Güncel Sanat İllüstrasyon - Elif Dede (Resim-İş Öğretmeni)

Güncel Sanat İllüstrasyon - Elif Dede (Resim-İş Öğretmeni)

A+ A-

Son zamanlarda sıkça adını duyduğumuz illüstrasyon nedir?

Kime derlermiş illüstratör!!

Gelin bugün sizinle günümüz gelişen teknolojisi ile popülerliğini artıran illüstrasyon sanatı hakkında konuşalım.

Öncelikle kısaca kelime anlamında bahsedecek olursak: İllüstrasyon, Fransızca (illustration) resimleme, bezeme anlamına gelmektedir. Basılı, el yazması veya dijital yayınların (dergi, kitap, gazete vb.) içinde yer alan bir metinle ilgili, onu açıklayan, somutlaştıran, onu tamamlayan süsleyen resim, desen yani  görsel bütününün hepsine  illüstrasyon denmektedir. Mağara resimlerinden günümüz gazete, dergi, kitaplara kadar birçok alanda illüstrasyon çizimlerine rastlamaktayız.

İllüstrasyon çok bilinmese de eskilere dayanan bir geçmişi vardır. Son 6-7 yıla kadar grafik tasarımın alt kolu olarak ele alınan illüstrasyon günümüzde o koldan ayrılarak kendi başına bir sanat olma yolunda hızla ilerlemektedir. Günümüz çoğu çizer dijital(tablet, bilgisayar gibi) ortamda çizim yapmayı tercih etse de el ile de çizmek mümkündür. İllüstrasyon çiziminde direkt duygular ve düşünceler de yansıtılırken bazı çizimlerde kısa metinlerden yola çıkarak yapılan çalışmalar da vardır. Her ikisi de güzel sonuçlar verebilir. Bazen karikatür metinlerinde kullanılmak için de çizimler yapılır.

 

Şimdi gelelim teoriden ve kalıp bilgilerden uzaklaşarak illüstrasyon bende ne ifade ettiğine.

Çeşitli bulunduğumuz ruh hallerinin, düşüncelerin o an bize yansıttığı duyguları bazen naif, hırslı, sert çizgilerle; bazen de hayatın içinden gördüğümüz insanları analiz ederek oluşturduğumuz figürler ile anlatırız. Bazen de dışarıdan bıraktıkları izlenimlerle bizi etkileyen insan profilleriyle ya da bunlardan tamamen bağımsız bir sesin veya bir nesnenin bize bıraktığı etkiyle  kağıda veya ekrana aktararak çizmektir. Daha sonra bu çizimleri karanlıktan kurtarıp renklendirerek çalışmaları tamamlayabiliriz.

Bu bahsettiklerimden bağımsız ortaya bir ürün çıkarmak için  yazılı metinlere de bağlı kalarak çalışmalar yapabiliriz. Bu çalışmalar için uzun uzadıya metinlere gerek yoktur. Küçük bir metin bile istenilen konuyu yansıtmaya yeterli olacaktır. Çizimleri oluşturma sürecinde güzel olanı yakalamak için baya bir çaba harcarız. Oysaki en güzeli aramaktan olan güzeli de yok edebiliriz. Farkında olmadığımız bir nokta var ki çirkin olan her şeyden de bir güzel yaratabiliriz. Çizerken bunun farkına varamıyoruz ama  ne de olsa kalem ve kağıt bizim elimizde, renkler ise emrimize amadee…

Ve bu dediklerimi başardığımızda bir ufak illüstratör oluruz bence..;)

 

 


Kaynakça

Görsel: pexels.com

09-11-2021
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir