Üniversite Sınavı

Üniversite Sınavı

A+ A-

Üniversite sınavlarının ikinci basamağına sayılı günler kaldı.

Sınavlara yakın zamanlarda, normal çalışma sisteminden farklı olarak sınav koşullarının taklit edilmesi, bedensel ve zihinsel anlamda ön hazırlık yapılması bakımından önem kazanır, çünkü zihnimizin çağrışım yapma yeteneği vardır. Eğer sınav ile aynı koşulları yaratırsak, öğrendiklerimizi geri çağırabilme, hatırlayabilme şansımız ve ihtimalimiz artar.

Bu nedenle, bugünden itibaren sınav için sabah saat kaçta kalkmanız gerekiyorsa aynı saatte kalkmanız ve aynı saatte kahvaltı etmeniz iyi olacaktır. Şimdiye kadar müzik dinleyerek çalıştıysanız, sınavda müzik dinleyemeyeceğinizden ders çalışırken müzik dinlemeyi bırakmanız, sessiz bir ortamda soru çözme yeteneğinizi geliştirmesi açısından faydalı olacaktır. Özellikle sözel derslerde masaya oturarak çalışma alışkanlığınız yoksa bile bugünden itibaren masaya oturarak ders çalışmalısınız. Sabahları sınav başlangıç saati ile bitiş saati arasındaki zamanda cep telefonunuzu, bilgisayarı tamamen kapatın ve sınav koşullarındaki gibi davranın. Bu süre içerisinde çay kahve içmek yerine ihtiyaç duyarsanız sadece su için. Sınav süresi kadar masada oturup ders çalışın.

Sınava yaklaştıkça öğrenciler çay kahve içmeyi abartıp uyanık kalmaya ve konsantrasyonlarını arttırmaya çalışırlar. Fincanların boyutları her geçen gün biraz daha büyür. Çok fazla tüketilen çay, kahve gibi içecekler, kaygı ve huzursuzluk hissini arttırabilmektedir. Günde iki fincan kahvenin üzerine çıkılmaması tavsiye edilir. Sınav boyunca kahve ve çay tüketilemeyeceği için vücuttaki kahve miktarı, çağrışım yapacak düzeyde de olamayacaktır. Sınavdan önce çok yüksek miktarda çay kahve tüketilmesi ise heyecan hissi ile karıştırılacak belirtilere sebep olabilmektedir.

Her gün sınav günündeki saatte uyanıp akşam da makul bir saatte yatmak önemlidir. Ancak öğrencilerin çoğu konuları yetiştiremedikleri için daha fazla uyanık kalmaya çalışmaktadırlar. Üniversite sınavı gibi uzun bir zaman birikimi gerektiren sınavlarda konuların tam anlamıyla yetiştirilmesi pek de mümkün olmaz. Konuları bitirmek amacıyla uykudan fedakârlık edildiğinde ise verim düşer. Herkesin uyku ihtiyacı birbirinden farklıdır. Bu nedenle her bireyin, normal zamanda uyuyacağı süreye yakın bir zaman kadar uyuması faydalı olacaktır.

Bu günlerde yürüyüş yapabilmek, her şeye iyi geldiği gibi canlılık hissine, dikkati toparlayabilmeye de çok iyi gelecektir. Uzun zaman yürümek mümkün olmasa bile açık havada bir süre yürümek iyi gelecektir.

Her ne kadar sınavlarla ilgili zorlanmışlık hissi bizde kızgınlık yaratsa da bizim ülkemiz için olabilecek en adil sistemdir. Zihnimizde kavga ettiğimiz bir şey ile baş etmek zor olabilir. Onun yerine sınavı, şimdiye kadar verdiğiniz emeğin karşılığını isteyebildiğiniz bir fırsat olarak görmeyi deneyin.  Adam kayırma ya da paranın devreye girmediği bir sistem olduğu için en azından çalışmalarınızın karşılığını alabilme fırsatına sahip olduğunuzu düşünün.

Bütün öğrencilerimizin verdikleri emeğin karşılığını aldıkları bir sınav dileğimle…

 

24-11-2017
Dilek Türkoğlu

Dilek Türkoğlu

Psikiyatrist Dr.

İlk, orta ve lise eğitimimi Ankara Dikmen Lisesi"nde tamamladım. 1992 yılında Hacettepe Ü. Tıp Fakültesinden mezun oldum. Aynı yıl yapılan TUS sınavları ile çocukluğumdan beri istediğim psikiyatri ihtisası yapmaya hak kazandım. 1997 yılında Çukurova Üniversitesi Psikiyatri A. B. D da uzmanlığımı tamamlayarak Hacettepe Ü. Sağlık ve Rehberlik Merkezi"nde göreve başladım. 2001 yılında Hacettepe Üniversitesi"deki görevimden ayrılarak ODTÜ Sağlık ve Rehberlik Merkezi"ne başladım. 2009 yılında hekimler için tam gün  yasasının gündeme gelmesi nedeni ile devlet memurluğumdan istifa ettim. O zamandan beri kendi muayenehanemde  çalışmaktayım.

2004 yılında kurulan Ankara Tıbbi Hipnoz Derneği"nin (ATHD) kurucu üyelerindenim. ATHD, 2000"li yıllarda Türkiye"de hipnoz hakkında bir şey bilinmediği ve bu yüzden çaresiz insanların tıp dışındaki insanlar tarafından hipnoz adı ile suistimal edildiğini gözlediğimiz için, etik çalışan ve hipnoz hakkında doğru  bilgileri topluma yayan bir dernek olması amacı kurulmuş bir dernektir. Şu anda  derneğimizin  başkan yardımcılığı görevini gururla üstlenmekteyim.

2010-2020 yılları arasında Milliyet gazetesi Ankara ekinde de haftada bir olmak üzere köşe yazıları yazdım. 

Medya Çuvalı"nın ilk oluşmaya başladığı yıllardan beri, Medya Çuvalı ailesinin  bir parçası olmanın mutluluğu ile yazılarıma Medya Çuvalı" ndan devam etmekteyim. 

Evliyim, bir oğlum var.

 

0 542 725 88 08

0 542 725 88 08

drdilekturkoglu@gmail.com

Diğer Yazıları

Bu yazılar da ilginizi çekebilir