle kadınlar için ilk etapta zor görünen küçük valize sığabilmek ancak doğru eşyaları seçmekle mümkün olabilir. Yaz aylarında kıyafetlerimiz ince ve hafif kumaşlı olduğundan küçük valize sığmak daha kolay olabilir. Kış aylarında ise kalın sıcak tutacak malzemeler seçmemiz gerektiğinden işimiz biraz daha zor. Ancak fazla yer kaplayacak eşyalarımız olan kaban ve botlarımızı üzerimize giyerek daha fazla eşyaya yer açabiliriz. Kıyafetlerimizi rulo yaparak ya da daha az yer kaplayacak ve kırışmayacak yöntemlerle valizimize yerleştirebiliriz.

Her ihtimale karşı yedek ayakkabı önerebilirim. Özellikle keşif için çıkılan yollarda ayakkabı önemli yardımcılardan. Daha fazla kıyafet seçmek yerine birbirini tamamlayan parçalar seçebilir, aksesuarlar daha az yer kaplayacağından şıklığımızı bunlarla tamamlayabiliriz.




Uçağa alınan sıvı miktarı sınırlara tabi. Bu konuda da hava yolu şirketinin sıvı sınırı kuralları incelenebilir. Kişisel malzemelerimizi (şampuan, duş jeli, parfüm, deodorant vb.) seyahat boy şişelere koyarak eşyalarımızın uçağa alınmama ihtimalini de ortadan kaldırmış oluruz.



Hafiflemek hayatımızın çoğu noktasında bize iyi gelecek hususlardan biri. Seyahatte de amaç daha özgür olmaksa düşüneceğimiz şey ağır valizlerden ziyade kalacağımız yerler, göreceğimiz yeni güzellikler ve tanışacağımız keyifli insanlar olmalı. Yanılıyor muyum?

                                           
06-02-2018
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir