Aidiyet - Zeynep Özdemir (Gazeteci)

Aidiyet - Zeynep Özdemir (Gazeteci)

A+ A-

Ait olmak ne demek? İnsan kime veya neye ait olur? Kendini ait hissettiğin bir yer var mı? Bu zamana kadar hiç aidiyet duygusu hissetmediğini düşündün mü? Çalıştığın yere ait hissediyor musun? Çalışmak, üretmek ya da sadece para kazanmak için ait hissetmeye gerek var mı?

Umarım bu soruları okurken kendinize sormuşsunuzdur. Çünkü yazımız bunun üzerine bir sorgulama olacak. Eğer sormadıysanız, cevap bulamadıysanız ya da cevaplarınız çoğunlukla olumsuz olduysa hazırlanın, bu yazıyla beraber kendimize savaş açıyoruz. Peki neyin savaşını vereceğiz? Ait olmanın neleri olumlu etkileyebileceğinin savaşını vereceğiz. Ama önce aidiyete bir bakalım.

Aidiyet, düşünüldüğünde herkes için farklı bir anlam ifade edebilir. Tanımlamalar klasik düşünen ve kalıplardan çıkamayanlar içindir. Bu yüzden fikir insanları var. Birileri belirlenmiş işleyiş ve metotlarla üretim yaparken, birileri de aklı ve duygusallığı birleştiren ürünler vermeli. Yoksa dünyamız sadece metalardan ibaret olurdu. Sanatsal ve kültürel üretim dediğimiz şey bu yüzden çok önemli. Kültür sanat, insanlık var olduğundan beri süregelen bir alan. Savaş alanlarında, cephelerde, arayış süreçlerinde, dini motiflerde aklınıza gelebilecek tarihi her anda ve konuda sanat üretimi devam etti.

Şimdi gelelim aidiyete. Aidiyet, herhangi bir ürün verebilmek için olmazsa olmaz bir duygudur. Aidiyet olmayan yerde saf üretim ve verim olmaz. Ait hissetmediğiniz yerde, işte, ortamda ya da ait hissetmediğiniz biriyle üretilen her şey yapay olmaya mahkumdur. Çünkü üretim samimiyet ve ilgi ile doğru orantıdadır. Örneğin; beni alıp bir fabrikaya koysanız ben orada bir şeyler yapabilirim, evet. Ama yaptıklarım hep eksik ve samimiyetsiz kalır. Çünkü ben makine yapmaktan anlamam. Mühendislikten, teknikerlikten, şeflikten ya da fabrikasyon üretim sektöründeki herhangi bir işten anlamam. Ben yazmayı bilirim, iletişim kurmayı, araştırmayı ve haber yapmayı bilirim. Bu yüzden orada yaptığım her iş yapay kalır. Oraya, o iş koluna ait olmadığım için.

Aynı şekilde bir makine mühendisini, bir mimarı ya da bir doktoru alıp haber sektörüne koysanız onun ürettiği her şeyde de yapaylık olacaktır. Çünkü o sektöre ait değil. Bu durum ise sektörde bozulmalara yol açar. Bu şekilde soru sormayı bilmeyen muhabirler, haber toplayıp yazmayı bilmeyen gazeteciler, iki kelimeyi bir araya getiremeyen haber spikerleri ortaya çıkar.

Eğitim elbette ki hafife alınamaz. Ama eğer kaleminiz ya da bu durumda aidiyetiniz o iş için değilse kimse bir mühendisten muhabir, bir gazeteciden mimar çıkartamaz.


Kaynakça

Görsel Pinterest üzerinden alınmıştır. Görsel linki: https://tr.pinterest.com/pin/406942516347214054/

22-05-2024
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir