Eyvah Mezun Oluyurum!  'Dilara Ergün'

Eyvah Mezun Oluyurum! 'Dilara Ergün'

A+ A-
‘’Mezun olmak’’ içerisinde çatışan duyguları ve düşünceleri barındıran kapsamlı bir olgu. İçinde bulunulan okuldan ayrılık, arkadaşlarla ayrılık, ne yapacağım, ne olacağım, nasıl ilerleyeceğim ve ne içerisinde mutlu olabilirim gibi düşündürücü soruların yanı sıra, yeni bir hayatı oluşturma hevesi ve heyecanı da zihnimizi meşgul eder. Peki bu zihin karmaşası içerisinde doğru kararı nasıl almalıyız? Doğru karar nedir? Kime göre doğru karar? Neye göre doğru karar?  Bu sorulara bu yazı dizisinde yanıt bulmuş olacağız.
Mezun olmak noktasında iki önemli dönüm noktası bulunuyor.

1.     Lise Mezuniyeti

2.     Üniversite Mezuniyeti

Bu iki süreç birbirine oldukça benzer. Aynı sorular, aynı problemler ve aynı ikilemler yaşanıyor. Peki bu iki süreci de sağlıklı biçimde atlatmanın yolları var mı? İki sürecin sonunda farklı kararlar alabilir miyiz? Yoksa birbirine paralel kararlar mı almamız gerekir? Gelin ilk aşamadan başlayarak bu sorulara yanıt arayalım.

LİSE MEZUNİYETİ

Lise mezuniyetindeki en önemli nokta şudur: Meslek Seçimi. 4 yıllık eğitim süreci boyunca lise sıralarında meslekleri tanımaya dair pek bir şey bulamayız. Akademik yoğunluktaki bu eğitim sürecinde öğrencilerin konuları yetiştirme ve anlama serüveni dışında kariyer planlama anlamında bir çalışmaya çok sık rastlayamayız. Öğrenciler meslek seçimini yapabilecekleri donanımdan yoksunlar. 4 yılın sonunda ise hakkında hiçbir şey bilmedikleri meslekler arasında seçim yapmak zorunda kalıyorlar.

Kulaktan dolma, son anda edindikleri bilgiler ışığında veyahut aile, arkadaş, çevre isteği doğrultusunda kendilerine en çok yakıştırılan mesleği seçmiş bulunuyorlar. Öğrencilerin bu seçimleri ileriki evrede örneğin üniversitede, üniversite mezuniyetinde ve iş yaşamında memnuniyetsizlik, tatminsizlik ve hüsran duyguları yaşamalarına sebebiyet verebiliyor. Peki buradaki ne yapmalıyız?  Karar Verme piramidi bize neler söylüyor bir göz atalım.

  KARAR VERME PİRAMİDİ                                                                              
                                                                          
 
                                                                                                                                                 
Karar Verme Piramidinin en alt sol köşesinden başlıyoruz işe. En önce KENDİNİ TANIMAK. Neden böyle sizce?  Neden meslekleri tanımıyoruz da en önce kendimizi tanıyoruz ki? Aslında tam tersi olması gerekmiyor mu? Bunca zaman meslekleri tanımadık mı biz önce? Büyüyünce ne olacaksın sorusuyla büyümedik mi? Nereden çıktı bu kendini tanıma?
Kendimizi tanımaktan o denli uzak kaldık ki. Nasıl yapılacağını üniversite sıralarında dahi bilmiyor durumdayız. Peki bu yazıyı okuyan kişi sana umarım erkenden yetişmişimdir, ve birlikte kendini tanıma sürecini başlatırız.
 

   
KENDİNİ TANIMA

İşe en önce buradan başlıyoruz çünkü kim olduğumuz, ne yapmak istediğimizle ilişkili. Sen kimsin ? İleride neyi değiştirmek istiyorsun? Neye katkı sağlamak istiyorsun? Kendine bunları sormalısın. En önce sen. Ne olacağım, ne olmalıyım, karar veremiyorum, meslekler hakkında bilgim yok !! yakınmalarını bu satırlardan itibaren bırakıyoruz.

SEN NE YAPMAK İSTİYORSUN?

Bu soru kilit ve oldukça zor bir soru. Bunu doğru cevaplandırmak için kendimizle ilgili bilmemiz gereken yapıtaşları var. Buna bir Yonca diyelim. Ve Yoncamızı bir sonraki yazıda birlikte keşfetmeye başlayalım! :) 

 Psikolog - Sosyolog Dilara Ergün
 
                                                                          

Kaynakça

Bu yazı Acıbadem Üniversitesi , Kariyer Gelişimi ve Planlaması dersi kapsamında Dr. Esra Atilla Bal ‘ın hazırladığı ders notlarından faydalanılarak hazırlanmıştır.

Ek Kaynak : 

Ünsal, P. (2014). Kariyer Gelişim Kuramları ve Kariyer Danışmanlığı (1.Baskı) Ankara: Nobel Yayınları.

11-12-2018
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir