Hep Mağdurlar

Hep Mağdurlar

A+ A-

Bazı insanlar hep mağdurdur. Hep kötü insanların kurbanı olmuştur. Kendileri hep iyi niyetlidir ama karşısındakiler ya onu kandırmıştır ya da kötü emellerine alet etmiştir. Kendileri  tamamen iyi niyetlerinden onlara inanmışlardır. Her fırsatta duygu sömürüsü yaparlar. Hatta o kadar iyi yaparlar ki, karşıdakiler onunla aynı fikirde olmadığı zaman bile onların  kötü niyetli ve bencil olduğuna hem kendini hem karşıdakileri inandırıverirler.                        

Yukarıda yazılanlara benzer durumları, hepimiz hayatımızda zaman zaman mutlaka yaşamışızdır, yaşarız. Ortalama zekâya sahip  insanlar gerçekten de belli oranlarda kandırılırlar ve  mağdur edildikleri zamanlar olur. Belli oranda karşıdakini mağdur etmekle de suçlanırlar. Ortalama zekâdaki bir insan, ortalama miktarda bunları yaşar.

Hiç kandırılmamak için sürekli bütün kötü olasılıkları düşünmek ve sürekli önlem almak gerekir. Kurumlar ve devletlerle ilgili olan durumlarda bunlar tabi ki profesyonelce düşünülür, ekipler oluşturulur ve kurumun faydasına olacak şekilde bütün kötü olasılıklara karşı önlem alınır. O yüzden kurumların ve devletlerin, kandırılması olası değildir  ama kişiler düzeyinde yaşanan ilişkilerde sürekli kötü olasılıkları düşünmemiz mümkün değildir.  Kurumlarda ya da devletle ilgili işlerde olması gerekeni bireyler düzeyinde yapmaya kalkarsak yaşama güven duygumuz ve hayattan zevk alabilme becerimiz çok zarar görür. Bu nedenle belli oranlarda kandırılmayı ya da mağdur olmayı göze alırız.

Bununla birlikte ortalama herkesin başına gelen miktardan daha fazla mağdur oluyorsak, kendimize ve yaptıklarımıza bakışımızı değiştirmemiz gerekir. Örneğin, bazen bizim yaptıklarımız ve  seçimlerimiz ile ilgili sorunlar olabilir. Örneği, aşırı verici iseniz almayı seven insanlarla denk gelme olasılığınız daha yüksek olacaktır. Hatta sizin gibi verici olanlarla karşılaştığınızda, onlarla arkadaşlık kurma ihtimaliniz daha azken  alıcılığı daha yüksek kişilerle karşılaştığınızda iki tarafın birden motivasyonu daha yüksek olduğu için arkadaş olma ihtimaliniz de daha yüksek olacaktır. Genellikle başlangıçta ilişki iki taraf için de çok doyum vermesine rağmen bir yerden sonra tükenmeye başlar. O aşamadan sonra ilişki bizi beslemek yerine yük olma aşamasına geçer. Böyle bir ilişkide verenin mağdur gibi görülmesini bekleriz ama genellikle iki taraf da  kendini mağdur hisseder. Hatta çoğu zaman verici olanlar, kendilerini suçlu hissetmeye alışık oldukları için onlar nerede yanlış yaptıklarını düşünmekle uğraşırken alıcı olanlar mağdur olduklarını iddia etmeye başlamışlardır bile. Mağdur hissetmek ve mağdur olmak her zaman birbiriyle paralel değildir. Kimi zaman mağdur hissetmek diğer insanlardan daha çok şey talep edebilmenin bir yolu olarak kullanılır.

Sık sık mağdur olacak seçimler yapıyorsanız bu seçimleri yapmamızın mutlaka bir sebebi vardır. O sebebi fark edip düzeltmek gerekir. Pek çok insan sebep olarak genellikle karşıdaki insanları gösterirler. Oysa eğer bir şey sık tekrarlanıyorsa karşıdakinden çok, dikkati kendi yaptıklarınıza ve kendi seçimlerinize vermeniz daha anlamlı olur. Aksi halde tüm hayatınız boyunca isimler değişse de senaryo değişmeden benzer sahneleri yaşamaya devam edersiniz.

Her konuda olduğu gibi mağdur olmaya da belli oranda maruz kalmamız doğaldır. Bu oranı sıfır düzeyine çekmeye çalışmak yaşam kalitemizi düşürür ama eğer sürekli başımıza geliyorsa diğer insanlardan çok kendinizde neleri değiştirmemiz gerektiğini incelememizde fayda olacaktır. Ancak bu şekilde hayatının sorumluluğunu alan ve hayatını daha iyi yönetebilen insanlar haline gelebiliriz.

Hayatımızın  ve seçimlerimizin sorumluluğunu alabilmek ve taşıyabilmek umuduyla

22-11-2017
Dilek Türkoğlu

Dilek Türkoğlu

Psikiyatrist Dr.

İlk, orta ve lise eğitimimi Ankara Dikmen Lisesi"nde tamamladım. 1992 yılında Hacettepe Ü. Tıp Fakültesinden mezun oldum. Aynı yıl yapılan TUS sınavları ile çocukluğumdan beri istediğim psikiyatri ihtisası yapmaya hak kazandım. 1997 yılında Çukurova Üniversitesi Psikiyatri A. B. D da uzmanlığımı tamamlayarak Hacettepe Ü. Sağlık ve Rehberlik Merkezi"nde göreve başladım. 2001 yılında Hacettepe Üniversitesi"deki görevimden ayrılarak ODTÜ Sağlık ve Rehberlik Merkezi"ne başladım. 2009 yılında hekimler için tam gün  yasasının gündeme gelmesi nedeni ile devlet memurluğumdan istifa ettim. O zamandan beri kendi muayenehanemde  çalışmaktayım.

2004 yılında kurulan Ankara Tıbbi Hipnoz Derneği"nin (ATHD) kurucu üyelerindenim. ATHD, 2000"li yıllarda Türkiye"de hipnoz hakkında bir şey bilinmediği ve bu yüzden çaresiz insanların tıp dışındaki insanlar tarafından hipnoz adı ile suistimal edildiğini gözlediğimiz için, etik çalışan ve hipnoz hakkında doğru  bilgileri topluma yayan bir dernek olması amacı kurulmuş bir dernektir. Şu anda  derneğimizin  başkan yardımcılığı görevini gururla üstlenmekteyim.

2010-2020 yılları arasında Milliyet gazetesi Ankara ekinde de haftada bir olmak üzere köşe yazıları yazdım. 

Medya Çuvalı"nın ilk oluşmaya başladığı yıllardan beri, Medya Çuvalı ailesinin  bir parçası olmanın mutluluğu ile yazılarıma Medya Çuvalı" ndan devam etmekteyim. 

Evliyim, bir oğlum var.

 

0 542 725 88 08

0 542 725 88 08

drdilekturkoglu@gmail.com

Diğer Yazıları

Bu yazılar da ilginizi çekebilir