'An'da Kalmak    'Tuğba Doğru'

'An'da Kalmak 'Tuğba Doğru'

A+ A-

   Çevrenizdeki olayların her ne kadar çabalarsanız çabalayın sizin kontrolünüzde gelişmediğini ilk ne zaman fark ettiniz? Altı yaşında, bir arkadaş grubunuzla sizin istediğiniz oyunu oynayamadığınızda olabilir mi? Peki ya kendi hayatınızla ilgili olayların tamamen sizin kontrolünüzde olmadığını ilk ne zaman fark ettiniz?

   Hayaller kurup, hedefler koyup onlara ulaşmaya çalışırken bu yolda biz, bir kontrol bağımlısı gibi davranıp her detay bizim kontrolümüzde gelişsin diye mi uğraşıyoruz, yoksa her şeyi akışa bırakıp hayallerimizin bize ulaşacağı o mükemmel günü mü bekliyoruz? Dengeyi tutturmanın fazlasıyla zor olduğu, sınırın neresi olduğunu bir türlü çözemediğimiz bu iki zıtlık arasında biz, yıpranıyoruz. Olayların tamamen kontrolümüzde olması için çabalamak ne kadar sağlıksız bir durumsa, her şeyiyle oluruna bırakıp hiçbir çaba göstermemek de bir o kadar sağlıksızdır. Burada eklemek istediğim şu ki; bu iki durumdan birinde aşırıya kaçıyorsak bunun birçok sebebi olabilir ve kendi farkındalığımızın ötesinde, profesyonel bir destek gerektirebilir.

   Hayal ettiğimiz bir şeye ulaşmak için hedefler koymak ve bu hedefleri gerçekleştirmeye çalışmak bizi o hayale ulaştırır, hayal kurup bir şekilde olmasını beklemek değil. Elimizden gelen her şeyi yaptıktan sonra akışa bırakmak ise bizi hedeflediğimiz şey, hayal ettiğimiz şekilde ya da olmasını beklediğimiz zamanda gerçekleşmediğinde hüsrana uğramaktan kurtarır. Hayallerimize ulaşmak için karşımıza çıkacak bir ‘’fırsat’’ bekliyorsak eğer, yanlış yoldayız. Oluruna bırakmak için en kötü şeyin gerçekleşmesini bekliyorsak, yine yanlış yoldayız. Akışa bırakmak kulağa kontrolü elden bırakmak gibi gelse de, bir karar sonucu oluşur ve aslında kontrol gerektiren bir durumdur. Yani akışa bırakıp, olayları en ince detayına kadar kontrol etme çabasından çıkıp, dün olanlarla yarın olacaklar arasında sıkışmayıp ’an’da kalmayı seçmek, kontrolü elden bırakmak demek değildir. Aksine, bu iki durum arasındaki dengeyi tutturmanın gereğidir.

    /’’ Parmaklarınızın piyano klavyesi üzerinde nereye zıpladığına kafa yormaya başladığınızda, parçayı çalamaz hale gelirsiniz.’’ David Eagleman/


Kaynakça

Tartakovsky, M. (2018). When You Crave Control of Everything. Psych Central. Retrieved on September 20, 2020, from https://psychcentral.com/blog/when-you-crave-control-of-everything/

20-09-2020
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir