KOMPLO TEORİLERİ

KOMPLO TEORİLERİ

A+ A-

Son zamanlarda hiç duymadığımız kadar çok komplo hikayelerine rastlıyoruz. Her yaşanan olayla ilgili basında, sosyal medyada hatta adım attığımız her yerde bir komplo hikayesi anlatılmaktadır… Hikayelerin çeşitliliği her geçen gün daha da artmakta, hayal gücü bizi çok uzaklara doğru götürebilmektedir.

Zihnimiz herhangi bir şeye yeterince çok maruz kaldığında onu tanıdık gibi hissetmeye başlar ve  doğru kabul etme eğiliminde olur. Hatta eğer yeterince çok maruz kalırsa onun tartışmaya bile açık olmayan bir gerçek olduğuna inanır. O aşamadan sonra zeka ve mantık inancın kölesi haline gelir. Zeka inancı doğrulamak için kullanılır. Zeka ne kadar yüksekse o kadar mantıklı senaryolar yazılarak inanç doğrulanır. Başlangıçta söylense çok saçma gelecek her şey, yavaş yavaş arttırılan şiddette, yeterince maruz kalınırsa, mutlak gerçek gibi kabul edilir. Bir şey mutlak gerçek olarak kabul edildikten sonra zihnimiz sadece doğrulayan örnekleri fark etme, doğrulamayacak kanıtları görmeme, fark etmeme, hatırlamama şeklinde kendini programlar. O aşamadan sonra ne kadar karşı kanıt sunulursa sunulsun inanç sarsılmaz.  Tartışmalar karşılıklı ikna çabalarından öteye gitmez. Ne kadar konuşulursa inanç o kadar güçlenir. İnsanlar konuşa konuşa anlaşır derler ama mutlak doğru olduğuna inanılan durumlarda tam tersi olur. İnsanlar kendi inandıklarında daha da keskinleşir.  Bu aşamadan sonra neye inanıldığının hiçbir önemi yoktur. İsterseniz "annen benim evliliğimi bitirmeye çalışıyor" olsun, isterseniz "Aşı içinde çip var" olsun belli bir yerden sonra hep kendi kendisini doğrular.

Son zamanlarda içerik değişse bile her şey hakkında sürekli bir komplo senaryosu üretiliyor. Bunlardan bir kısmı doğru olsa bile hangisinin gerçekleştiği hangisinin gerçekleşmediği kontrol edilmeden hepsi gerçekleşmiş gibi hissediliyor. Zaman geçtiğinde kimse daha önce üretilmiş olan komplonun gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol etmiyor. Yeni komplo ile zihinlerini meşgul ediyorlar.

Herhangi bir senaryoya inanmadan önce daha önce söylenmiş olanların ne kadarının doğru çıktığını kontrol edin. Ne kadarının kanıtlandığına, ne kadarının kanıtlanmadığına bakın. Çünkü bunları kontrol etmek bile mutlak doğru kabul etmenin vereceği duyguyu yaratmayacağı için daha sonra inanacağınız senaryoları daha iyi değerlendirilmesini sağlayacaktır. Genellikle bu senaryolar kontrol edilmediği için geçmişteki senaryolarla birlikte insanlar yaşamın güvenilmez olduğuna, insanların kötü olduğuna, her şeyin kötü niyetlerle yapıldığına inanma eğiliminde olmakta, kendilerini çaresiz ve güvensiz hissetmektedir. Bu da umutsuzluğa, amaçsızlığa ve çökkünlüğe yol açmaktadır.

Zekanın yüksek olması inandıklarımızın daha doğru incelenmesini değil, inandığımız şeyi daha iyi kurgularla beslememizi sağlar. Zihnimizin neye ne kadar maruz kalacağını kontrol etmek yaşam rotamızı ve kalitesini belirleyecektir.

Zihnimizi komplo senaryoları ile değil, yaşamı güzelleştirecek şekilde şekilllendirebilmek dileğimle....


Kaynakça

Yazı görsel: www.pexels.com/photo/pink-background-with-speech-bubble-1111369/   'dan alınmıştır 

21-11-2022
Dilek Türkoğlu

Dilek Türkoğlu

Psikiyatrist Dr.

İlk, orta ve lise eğitimimi Ankara Dikmen Lisesi"nde tamamladım. 1992 yılında Hacettepe Ü. Tıp Fakültesinden mezun oldum. Aynı yıl yapılan TUS sınavları ile çocukluğumdan beri istediğim psikiyatri ihtisası yapmaya hak kazandım. 1997 yılında Çukurova Üniversitesi Psikiyatri A. B. D da uzmanlığımı tamamlayarak Hacettepe Ü. Sağlık ve Rehberlik Merkezi"nde göreve başladım. 2001 yılında Hacettepe Üniversitesi"deki görevimden ayrılarak ODTÜ Sağlık ve Rehberlik Merkezi"ne başladım. 2009 yılında hekimler için tam gün  yasasının gündeme gelmesi nedeni ile devlet memurluğumdan istifa ettim. O zamandan beri kendi muayenehanemde  çalışmaktayım.

2004 yılında kurulan Ankara Tıbbi Hipnoz Derneği"nin (ATHD) kurucu üyelerindenim. ATHD, 2000"li yıllarda Türkiye"de hipnoz hakkında bir şey bilinmediği ve bu yüzden çaresiz insanların tıp dışındaki insanlar tarafından hipnoz adı ile suistimal edildiğini gözlediğimiz için, etik çalışan ve hipnoz hakkında doğru  bilgileri topluma yayan bir dernek olması amacı kurulmuş bir dernektir. Şu anda  derneğimizin  başkan yardımcılığı görevini gururla üstlenmekteyim.

2010-2020 yılları arasında Milliyet gazetesi Ankara ekinde de haftada bir olmak üzere köşe yazıları yazdım. 

Medya Çuvalı"nın ilk oluşmaya başladığı yıllardan beri, Medya Çuvalı ailesinin  bir parçası olmanın mutluluğu ile yazılarıma Medya Çuvalı" ndan devam etmekteyim. 

Evliyim, bir oğlum var.

 

0 542 725 88 08

0 542 725 88 08

drdilekturkoglu@gmail.com

Diğer Yazıları

Bu yazılar da ilginizi çekebilir