Batı  Torosların Antik Cenneti ''Sagalassos'' - Ceren Aslan (Siyaset, Felsefe)

Batı Torosların Antik Cenneti ''Sagalassos'' - Ceren Aslan (Siyaset, Felsefe)

A+ A-

  Tatil dönüşleri Burdur’dan geçerken; yol üzerinde sadece tabelada ismini gördüğüm bir yerden bahsedeceğim size. Her seferinde eve varma acelesiyle ‘’Bir dahaki sefere uğrarız’’ diyerek geçtiğimiz ‘’Sagalassos’’ Yaklaşık iki aydır Antalya’daki antik kentleri, müzeleri gezip tam dönüş yolunda burayı görünce, önceden gezdiğim bütün yerleri unuttum sanki. 5000 yıl öncesinden gelen bir tarihe sahip; 1750 metre yükseklikte, dağın tepesine böyle bir şehir inşa edebilmek gerçekten büyüleyici bir şey. Okuduğum kadarıyla Helenistik dönemden beri Anadolu’daki en önemli seramik üretim noktalarından birisiymiş. Büyük İskender orayı fethedene kadar da savaşçılarıyla tanınıyormuş. Pers İmparatorluğu’ndan İskender’e, Pergamon Krallığı’ndan Roma İmparatorluğu’na bir sürü imparatorluk himayesinden geçtiği için ‘’İmparatorlar Şehri’’ de deniliyor. 

                                                            


   Alanı çok geniş bir kent. Çok güzel korunmuş ve bakir bir bölge. Ulaşımı biraz zordu. Sanırım bu yüzden iyi korundu. Ülkemiz bu tarz yapıları korumada yeni yeni ilerleme kaydediyor. Belki de bu antik şehir merkezi bir yerde olsa, kalıntılar üzerinde sprey boyalarla isim yazılmış bazı buluntulara rastlayabilirdik. O yüzden ulaşımın zor olması ve dağın yamacında olması buranın şansı olmuş diyebiliriz. Torosların güney yamacında koskocaman bir teras ve üzerine bir kent inşa edilmiş. Anlatamayacağım güzellikteki Antoninler Çeşmesi, 9000 kişilik antik tiyatrosu ve bir sürü hamamı, kütüphaneleri, odeonu, agoralarıyla saatlerce gezebileceğiniz bir yer. Çeşme çeşme diye bahsediyorum ama yok böyle bir çeşme… Kırk dakikam çeşmeyi incelemekle geçti. Dünyadaki bütün antik kentler içinde sadece üç çeşme çalışıyormuş ve birisi de Antoninler Çeşmesi. 27 metre uzunluğunda ve 9 metre yüksekliğinde şelaleli bir çeşme.
                                                            

   Burayı gezip bitirdiğimde kafamda bazı sorular oluştu. Nasıl oldu da burayı daha önceden duymadım? Etrafımda kimse bahsetmedi, bilen yok, giden yok. Efes Antik Kenti’nden daha büyüleyici bir yerdi bana kalırsa. Tabii oranın kazıları 2016 yılında durduruldu. Devam edip etmeyeceğine dair kesin bilgiye ulaşamadım.  Sagalassos kazıları hala devam ediyor. Belçikalı bir ekip kazıyı yürütüyor. Konumları şehirlerin kaderi mi acaba? Sagalassos İzmir’de veya Antalya’da olsa şimdiki gibi sağlam olur muydu muamma tabii. Çünkü popülerleşen ve keşfedilen yerler bir süre sonra gezilmiyor, adeta istila ediliyor ve talana uğruyor. Helenistik Roma mimarisinin en önemli örneklerini barındıran; UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde olan bu hatrı sayılır medeniyet incisine hem bu kadar yakın hem de bu kadar uzak olmak bir noktada iyi olmalı.

   Bu arada Antoninler Çeşmesi’nden su içenin aşık olduğu, aşıkların da aşklarının pekiştiği gibi bir rivayet var. Aklınızda bulunsun.

10-08-2022
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir