Müfredat Dışı Sorular
LYS sınavları, yaklaşık bir buçuk milyon gencin hayatının akışını değiştirecek bir sınavdır. Bu tür sınavların eksiklikleri olsa da bizim gibi genç nüfusu çok olan ülkeler için sınav değerlendirmelerinin, insani zaafların karışmadığı bir yöntemle yani bilgisayarlarla yapılması olabilecek en adil yöntemdir. Bunun, ideal ya da mükemmel olduğunu iddia edemeyiz elbette ama torpilin, rüşvetin ya da başka insani hataların olmadığı yegâne sistem olduğu için olabilecek en adil olan sistemdir diyebiliriz bana göre. Sistem adil olduğu sürece sonuçlar, ne olursa olsun kabul edilebilir.
Adalet ve adil olma üzerine, maymunlar ile yapılan çok güzel bir deney vardır. Adaletsiz dağıtım deneyi diye internette aradığınızda buna dair videolar görebilirsiniz. İki maymun, birbirini görecek şekilde iki ayrı kafese konulmuştur. Maymun, deneyi yapan kişiye taşı verdiği zaman ödül verilmektedir. Ödül eşit olduğu zaman maymunlar kendilerine verilen görevi yerine getirmektedir. Ancak birisine daha cazip bir yiyecek öbürüne daha az cazip bir yiyecek verildiğinde, ikisi de az ya da çok ödül alıyor olmalarına rağmen daha az cazip ödül verilen tepki göstermekte hatta ödül olan yiyeceği dahi kabul etmeyerek deneyi yapan kişiye fırlatmaktadır ve kafesini kırmaya çalışmaktadır.
Adalet insanların birlik, beraberliği ve yaşama güveni açısından en önemli ve gerekli duygulardan biridir. Adalet duygusunu bozan herhangi bir şey olduğunda deney sonucundan da apaçık görülebileceği gibi huzursuzluklar ortaya çıkar. O yüzden adaletin sağlanması, toplumun huzur içinde yaşaması için temel değerlerden biridir. Bunun ne kadar önemli olduğu bilindiği için ülkemizde ve dünyada pek çok parti isminde adalet kelimesi kullanılmaktadır.
Ülkemizde geçmişte sınavlara şaibeler karışmış olması, son yıllarda hatalı ya da müfredat dışı sorular sorulmuş olması, sınava dair adalet duygusunu zedelemektedir. Daha mutlu, huzurlu ve gelişmiş bir ülke için vatandaşları, devlete sonuna kadar güven duymalı, adil olmayan bir şey yapmayacağına dair inanları tam olmalıdır. Devlet, hayata henüz atılacak gençlerin güvenini sarsmamalıdır. Gençler, sonuna kadar devletine güven duymalıdır.
Müfredat dışı sorular şimdiye kadar iptal edilmedi. Sonuçlar açıklandıktan sonra herhangi bir şekilde gençlerin ellerindeki puanların değiştirilmesi güven sarsıcı ve kaos yaratıcı bir şey olacaktır. İnsanların devrede olduğu her şeyde hata olabilir. Ancak bu kadar çok gencin hayatında böylesine önemli değişiklikler yaratacak konularda daha özenli olunması ve hata olduğunun farkına varıldığında da hemen düzeltilmesi gerekirdi. Aksi halde, gerçekten bir hata mı yapıldı yoksa hata değil miydi gibi sorular akıllara gelebilecektir.
Böyle sorunların önümüzdeki yıllarda tekrarlanmaması dileğimle…