Nuh'un Gemisine Paraşütle Atlamak 'Ezgi Akyol'

Nuh'un Gemisine Paraşütle Atlamak 'Ezgi Akyol'

A+ A-

Barış Manço nun Kara Sevda şarkısının oldukça yaratıcı şarkı sözünde ki bu eylem sanki bir yalnızlığı da çok esprili ve güzel bir şekilde dile getirmektedir. Bu hoş betimleme ile ilişkilendirdiğinde her paraşütçünün yalnız ama özgün duygulara sahip olabileceğini buna yormak istiyorum.

Bu kelimenin insanlar da yarattığı etki tabi ki bunlarla sınırlı değil. Hemen her söylendiğinde aklımıza ilk gelen soru Bir insan, sağlam bir uçaktan neden atlar? Buna paraşütçülerin vereceği cevap bellidir ki zaten yıllardır bu tür sorulara maruz kaldıkları için hazırdır tüm cevaplar Bir kere atlamadan bunu anlayamazsın, öyledir de gerçekten. Hadi o zaman bu paraşüt nedir? Ne değildir? gibi soruları yanıtlayalım.

Paraşütle atlama, bir hava aracından çıkış yapılarak, düşmeye geçmesi ve belirli bir yükseklikte de paraşüt açarak yavaş bir şekilde yere inilen aksiyon sporudur. Hava aracından çıkış ve paraşütün açılması arasındaki zamana serbest düşüş denmektedir.

Serbest düşüşte zaman aralığı, atlanılan yüksekliğe ve serbest düşüş anında sporcunun vücut hareketlerine bağlı olarak uzayıp kısalabilir. 12.000 feet’ten (3.658 m) yapılıyorsa atlayış yaklaşık 40-45 saniye serbest düşme şansı olur sporcunun.

Sporcular serbest düşüş sırasında saatte yaklaşık 200km’yi bulan hızlara ulaşabilirler, buda düşündüğün zaman bir arabanın hızlı diye nitelendirilen limitlerde paraşüt sporcusunun kendi vücudu ile yaptığı hızın hemen hemen aynı olması, araba, motor gibi birçok hız sevdalısı kişinin ilgisini çeker sanıyorum. İlk bakışta birçok kişinin gözünde çok tehlikeli gibi görünse de, istatistiklerle yorum yapsak daha doğru olur. ABD Paraşüt Birliği (USPA) istatistiklerine göre 2013 yılında bu spordaki 1000 atlayışta 0,0075 oranda ölüm meydana gelmiştir. Yani bir insanın üzerine yıldırım düşüp ölme ihtimali serbest paraşütten daha fazladır deyip klişe ama doğru bir bilgiyle güvenlik ile ilgili konuyu burada kapatıyorum.

İsmine paraşüt deyip de geçemiyoruz işte mevzuyu, birçok çeşidi var çünkü. Hadi o zaman terimler üzerinden gidelim.

Serbest Paraşüt: Adı niye serbest? Çünkü sporu yapan kişi paraşütünü kendi istediği irtifada açar yani ne zaman açacağına kendisi karar verir. Çok havalı…

Statik Paraşüt: Statik paraşütlerde bunu yapan kişinin paraşütü uçağa statik bir iple bağlı ve atlayışla birlikte ip kendi çıkarak paraşütten kopar. Bundan sonra kişiye fazla bir iş kalmaz, paraşüte sevk idare vererek inişe geçer.

B.A.S.E (Building, Antenna, Span, Earth): Sabit yüksekliklerden atlayış ile gerçekleştirilen bir atlayış türdür bu da. Yüksek binalar, keskin dağ yamaçları gibi..             
Ülkemizde de İstanbul da yılda bir kez dünya şampiyonasının bir ayağı yapılmaktadır. Bunu yapan sporcu düşme kısmını oldukça kısa tutar saniyeler içinde paraşütü açar buda keyif almanın başka bir türüdür diyebiliriz. Zevklerin ve Renklerin tartışılamayacağı bu sporda da kendini belli etmektedir.

Sizce 45-50 sn düşüş yaptıktan sonramı yoksa 3-4 sn içinde mi paraşütünüzü açmak isterdiniz? Yoksa ben uğraşmayım paraşütüm açılsın mı derdiniz?

Tandem: Bir pilot ve bir yolcudan oluşan iki kişinin önlü arkalı birbirine bağlı olarak yaptığı atlayış türüdür. Bu genelde eğitim almak yerine bir kereliğine uçaktan atlamak ve deneyimi tatmak isteyen macera severlerin yaptığı bir atlayış türdür.

Wingsuit: Vücut ile kollarımız ve iki bacak arasına yerleştirilmiş özel malzemeler sayesinde insan vücudunu tek parça dev bir kanat haline getiren tulum kıyafeti ile atlayış mı desem düşerken uçuş mu desem karar veremediğim tanımlamaları söylesem yanlış olmaz sanıyorum.

WingBASE: İşte şimdi geldik can alıcı noktaya, sürekli İnternette gördüğümüz wingsuit tulumu ile B.A.S.E atlayış yaparak dağ yamaçları ve kanyonlarda süzülerek uçuş yapan muhteşem videoları olan branş tam olarak bu oluyor. Ayrıca hakkında en çok bunu nasıl yapabilirim? diye sorulan da bu branş tır aynı zamanda!


Evet paraşüt deyip geçmedik bir çok çeşidi olduğunu gördük bu sporun. Yapanın tarifsiz bir haz aldığı ve bence her sporcunun kişiliğine göre şekillendiğine inandığım ve çeşitleri arasında fark olduğunu, her birinin branş ın farklı bir yeteneğe hizmet ettiğini söyleyebilirim ki zaten bu sporda yapılacak şeylerin sınırı yoktur. Bunu yaptım bundan ötesi yok artık tamam diyemezsiniz.

Ülkemizde ve Dünya da takım yarışmaları yapılmaktadır. Havada ikili, dörtlü veya çoklu tutuşmalı eşli çalışmalardır bunlar. Pek çok rekor mevcuttur. Burada deneyimli sporcular çokça denemeler ve antrenmanlar sonucu bu rekorlara imza atarlar.


Birçok habere konu olan 2012’de bir proje kapsamında Felix Baumgartner 127,852 feet ‘ten (38,970 m) atlamış, ses hızını geçip en yüksekten paraşütle atlama rekorunu kırmıştır mesela.2014’te ise Alan Eustace bu rekoru 135,890 feet’e (41.419 m) yükseltmiştir.  Ayrıca Felix Baumgartner’ın rekor atlayışı ve bu popülerliğinden önce, Fethiye ye geldiğini hatta burada yamaç paraşütü atlayışı yaptığını söylemeden geçemem, ülkemizin bu sporlar için birçok imkan verdiğini bilmenizi isterim. Bunu diğer havacılık sporlarını anlattığımda daha iyi anlayacaksınız.


Peki ben bir kere de olsa denemek istiyorum ya da eğitimini almak istiyorum derseniz bunun içinde bu sporu ülkemizde iki şekilde öğrenebilirsiniz.
 

Tandem Atlayışı için, İzmir Selçuk ta belli bir ücret karşılığı bu deneyimi yaşamak mümkün tabi ufak bir brifing şart Pilot biz değiliz diye istediğim gibi takılırım sanmayalım diye uzun uzun anlatıyorlar yapmanız gerekenleri. Yolcunun her hareketinin düşüşe etkisi oluyor.

 Statik atlayış için, T.H.K tarafından bu kurs Eskişehir de ücretsiz olarak verilmektedir. 5 gün süreli kursun sonunda 1.200-1.500 feet (366 – 457 m) arasında bir yükseklikten tek bir atlayış yaparsınız. Paraşütünüz uçaktan atlarken, uçağa bağlı bir ip yardımıyla otomatik olarak açılır. Başlangıç kursunu alıp devam etmek isteyen paraşütçüler bir sonraki yıl için tekamül kurslarına devam edebilir.

AFF (Accelerated Free Fall) , Buna hızlandırılmış serbest düşüş diyebiliriz. Eğer bu sporu hızlıca öğrenmek istiyorsanız almanız gereken eğitim AFF’dir. Öğrenci kısa sürede kendi başına atlayabilecek hale gelir. Bu eğitim belli bir ücret karışılığı T.H.K tarafından, İzmir Selçuk ta verilmektedir.  

Evet….İyi hissetmek ve iyi yaşamak için en azından bir kere Nuh un gemisine paraşütle atlamanızı tavsiye ederim…

19-06-2019
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir