İyi Dilekler

İyi Dilekler

A+ A-

Geçen haftaki yazımda yeni yılın, temiz bir sayfa açmak ve iyi dilekler dileyebilmek için güzel bir fırsat olduğundan bahsetmiştim. Hemen her toplumda yeni yıl başlangıcı, yeni ay başlangıcı, mevsim dönüşleri gibi önemli dönüm noktalarında iyi dileklerde bulunulmasına rastlanır. Her toplumda iyi dilekler için belli zamanlar ve ritüeller belirlendiği görülür. O zamanda, o yerde ve öngörülen şekilde iyi dileklerde bulunulduğunda gerçekleşme ihtimalinin daha yüksek olduğuna, hatta mistik bir şekilde gerçekleşeceğine inanılır.

Hemen her toplumda böyle gelenekler olduğuna göre bu şekilde iyi dileklerde bulunmak,  insanların bir ihtiyacını karşılıyor demektir. Bu da aklımıza bazı soruları getirmektedir. Örneğin; dilemek neden bu kadar önemlidir? Bir şey, yalnızca dilediğimiz zaman mı gerçekleşir?

Dileklerde bulunmak pek çok açıdan önemlidir. En basiti, bir istek yaratılmasıdır. Eğer insanların hiçbir isteği olmazsa, uğruna çaba sarf edeceği, gerçekleştiği zaman sevineceği bir hayali de olmaz. Oysa bir isteğimiz varsa, gerçekleştiğinde sevineceğimiz bir hayalimiz de var demektir.

Bir şeyi hayal ettiğimizde, zihnimizde ona dair bir imge, duygu, düşünce hatta  bir beden duyumu yaratılır.  Zihnimizde olan biten her şey bizi etkiler. Kötü şeyler hayal edilince kötü hissederiz. Olumlu hayaller kurduğumuzda ise  iyi hissederiz. Örneğin;  sevdiğimiz birinin başına kötü bir şey geldiğini zihnimizde canlandırırsak kendimizi çok kötü hissederiz. Güzel bir şey yaşadığını düşünürsek de iyi hissederiz. Önemli olan beynimizde hangi bölgenin uyarıldığıdır. Çünkü biz yaşamı fotoğraf makinesi gibi olduğu şekliyle değil  beynimizdeki  etkiye göre algılar, hisseder ve yaşarız. Hayal ettiğimizde bunun gerçek olmadığını biliriz ama hayal edebilmek için beynimizin bazı bölgelerinin uyarılması gerekir. Bu uyarımlar ise duygularımızı etkiler.

Bir başka yararı ise dileklerin umut oluşturmasıdır. Umudumuz olmadığı zaman kendimizi kötü hissederiz. Belli koşulları değiştirmek için gerekli gücü bulamayız. Oysa olasılık, ne kadar düşük olursa olsun çok az şey için tamamen sıfır olur. Umudumuz olduğunda uğraşıp gerçekleştirme ihtimalimiz her zaman daha yüksektir. Umutsuz olduğumuzda ise gerçekleştirme ihtimalimiz yüksek bile olsa gerçekleştirememenin bir yolunu buluruz ve umutsuz olduğumuzda duygularımız daha çökkün olur. Yaşamdan aldığımız doyum ve yaşama kattıklarımız az olur. Bu nedenle gerçekleşse de gerçekleşmese de dilemek, başlı başına faydalıdır.

Bir şey dilediğimizde gerçekleşir mi bilmem ama uğraşma gücümüzü arttığı için gerçekleşme olasılığının da arttığını biliyorum ve gelecek yıllara güçlü, güzel dileklerle girebilmemizi diliyorum.

Önümüzdeki hafta kaldığımız yerden devam edeceğiz. Tüm iyi dileklerinizin gerçekleşmesi dileğimle...

 

22-11-2017
Dilek Türkoğlu

Dilek Türkoğlu

Psikiyatrist Dr.

İlk, orta ve lise eğitimimi Ankara Dikmen Lisesi"nde tamamladım. 1992 yılında Hacettepe Ü. Tıp Fakültesinden mezun oldum. Aynı yıl yapılan TUS sınavları ile çocukluğumdan beri istediğim psikiyatri ihtisası yapmaya hak kazandım. 1997 yılında Çukurova Üniversitesi Psikiyatri A. B. D da uzmanlığımı tamamlayarak Hacettepe Ü. Sağlık ve Rehberlik Merkezi"nde göreve başladım. 2001 yılında Hacettepe Üniversitesi"deki görevimden ayrılarak ODTÜ Sağlık ve Rehberlik Merkezi"ne başladım. 2009 yılında hekimler için tam gün  yasasının gündeme gelmesi nedeni ile devlet memurluğumdan istifa ettim. O zamandan beri kendi muayenehanemde  çalışmaktayım.

2004 yılında kurulan Ankara Tıbbi Hipnoz Derneği"nin (ATHD) kurucu üyelerindenim. ATHD, 2000"li yıllarda Türkiye"de hipnoz hakkında bir şey bilinmediği ve bu yüzden çaresiz insanların tıp dışındaki insanlar tarafından hipnoz adı ile suistimal edildiğini gözlediğimiz için, etik çalışan ve hipnoz hakkında doğru  bilgileri topluma yayan bir dernek olması amacı kurulmuş bir dernektir. Şu anda  derneğimizin  başkan yardımcılığı görevini gururla üstlenmekteyim.

2010-2020 yılları arasında Milliyet gazetesi Ankara ekinde de haftada bir olmak üzere köşe yazıları yazdım. 

Medya Çuvalı"nın ilk oluşmaya başladığı yıllardan beri, Medya Çuvalı ailesinin  bir parçası olmanın mutluluğu ile yazılarıma Medya Çuvalı" ndan devam etmekteyim. 

Evliyim, bir oğlum var.

 

0 542 725 88 08

0 542 725 88 08

drdilekturkoglu@gmail.com

Diğer Yazıları

Bu yazılar da ilginizi çekebilir