Yansıtma
Savunma mekanizmaları, Anna Freud tarafından ilk kez kaleme alınarak tanımlanmıştır.
Her insan, kendi bütünlüğünü korumak için birtakım yöntemlerle kendini savunur. Zihnimiz de aynı şekilde, savunma mekanizmalarıyla kendine acı verecek, kaygı yaratacak şeyleri daha kabul edilebilir hale getirir. Savunma mekanizmalarının amacı, kişinin kendi bütünlüğünü korumak olsa da, fazla kullanılması, uyum sorunlarına sebep olur.
Bugün, savunma mekanizmalarından yansıtma mekanizması hakkında bilgi vermek istiyorum.
Halk arasında yavuz hırsız ev sahibini bastırır sözü, yansıtmayı güzel anlatan sözlerden biridir. Aradaki fark, savunma mekanizmalarında hiçbir şekilde farkındalık olmamasıdır. Tamamen bilinç altı süreçler olarak yaşandığı için, kişi ne yaptığını bilmez. Gerçekten başka insanların onlara zarar vermek istediklerini sanırlar. Yavuz hırsız ev sahibini bastırır sözünde ise haksız olmasına rağmen karşıdakini bastırmak için bile isteye yapılan, tamamen bilinçli olan eylemler kastedilir.
Savunmalardan kimisi olgun, kimisi olgun olmayan savunmalardandır. Yansıtma, olgun olmayan savunmalardandır. Ne kadar baskın hale gelirse, o kadar hastalığa doğru yatkınlık yaratır. Ancak genellikle kişiler bunun farkına varmadığı için değişme ya da tedavi olma ihtiyacı duymazlar. Bütün dünyayla kavga ederek, sorunlu, insanların güvenilmez olduğunu düşünerek, kendilerinin de çevresindekilerin de zorlandığı hayatlar yaşarlar.
Önümüzdeki hafta diğer savunmalarla devam edeceğiz.
Güzel günler dileğimle…
Kaynakça
Görsel Kaynak: www.pexels.com/photo