Güçlü Psikoloji II - Gül Öz (Edebiyat)

Güçlü Psikoloji II - Gül Öz (Edebiyat)

A+ A-

Merhabalar, birinci bölümde duygu ve düşüncelerle savaşmamak, hayatın akışını devam ettirmek üzerinde durmuştum. Bu bölümde de tekrar Ömer Güçlünün "Kendi Kendime Terapi" kitabı ışığında güçlü psikolojinin temellerini tartışmaya devam edeceğim.

ABARTILMIŞ VİCDAN MEKANİZMASI-SÜPEREGO YÜKSEKLİĞİNİ BIRAKMAK

Freud'a göre süperego "tüm ahlaksal kısıtlamaların temsilcisi,mükemmellik yolundaki çabaların savunucusudur." Kişinin yargıcıdır,denetleyicisidir. Süperego dengede olduğu zaman kişinin ahlaklı olması,değerlere saygılı olması evet güzel bir şeydir.Freud'a göre zaten id-ego-süperego uyum içinde olmalıdır.Fakat biri diğerinden üstün olmaya başladığı zaman çatışma başlar. OKB'li insanların ortak özelliğidir. İnsanın içindeki yargıcın sürekli konuştuğunu düşünün.En ufak bir hatada bile kendinize inanılmaz yüklenirsiniz, zamanla kendinize olan güveniniz de eriyip gitmeye başlar. Özellikle mükemmeliyetçi ailelerde büyüyen çocuklar kendilerine hata yapma hakkı tanımazlar.Oysa hata yapmak insana özgü olan çok güzel bir öğretmendir.Her insan hata yapar, mükemmel diye bir şey yoktur. İçimizdeki yargıca dur,sus demeden "Evet,hata yaptım."diyerek hatamızı kabul edeyeceğiz.Kusurlu bir insan olduğumuzu kabullenmeye başladığımız andan itibaren yargıcın sesi de gitgide kısılacak.

YAŞANMAMIŞ OLANA ÖZLEM DUYMAYI BIRAKMAK

Bu özellikle bizim milletimizde mi var bilmiyorum ama insanların çoğu durmadan geçmişe özlem duyuyor. Geçmişte o işi seçseydi daha mutlu olacaktı, geçmişte o adamla evlenseydi her şey çok güzel gidecekti. Nereden biliyoruz? Belki Allah'ın sevgili kuluymuşuz da o zamanlar kurtarılmışız.En önemlisi de geçmişe özlem duymaktan şimdiki mutlulukları kaçırmamız.Yaşanmamışa özlem duyuyorsak şimdiki hayatımızdan memnun değiliz demektir.Şimdiki hayatımızı iyileştirmek için birşeyler yapmalıyız.Geri dönmek imkansız ama şimdiyi yaşamak her zaman bizim elimizde.Şu an neredeysek doğru yer orası.

HAYATI NASIL YAŞAMAK İSTEDİĞİNİ PLANLAMAK

Hayatı çoğu zaman planlamadan bilinçdışı yaşıyoruz.Doğduğumuzdan itibaren çevremizde gördüğümüz "okula git ,mezun ol,işe gir,evlen,çocuk yap" sıralamasında yaşıyoruz.Sonra bu insanlar orta yaşa geldiğinde bunalıma giriyor.Geriye dönüp "Yolu yarıladım fakat şu ana kadar istediğim hayatı yaşadım mı? Ne yaptım?" gibi sorgulamalarla kendini yaşamın içinde kaybolmuş buluyor.Bunları yaşamamak için kişinin kendini tanımaya vakit ayırması, ne istediğine karar vermesi, hayatının sonlarında geriye dönüp baktığında görmek istediği senaryoyu çıkarması gerek. Kendine yaşam amacı bulması, bu yaşam amacıyla hayatla anlamlı bir bağ kurması gerek.

13-07-2024
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir