Sanatsal bakış açısını nasıl kazanırız?… - Didem Eren (Güzel Sanatlar)

Sanatsal bakış açısını nasıl kazanırız?… - Didem Eren (Güzel Sanatlar)

A+ A-

Sanatsal bakış açısı etrafımızdaki nesne, durum ve olayları estetik bir hazla değerlendirme; biraz eleştirel olma, olayları, nesneleri , durumları olduğu gibi ele almayıp üzerine biraz yaratıcılık sosu , biraz kendinden eklemek , geliştirmek, olduğu noktadan başka bir yere taşımak olarak açıklanabiliriz.

Peki bu bize ne gibi kazanımlar sağlar?

Sorunlara ve krizlere yaratıcı çözümler;

Sanatsal bakış açısına sahip olmak; bize kriz anlarında ve problemlerde farklı bakış açılarıyla değerlendirme ve esnek olma becerileri kazandırabilir.   

Sanatsal bir bakış açısına sahip olmak için soyut düşünme ve soyutlama becerilerimizin gelişmiş olması gerekir. Soyut düşünme ve zihinde tasarlamanın 12 yaşından  sonra gelişen bir durum olduğunu biliyoruz. Bazı insanlarda ise bu çok az gelişir. Bunuda biliyorsunuzdur. :))

Ama burada kastedilen soyut düşünce hayal kurmak demek değil.

Soyut düşünce daha çok dünyadaki kavram ve nesnelere o kavram ve nesnelerle doğrudan yüklenen anlamla alakası olmayan düşüncelerİ geliştirmektir.Örnek olarak; 13 ve 5 yaşlarında iki çocuğu ele aldıgımızda ve bu çocuklara masaya oturmasını söylediğimizde küçük çocuk direkt olarak masaya oturacak yaşla beraber  soyut düşüncesi gelişmiş çocuk ise masadaki sandalyeye oturacaktır.

Soyutlama ise; soyutladığımız düşünceye somut gerçeklikler eklemektir. Ayrılamaz olanı düşüncede ayırmak.  Örneğin gerçekte hesaplanamayan mesafelerin geometride hesaplanması…

Soyut düşünme becerilerinin gelişmesi için; bir probleme çözüm aramak, beyin fırtınası yapmak gerekir. Soyut düşündüğümüzde normlara takılmayız. Bu bizi özgürleştirir. Normlara takılmak sanatsal yanınızı köreltecektir.

 

 

Eleştirel bakış açısı..

Eleştirel bakış açısı akıl yürütme, analiz ve değerlendirme gibi zihinsel süreçlerden oluşuyor. Eleştirel düşünmek eylemlerin doğru ve geçerli olmasına katkıda bulunur.

Yaratıcılık; eğer hayatımızda bir şeyleri denenmemiş yollarla yapıyorsak bu yaratıcılıktır. Yaratıcılık olmayan bir şeyi hayal etmek ve yeni bir şey meydana getirmektir. Aynı şeyi görmek ancak farklı düşünmektir. Yaratıcılığımızı geliştirmek istiyorsak farklı düşünen insanlarla bir araya gelip konuşmak, yöntem değiştirmek daha faydalıdır.

Bir örnek vermek gerekirse sabah metroyla işe yetişmeye çalişirken düşündüğümüz şey genelde iş veya günlük yaşam telaşıdır. Ancak yaratıcı düşünmeye başladığımızda metroda tutunmaya çalişan ellerden bir sanat eseri yaratabiliriz… yaşadığımız stresli günleri stresi yaratıcılığa çevirebiliriz..

Sanat tarihinde adını duyduğumuz pek çok sanatçının kötü içsel durumlarını sanatla ifade ettiğini görüyoruz.

Sanatın iyileştirici gücünü hafife almayalım.


Kaynakça

Görseller: pexels.com 'dan alınmışır.

05-12-2021
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir