Yarım Saatte Kendi Seramik Kupanızı Yapın!  'Cemre Yüzer'

Yarım Saatte Kendi Seramik Kupanızı Yapın! 'Cemre Yüzer'

A+ A-

Merhaba! Ben Cemre, bu benim ilk yazım, her hafta yazılarımda sizinle seramikten farklı bir obje yapacağız ve yaptığımız objelerin yapım aşamalarını adım adım sizinle paylaşacağım. Seramik yapımında önemli yeri olan teknikleri size göstereceğim ve bu teknikler size istediğiniz şeyi tasarlayıp yapma özgürlüğünü verecek.

 Bugün size çok çok kısa bir sürede seramik kupa yapımını adım adım anlatacağım,  yarım saat ila maksimum kırk beş dakika arasında seramikle ilk defa ilgilenen birisi için bile bunu yapmak mümkün. Yapım için fitil tekniğini kullanacağız. Fitil tekniği özellikle kavisli objeler için ideal bir teknik. 

Üstelik bunun için tek ihtiyacınız olan bir avuç içinden biraz daha fazla kil (arzu ettiğiniz boyuta göre değişebilir, daha az ya da daha fazla ), bir adet modelaj kalemi ve bir bıçak ve bir fırçayla ufak bir kapta biraz su. Modelaj kalemi için alternatif olarak tatlı kaşığı kullanabilirsiniz, bıçak için de özel bir bıçak kullanmanıza gerek yok, meyve bıçakları özellikle ufak boyutlardaki seramik çalışmaları için oldukça yeterli.  

Ben bu kupa yapımı için şamotlu kil kullandım, kırmızı kil yapısından dolayı kupa yapımı için daha uygun ancak şamotlu kilin de kendine göre avantajları var. Örneğin, oldukça yumuşak olması sebebiyle yine kil yardımıyla kupanın kulpunu hemen kupanın gövdesine oturtturabilirsiniz.  

Kilinizi ve arzu ederseniz modelaj kalemlerinizi internetten satın alabilirsiniz.

Öncelikle kilimizi yoğurmamız gerekiyor. Kili yoğurmak için ben koçbaşı tekniğini kullandım. 

El ayamızla kili iterken bir yandan da parmaklarımızla kendimize doğru çekiyoruz. Sonucunda şöyle bir biçim oluşmuş oluyor;   

 

Yoğurmanın sonucunda ulaşmış olduğumuz bu biçim sayesinde tekniğe koçbaşı tekniği adı verilmiş. 

Kili olabildiğince doğru şekilde yoğurmak önemli, yeterli şekilde yoğurulmazsa kili şekillendirmede sorun yaşarız(yer yer kurumalar, çatlamalar vs.). İçi dolu objelerde ise bu çok daha büyük sorunlara yol açar(fırında çatlama, patlama, deforme olma).

 

Kili yoğurduktan sonra yapmamız gereken şey ise çok basit ve eğlenceli, fitil tekniği uygulamak. Avuç içimizle kili istediğimiz kalınlıkta silindir haline gelmesini sağlayacak şekilde ortadan başlayarak yana doğru açıyoruz.  

İlk fitilimizi modelaj kalemimiz (ya da muadili) yardımıyla bize referans olacak şekilde birleştiriyoruz.  

 

Referans fitilimizin üstüne açtığımız diğer fitilleri bindiriyoruz. Fitillerin olabildiğince aynı kalınlıkta olması önemli, aksi taktirde objenin yerden yere kalınlık farkları olacaktır. 

Fitillerimizin arasını modelaj kalemiyle kapatıyoruz. Bu işlemi yaparken hassas davranmak ve diğer elimizle de aksi yönünden desteklemek gerekiyor. 

 

Aynı işlemi gövdenin dışı için de yapıyoruz.  

 

Kupanın tabanı için salyangoz kabuğu şekline getirdiğimiz fitili yine modelaj kalemiyle sağlamlaştırıp kupanın taban yerine takıyoruz. Sonra taktığımız yeri içten ve dıştan modelaj kalemiyle düzeltip sağlamlaştırıyoruz. 

Yine bir fitil olan kulpu gövdeye oturtuyoruz. Kulpu oturttuğumuz yerleri ufak fitillerle çevreliyor ve modelaj kalemiyle gövdeye iyice yediriyoruz.  

Bıçakla kupamızın gövdesini rötuşluyoruz. Kil hala çok yumuşaksa bu işlemden önce beş dakika beklemekte fayda var, aşırı yumuşak kil rötuşu kabul etmiyor. 

Kulp taraflarında ve ağız kısmında kalan rötuşlanması gereken yerleri rötuşluyoruz.

Fırçamızda aşırı su olmaması önemli, yoksa rötuşladığımız yeri çatlatabiliriz.  


Ve kupamız hazır! 


Bisküvi pişirimini ve ardından gıda sırıyla sırlayıp sır pişirimini yaptıktan sonra kupanızı keyifle kullanabilirsiniz. 

Bisküvi ve sırla pişirim için seramik atölyeleriyle konuşup ürünlerinizi fırınlayabilirsiniz. Pişirim için evdeki fırınlarımız yeterli olamıyor çünkü kil çok yüksek derecelerde fırınlanıp seramiğe dönüşebiliyor.

Fitil tekniği ve ileride size göstereceğim teknikler sayesinde bir kupadan çok daha fazlasını yapabilecek, içinizdeki sanatçıyı ortaya çıkarabilecek gücü kendinizde bulabileceksiniz.

Sorularınız için mail adresime yazabilirsiniz. Hoşça kalın.

Cemre Yüzer

 

 

18-02-2021
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir