Mizah
Son haftalarda savunma mekanizmalarımız hakkında yazdım. Bugün olgun savunma mekanizmalarından olan “mizah ” ile deva edeceğim.
Savunma mekanizmalarının hepsi, çatışmaları çözme amacını güder. Ancak bazıları olgunlaşmamış savunmalarken, diğerleri daha olgun savunmalardır. Mizah, dayanıklılığın ve baş etme becerilerinin gelişmesini sağlayan en sağlıklı savunmalardandır. Kişinin yaşadığı olumsuz olayları ve çatışmaları daha kolay atlatılabilmesini hatta eğlenceli hale getirmesini sağlar. Ancak başkalarını aşağılamak, alay etmek mizah olarak değerlendirilmez. Hedef seçilen kişi ya da grup hakkında rencide edecek şekilde alay etme, değersizleştirecek tarzda espriler yapma mizah olarak değil, zorbalık olarak değerlendirilir. Çocukluk ve ergenlik çağında bu tür davranışlar yazık ki hiç de seyrek değildir. Ancak yaş ilerleyip yetişkinliğe doğru geçildiğinde bu tür davranışların yatışması, alay etmeden, hedef seçilerek değersizleştirme amacı gütmeden mizaha doğru dönmesi beklenir. O durumda kişi hem kendi çatışmaları ile daha kolay yüzleşir, hem olaylarla ilgili yaşayacağı kaygıyı, kızgınlıkları daha kolay yatıştırır. Sağlıklı mizah kullanıldığında, sadece kişinin kendisi için değil, çevresindekiler için de iyi gelir.
Mizah kullanmak, düşünce esnekliğini arttırır. Tek pencereden bakmayı değil, farklı bakış açıları ve olasılıklar yaratmayı sağlar. Düşüncelerin esnekliğinin artması, hayatın her aşamasında daha güçlü olunmasını sağlar. O yüzden mizah, sadece üzerinde konuşulan konu için değil, genel olarak yaşama bakış açısında da faydalar sağlar
Bizim toplumumuzda kaşları çatık olanlar sanki daha önemli gibi görünür. Hatta televizyon programlarında bile baş roldekiler –yazık ki- kaşları çatık, sert bakışlı oyuncular olmaktadır. Gülen, espri yapan insanları ise sanki büyümemiş gibi, çocuk gibi görme ve ciddiye almama eğilimi vardır. Her ne kadar toplumumuzda Nasrettin Hoca, Keloğlan gibi kahramanlar bulunuyorsa da, espri yapmanın, gülmenin ve gülümsemenin önemi henüz pek fark edilmemiştir. Oysa hayata gülerek ve gülümseyerek bakan insanlar, çok daha sağlıklı bakış açıları yaratabilen, sadece kendileri için değil, etkileşim içinde oldukları insanlar için de hayatı güzelleştiren insanlardır.
Hayatınızda gülen ve gülümseyen insanların çok yer tutması dileğimle…