Duyusal Yoksunlaştırma Tankı  'Damla Aslan'

Duyusal Yoksunlaştırma Tankı 'Damla Aslan'

A+ A-

Orijinal adı: Sensory Deprivation Tank

Tank; 1954 yılında Amerikalı doktor ve sinirbilimci John C.Lilly tarafından, tüm dış uyaranları keserek bilincin kökenlerini incelemek, beynin çalıştığı gibi çalışmasının kendinden mi kaynaklandığını yoksa çevresine mi bağlı olduğunu yani bilincin çevresiyle ilişkisini araştırmak amacıyla yapılan deneyler için kurulmuş bir düzenektir.

1953’te John C.Lilly ABD Halk Sağlığı Hizmetleri Komutanı Memurlar Kolordusu ile nörofizyoloji üzerine çalışmaya başlamıştır. Algısal izolasyon veya duyusal yoksunluk olarak bilinen şey, Sınırlı Çevresel Stimülasyon Tekniği (REST) ​​olarak yeniden kavramsallaştırılmıştır.

Genellikle duyusal yoksunluk tankı (Şamandıra tankı, şamandıra kapsülü, şamandıra kabini, yüzdürme veya duyusal zayıflama tankı olarak da bilinir) olarak adlandırılan bir izolasyon tankı , aynı sıcaklığa ısıtılmış zifiri siyah, ışık geçirmez, ses geçirmez bir ortamdır. 

Lilly daha sonra diğer büyük beyinli memelileri incelemiş ve 1950'lerin sonunda insan-yunus iletişimini teşvik etmeye adanmış bir tesis kurmuştur (Virgin Adaları-St.Thomas İletişim Araştırma Enstitüsü). 1960'ların başında Lilly ve arkadaşları, yunusların insan konuşma kalıplarını taklit edebileceğini bildiren birkaç makale yayınlamışlardır.



1954 yılında da duyusal yoksunluğun etkilerini test etmek amacıyla kullanılmış daha sonra ise alternatif tıp biçimi olarak ilan edilmiş fakat yararlı sağlık etkileri kanıtlanamamıştır. 1970’lerde ise ticari şamandıra tankları oluşturulmuş ve olası sağlık yararları incelenmeye başlanmıştır. Günümüzde ise çoğu yerde şamandıra merkezleri ve duyusal yoksunlaştırma tankları bulmak kolaylaşmıştır.



Tank ışık ve ses geçirmez bir tasarıma sahip olup, çözünmüş Epsom tuzu içeren vücut sıcaklığı ile uyumlu su doldurulmaktadır. 10 inç suya tekabül eden bu miktar 1.275 özgül ağırlık oluşturmak nedeni ile yapılmıştır. Bu ortamın amaçlarından birisi olabildiğince bütün duyuları sıfırlamaktır. Çok sağlam ses ve ışık yalıtımına sahip olan bu tanklarda bireyin suyun yüzeyinde zahmetsizce yüzmesine izin verir. İzolasyon tankının birincil işlevi, mümkün olduğunca fazla dış duyuyu ortadan kaldırmaktır.

Duyusal yoksunluk tankındaki su cilt sıcaklığına ısıtılır ve Epsom tuzu ile doyurulur. Epsom tuzunun kullanılma sebebi ise yukarıda belirttiğimiz gibi 1.275 özgül ağırlığı oluşturarak yer çekimi etkisini ortadan kaldırmak ve daha rahat yüzmeyi sağlamaktır. Tanka girmeden önce gerekli belgeler doldurulur ve oluşabilecek herhangi bir sıkıntıda kişi bütün sorumluluğun kendinde olduğunu belirten bir belge imzalar. Genel prosedürler bittikten sonra duş alınır ve çıplak bir şekilde tanka girilir. Tankın kapağı kapandığı andan itibaren beş duyumuza hitap eden hiçbir etki yer almamaktadır. İlk seansta önerilen süre 90 dakikadır. Sonra ki seanslar 3,4 ve üzeri saatlere çıkabilir. Tankın içerisinde müzik yayını yere ve bölgeye göre değişmektedir. Bazı bölgelerde müzik çalmazken bazı bölgelerde yer alan tanklarda seansın ilk 10 dakikası rahatlatmak ve gevşetmek amacıyla müzik çalmaktadır.

Araştırmalara göre; Duygusal Yoksunluk Tankının bazı faydaları şu şekilde sıralanır:

-Kaygıyı azaltma,

-Depresyon, uyku güçlüğü, sinirlilik ve yorgunluk azaltma,

-Strese bağlı ağrıları,

-Kas ve baş ağrılarını,

-Kronik stres ve uyku bozukluklarını azaltma…

İnsanlar Duyusal Yoksunluk Tankını deneyimledikten sonra etkileri çok çeşitli olmuştur. Bazı kişiler hayatlarının değiştiğini, daha iyimser olduklarını, derin manevi deneyimler yaşadığını ve yeniden doğmuş gibi hissettiklerini iletmişlerdir.



Bir yüzdürme merkezi veya şamandıra spa merkezinde bir saatlik bir yüzdürme seansı maliyeti konuma bağlı olarak yaklaşık 50 ile 100 $ arasında değişmektedir.

Merak uyandırıcı, farklı bir deneyim :) Benden iletmesi, isterseniz sizden denemesi…


Kaynakça

https://en.wikipedia.org/wiki/John_C._Lilly

https://en.wikipedia.org/wiki/John_C._Lilly#Development_of_the_isolation_tank

https://www.healthline.com/health/sensory-deprivation-tank#1

https://en.wikipedia.org/wiki/Isolation_tank

25-02-2020
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir