Tek Kulllanımlık Kadın Pedlerinin Tarihi - Tuğba Özcan (Yoga)

Tek Kulllanımlık Kadın Pedlerinin Tarihi - Tuğba Özcan (Yoga)

A+ A-

Günümüzde tek kullanımlık pedler ve tamponlar kadınların regl dönemlerinde kullanacakları tek seçenekmiş gibi tanıtılmaya devam etse ve bir çoğumuz tarafından alışılmış bir ürün olsa da aslında insanlık tarihi için çok yeni bir ürün.

Tek kullanımlık pedler ilk defa, savaş döneminde oluşan ağır kanamaları durdurmak amacıyla hemşireler tarafından kullanılmış. Hammaddesi posa haline getirilmiş ağaç olan bu pedler, yeterince emici ve ucuz oldukları için tek seferlik kullanım için uygun bulunmuş. Bu fikri çok beğenen üreticiler ise seri üretime geçerek 1888 yılında ‘Southball Pad’ ismi ile ilk hijyenik pedi satışa sunmuşlar[1]. Southball Pad’in üretiminden 8 yıl sonra ise, Amerika’daki başka bir şirket ‘Lister’s Towel’ isimli pedi geliştirerek piyasaya sürmüş[2]. Bu pedler genelde etrafı emici bir yüzeyle kaplı pamuk ya da elyaftan yapılıyor ve iç çamaşırına yerleştirilerek kullanılıyordu. Sonrasında kullanımını kolaylaştırmak için pedlere bağlanabilecek ipler eklenmiş. 1980’li yıllarda ise ipli pedlerin de modası geçmiş ve hijyenik ped günümüzdeki haline en benzer formuna dönmüş. Bugün, menstrüasyon ürünleri dünya çapında milyar dolarlık bir endüstriyi oluşturuyor; prime-time reklamlar ve marketteki sayısız ürün ile büyük bir pazar.

Peki modern çağın endüstriyel ürünleri öncesinde ananelerimiz regl dönemlerinde ne yapıyordu?  Bezler, ipek kumaşlar, çim, deniz süngerleri, deniz yosunu, yün, kauçuk ve hayvan kürkleri dahil çeşitli malzemeler kullanmışlar. Bu malzemelerin kullanımı tarih boyunca ve bölgeler arasında değişmekte olsa da hepsi zehirsiz ve doğadan gelen maddeler. Mesela, papirüs, hafif ahşap gibi yumuşak malzemelerden ve bitki liflerinden tamponlar elde etmişler.  Bu örnekler de gösteriyor ki, dünya tarihi boyunca kadınlar kendi bilgelikleri ile regl dönemlerini doğal malzemeler kullanarak geçirmişler. Plastik içerikli kullan-at pedler son yüzyılın “modern” histerisinin bir ürünü ve kadınların tek seçeneği olmadığı çok açık.

Tekrar kullanılabilir, yıkanabilir pedler gibi ekolojik menstrüal ürünlerden biri de menstrüal kaplar. Menstrual kaplar, sağlıklı ve ekolojik bir seçenek olarak tampon ve pedlere alternatif oluşturuyor. Son yıllarda Türkiye’de de pek çok kadın tarafından kullanılıyor. Birçok farklı markanın, farklı boyut ve renklerde ürünleri mevcut.

Doğayı Koruma, Ekolojik Yaklaşım

Doğaya verilen Zarar açısından bakılırsa, tek seferlik sıhhı pedleri kullanmak demek, geri dönüşümü olmayan çöp üretmek anlamına geliyor. Milyonlarca kadın her ay 2 ila 7 gün arasında regl oluyorken, bu çöp üretiminin devasa boyutlarını tahmin edebiliriz. Kullan-at şeklinde kolaylığı ile çekici kılınan tek kullanımlık pedler, içerdiği kimyasal ve plastik içerikle doğaya atılmış oluyor.

Böyle gelmiş böyle gider mi diyeceğiz? Doğa anamıza zararlı olduğu gibi kadınların sağlığını riske atan bu plastikleri kullanmaktan vazgeçersek, şimdiye kadar yapılmış olan tahribatı geriye döndürme gücümüz var. Her bir kadının kendi hayatında yapacağı değişim ile, doğal döngümüzü yaşarken ekolojik menstrüasyon ürünlerini kullanarak bize yuva olan doğaya zarar vermemek elimizde.

 

16-06-2023
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir