Travmadan Sonra

Travmadan Sonra

A+ A-

Bu hafta , daha önceden kaygı bozukluğu yaşayan hastaların kaygılarında belirgin oranda artışlar gördük. Eskiden yaygın anksiyete bozukluğu olanların anksiyeteleri arttı, panik atak geçirenlerde daha fazla atak sıklığı ortaya çıktı. Stres herkesi az ya da çok belli oranlarda etkiledi.

Uyku bozukluğu, hastalık tanısı koyulacak  düzeyde olmasa da pek çok kişide geçici olarak ortaya çıktı. Kolay irkilme, seslere hassasiyet oldukça yaygındı. Eskiden duymadığı uçak seslerinin artık dikkati çeker olması, bu hafta en sık gördüğümüz belirtilerden oldu.

Gündem eskisine göre çok daha fazla hayatımızın içinde yer aldı. Birbirinden farklı  yorumlar  kafa karışıklığı ve umutsuzluk duygularını arttırdı.

Tedavi ile oldukça rahatlamış hastalar bile hastalık belirtilerinde artış yaşadılar. Belirtilerdeki artışlar, “Tekrar kötü mü oluyoruz, hastalığı atlatmıştık, başa mı dönüyoruz?” şeklindeki kaygılara yol açtı.

Stres zamanında geçici alevlenmeler çok beklendik bir durumdur. Çoğu zaman bir süre sonra tekrar normale döner.

 Zihnimiz karşılaştığımız olağanüstü durumları hazmetmeye çalışır. Tekrar tekrar aynı görüntüler,sesler aklımıza, gözümüzün önüne gelir. Gece rüyalara girer. Dikkati toplamakta güçlük çekilir, fiziksel olarak huzursuzluk, çarpıntı, tansiyonda değişiklikler, kolay sinirlenmeler, bazen duygusal olarak hissizlik, boşluk hissi, kendine ve /veya çevreye yabancılaşma, hayatı ve hayatın anlamını sorgulamalar ve hayatın  anlamsız bulunması, içe kapanmalar, güvenli ortamdan çıkmama isteği gibi belirtiler görülebilmektedir. İnsanlar arası ilişkiler, kişinin daha hırçın, alıngan ya da duyarsız olması sebebiyle bozulabilmekte, bu da sosyal destek sistemini bozduğu için çözüm üretebilmeyi kısıtlamaktadır. Güvenebileceği, zor zamanlarda yanında olabilecek insanlar, yaşanan her türlü sıkıntıda tekrar iyi hissetmenin sağlanmasında çok önemlidir. Böyle zamanlarda yanında kendimizi güvende hissedeceğimiz, yatıştırıcı olan arkadaşlarımız ile zaman geçirmek iyi hissettirecektir.

Alkol kullanımı sıkıntıları yatıştırmak için başvurulabilen yöntemlerden biridir. Alkol, kötü hissetmemek, uyuyabilmek için alınıyorsa, kişinin kendini bir madde kullanarak yatıştırmaya çalıştığı anlamına gelir. Onun yerine psikiyatriste ya da psikoloğa başvurmak daha iyi olur.

Bu belirtiler çok şiddetli değilse kendiliğinden düzelebilir. Yine de hekim yardımı ile aşırı uyarılmışlık halinin düzeltilmesi tavsiye edilir. Kendiliğinden düzelebilecek olanlarda bile müdahale edilmesi, düzelme hızını arttıracaktır ve yaşam kalitesini yükseltecektir.  Ağır belirtiler yaşayanların ise mutlaka bir psikiyatriste başvurmalarını öneririm.

Ülkemizde kötü olayların bundan sonra yaşanmaması  dileğimle…

 

22-11-2017
Dilek Türkoğlu

Dilek Türkoğlu

Psikiyatrist Dr.

İlk, orta ve lise eğitimimi Ankara Dikmen Lisesi"nde tamamladım. 1992 yılında Hacettepe Ü. Tıp Fakültesinden mezun oldum. Aynı yıl yapılan TUS sınavları ile çocukluğumdan beri istediğim psikiyatri ihtisası yapmaya hak kazandım. 1997 yılında Çukurova Üniversitesi Psikiyatri A. B. D da uzmanlığımı tamamlayarak Hacettepe Ü. Sağlık ve Rehberlik Merkezi"nde göreve başladım. 2001 yılında Hacettepe Üniversitesi"deki görevimden ayrılarak ODTÜ Sağlık ve Rehberlik Merkezi"ne başladım. 2009 yılında hekimler için tam gün  yasasının gündeme gelmesi nedeni ile devlet memurluğumdan istifa ettim. O zamandan beri kendi muayenehanemde  çalışmaktayım.

2004 yılında kurulan Ankara Tıbbi Hipnoz Derneği"nin (ATHD) kurucu üyelerindenim. ATHD, 2000"li yıllarda Türkiye"de hipnoz hakkında bir şey bilinmediği ve bu yüzden çaresiz insanların tıp dışındaki insanlar tarafından hipnoz adı ile suistimal edildiğini gözlediğimiz için, etik çalışan ve hipnoz hakkında doğru  bilgileri topluma yayan bir dernek olması amacı kurulmuş bir dernektir. Şu anda  derneğimizin  başkan yardımcılığı görevini gururla üstlenmekteyim.

2010-2020 yılları arasında Milliyet gazetesi Ankara ekinde de haftada bir olmak üzere köşe yazıları yazdım. 

Medya Çuvalı"nın ilk oluşmaya başladığı yıllardan beri, Medya Çuvalı ailesinin  bir parçası olmanın mutluluğu ile yazılarıma Medya Çuvalı" ndan devam etmekteyim. 

Evliyim, bir oğlum var.

 

0 542 725 88 08

0 542 725 88 08

drdilekturkoglu@gmail.com

Diğer Yazıları

Bu yazılar da ilginizi çekebilir