Mükemmel Olsun Derken
İyinin düşmanı mükemmeldir derler. Mükemmeli yapmaya çalışırken bazen çok iyi işler ortaya çıkarsak da, genellikle ayrıntılarda kaybolur, konunun özünü ve zamanı unuturuz. Mükemmel yapayım derken iyiden de oluruz.
Pek çok durumda belli bir yere kadar verilen emek ve alınan sonuç birbiri ile uyumlu gider. Ancak belli bir yerden sonra çok fazla emek verilmesine rağmen alınacak sonuçtaki değişiklikler çok küçük oranlarda olur. Örneğin, sağlığımız ile ilgili önlemler almak ve gerekli zamanda kontrollere gitmek sağlığı korumamız için yeterince iyidir ama sağlıklı olduğumuzdan tamamen emin olmak için sürekli tetkikler yaptırmak, sağlığı daha fazla korumayı sağlamaz. Başlangıçta belli orana kadar verilen emek ile alınan sonuç orantılı gittiği için işe yarıyor gibi hissedilir. Garanti altına alma çabası ile mükemmele odaklanıldığı için sonradan bu oranların bozulmaya başladığı fark edilmez. Yeterince sonuç alınmadığında sanki eksik bir şey yapıldığı düşünülüp daha da fazla çaba gösterilmeye çalışılır. Başlangıçta iyi gidiyor gibi hissedilse de bu durum genellikle bir süre sonra tükenmeye sebep olur. O yüzden tükenme ya da panik hissi başladığında kendinizi durdurup, eylemleriniz ve karşılığında elde edilenler arasındaki orantıya bakmakta fayda vardır. Örneğin, tez yazmak gibi sınırlarının ve içeriğinin nasıl oluşturulacağı size bağlı olan, dolayısı ile bir miktar belirsizlik içeren durumlarda pek çok kişinin bu tuzağa düştüğünü görmekteyiz. Sürekli makale okunup bir türlü yazmaya geçilemediği durumlarla sıklıkla karşılaşılmaktadır. Mükemmeli yakalayayım derken, zaman iyi değerlendirilemediği için çok daha kötü bir ürün ortaya çıkmakta ya da tekrar tekrar uzatmalar alınmak zorunda kalınmaktadır. Bu tür durumlarda öncelikle ana temayı tamamladıktan sonra zaman artarsa geri dönüp ayrıntıları tamamlamak daha doğru bir yöntem olacaktır. Bazı durumlarda ise yüzde yüzlük orana ulaşılamayacağını, hayatta bazı şeylerin garantisinin olmadığını kabullenmek gerekir. Örneğin ellerimizi tamamen mikroptan arındırmaya çalışmak, sağlıklı insanlar için anlamlı değildir. Yaptığımız eylemin artılarının bize ne katacağını ve bunun için hangi bedellerin göze alınacağını iyice hesaplamak gerekir.
Üretmek ve hayata iyi şeyler katmak hepimizin hayatına anlam ve zevk katar. Ancak mükemmel olsun derken sürekli eksiklere odaklanmak, belli bir yerden sonra sadece eksiler fark etmeye ve artıları oluşturamamaya sebep olur. Üretimin durup panik ve tükenmenin başladığı yer, mükemmel arayışından vazgeçilmesi gerektiğinin göstergesidir.
Bu tuzaklara çok iyi işler ortaya çıkarabilecek pek çok kişi düşer veya hiçbir ürün çıkmaz ya da kişinin yapabileceğinin çok altında bir ürün ile yetinilmek zorunda kalınır. Bütün bunlardan dolayı mükemmel iyinin düşmanıdır demişler. Tükenmeden, verimli ve iyi işler çıkarabilmek dileğimle...
Kaynakça
Görseller: www.pexels.com