İstemek

İstemek

A+ A-

Son yıllarda, bir şeyler istediğimizde, istediğimiz şeylerin gerçekleşeceğine dair inanışlar çok konuşulur oldu. Nasıl istediğimizin önemi fark edildi. İsteğin içinde olumsuz cümleler kullanmadan, başkası ile karşılaştırma yapmadan istemek gibi isteme şekillerinin önemi vurgulandı. Doğru istenirse gerçeğe dönüşeceğine dair pek çok kitaplar yazıldı.

Dua etmek, tek tanrılı dinlerden önce inandıkları güce yakarışlarda bulunmak aynı gereksinim ve mantıkla ortaya çıkmıştır. Zihnimizi istediğimiz şeyin olabilirliğine inandırmak, seçici algı ile isteğimize doğru giden olasılıkları fark etmek, gerçekleşmesi için gereken mücadeleyi verebilmek, istediğimiz şeylere ulaşabilmemiz için gereklidir. Bunun olması için doğru şekilde istemek önemlidir. Neden korktuğumuzu değil neyi istediğimizi düşünerek istemek, olmaz ki diye değil sadece istediğimiz şeyi hayal ederek istemek önemlidir. Bir şeyin gerçekleşmesi için önce doğru şekilde istemek gerekir.

Buraya kadar olan kısım tamamen doğrudur. Atatürk’ün “Zafer benimdir diyebilenindir” sözü , inanılamayacak kadar zor bir savaşın  kazanılmasının arkasındaki inancın öneminin güzel bir örneğidir. Ancak son yıllarda sanki sadece istemek yeterli de bunun için hiç çalışmaya gerek yokmuş gibi abartılı beklentilere tanık olmaktayım. Hatta istediklerini nasıl gerçekleştirmeyi planladığını sorduğunuzda sanki büyüyü bozuyormuşsunuz gibi davranılabilmektedir. Nasıl yapılacağına dair soruyu hiç sormadan, isteyip beklenmesi gerekiyor gibi davranılabilmektedir. Oysa bir şeyin olması için önce istemek, sonra da emek vermek gerekir. Hiç spor yapmayayım ama yaptığımı düşüneyim ve güçlü kaslarım olsun demek ne kadar mantıklı ise bu tür beklentiler de o kadar mantıklıdır. Düşünmek, hayalini kurmak önemlidir ama emek vermeden sonuca ulaşılmaz. Yapılan çalışmalarda, dinlenme konumunda oturan kişiye bir sporu yaptığını hayal etmesi istendiğinde, hiçbir şey düşünmeden oturan gruba göre daha fazla oksijen ve kalori harcandığı bulunmuş. Ancak o hareketi gerçekten yapana göre bu oran çok daha düşük miktardaymış. Emek vermeden elde edilmiş hiçbir kazanım gerçek olmaz. Sadece emek vererek kazandıklarız, anlamlı bir şekilde yaşadıklarımız haline gelecektir.

Her şeyin büyüsel bir şekilde kendiliğinden olmasını bekleyen insanlar, özellikle gençlik çağlarında emek vermenin kıymetini daha geri planda görebilmektedir. Oysa yine Atatürk1ün söylediği gibi; “Çalışmadan, yorulmadan ve üretmeden rahat yaşamak isteyen toplumlar; evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini daha sonra da istiklallerini ve istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar”

İstemek ve emek vermek birbirini tamamlayan iki yap boz gibidir. Birisi eksik kaldığında yap-boz tamamlanmaz. Yarım kovanın su taşımaması gibi.

İstediklerinizi gerçekleştirecek emeği esirgemeden, tüm hayallerin gerçek olması dileğimle…

 

19-11-2019
Dilek Türkoğlu

Dilek Türkoğlu

Psikiyatrist Dr.

İlk, orta ve lise eğitimimi Ankara Dikmen Lisesi"nde tamamladım. 1992 yılında Hacettepe Ü. Tıp Fakültesinden mezun oldum. Aynı yıl yapılan TUS sınavları ile çocukluğumdan beri istediğim psikiyatri ihtisası yapmaya hak kazandım. 1997 yılında Çukurova Üniversitesi Psikiyatri A. B. D da uzmanlığımı tamamlayarak Hacettepe Ü. Sağlık ve Rehberlik Merkezi"nde göreve başladım. 2001 yılında Hacettepe Üniversitesi"deki görevimden ayrılarak ODTÜ Sağlık ve Rehberlik Merkezi"ne başladım. 2009 yılında hekimler için tam gün  yasasının gündeme gelmesi nedeni ile devlet memurluğumdan istifa ettim. O zamandan beri kendi muayenehanemde  çalışmaktayım.

2004 yılında kurulan Ankara Tıbbi Hipnoz Derneği"nin (ATHD) kurucu üyelerindenim. ATHD, 2000"li yıllarda Türkiye"de hipnoz hakkında bir şey bilinmediği ve bu yüzden çaresiz insanların tıp dışındaki insanlar tarafından hipnoz adı ile suistimal edildiğini gözlediğimiz için, etik çalışan ve hipnoz hakkında doğru  bilgileri topluma yayan bir dernek olması amacı kurulmuş bir dernektir. Şu anda  derneğimizin  başkan yardımcılığı görevini gururla üstlenmekteyim.

2010-2020 yılları arasında Milliyet gazetesi Ankara ekinde de haftada bir olmak üzere köşe yazıları yazdım. 

Medya Çuvalı"nın ilk oluşmaya başladığı yıllardan beri, Medya Çuvalı ailesinin  bir parçası olmanın mutluluğu ile yazılarıma Medya Çuvalı" ndan devam etmekteyim. 

Evliyim, bir oğlum var.

 

0 542 725 88 08

0 542 725 88 08

drdilekturkoglu@gmail.com

Diğer Yazıları

Bu yazılar da ilginizi çekebilir