Adalet; İhtiyaç Mı?

Adalet; İhtiyaç Mı?

A+ A-

Maslow’un İhtiyaçlar hiyerarşine baktığımızda fizyolojik ihtiyaçlar ilk sıradadır. Hemen ardından güvende olma ihtiyacı gelir ki aslında bu da fizyolojik ihtiyaçlar kadar hayatidir.

Adalet, güvende olma ihtiyacının bir parçasıdır. Hayvan ilişkilerinde bile hayvanların gelişmişlik seviyeleri arttıkça az ya da çok adalet arayışları olmaya başlar.

Yapılan bir araştırmada aynı iş için kafesteki maymunlardan bir grubuna salatalık bir grubuna üzüm verildiğinde salatalık verilen maymunlar itiraz etmişlerdir. Huzurun sağlanması için hayvan ilişkilerinde bile adalet arayışı vardır. Adalet duygusu olduğu zaman zor şeyler yaşansa bile, yaşananlara katlanılması daha kolay olur. Ancak adil olunmadığı düşünüldüğünde, çok daha kolay meselelerde bile huzursuzluk ve kızgınlık duyguları ortaya çıkar. Çünkü en temel ihtiyaç karşılanmamış olur.Adalet duygusu, insanları bir arada tutar. Toplumda adalete güven hissi olursa, insanların birbirine destek olma düzeyi artar, o toplumun bir parçası olmaktan duyulan gurur ve mutluluk ile, ait olma ve sahiplenme hisleri de çok yüksek olacaktır. Bu duygularda zedelenme olması, adaletsiz ortamdan menfaat sağlamış olanlarda da diğer bireylerdeki gibi tahribatlara sebep olur. Bugün menfaat sağlamış olan da ileride güçlü olmazsa, güven duygusu yaşayamayacağını kabullenmiş olur. Bu da gücü sürekli olarak elinde tutma çabasına, güvensizlik duygusunun ve kaygının daha fazla yaşanmasına sebep olur.

Güven duygusu o kadar temel bir ihtiyaçtır ki, yerine koyulan hiçbir menfaat, güven ihtiyacının eksikliğini kapatamaz. O yüzden güven ve adalet duygusunun hem bireysel düzeyde, hem toplum düzeyinde karşılanması çok önemlidir. Adalet ve güven hissi sağlam olduğunda, hem bireysel hem toplumsal olarak daha sağlıklı ve huzurlu hale gelinir.

Bireysel ve toplumsal olarak sağlıklı ve huzurlu günler dileğimle…

03-09-2019
Dilek Türkoğlu

Dilek Türkoğlu

Psikiyatrist Dr.

İlk, orta ve lise eğitimimi Ankara Dikmen Lisesi"nde tamamladım. 1992 yılında Hacettepe Ü. Tıp Fakültesinden mezun oldum. Aynı yıl yapılan TUS sınavları ile çocukluğumdan beri istediğim psikiyatri ihtisası yapmaya hak kazandım. 1997 yılında Çukurova Üniversitesi Psikiyatri A. B. D da uzmanlığımı tamamlayarak Hacettepe Ü. Sağlık ve Rehberlik Merkezi"nde göreve başladım. 2001 yılında Hacettepe Üniversitesi"deki görevimden ayrılarak ODTÜ Sağlık ve Rehberlik Merkezi"ne başladım. 2009 yılında hekimler için tam gün  yasasının gündeme gelmesi nedeni ile devlet memurluğumdan istifa ettim. O zamandan beri kendi muayenehanemde  çalışmaktayım.

2004 yılında kurulan Ankara Tıbbi Hipnoz Derneği"nin (ATHD) kurucu üyelerindenim. ATHD, 2000"li yıllarda Türkiye"de hipnoz hakkında bir şey bilinmediği ve bu yüzden çaresiz insanların tıp dışındaki insanlar tarafından hipnoz adı ile suistimal edildiğini gözlediğimiz için, etik çalışan ve hipnoz hakkında doğru  bilgileri topluma yayan bir dernek olması amacı kurulmuş bir dernektir. Şu anda  derneğimizin  başkan yardımcılığı görevini gururla üstlenmekteyim.

2010-2020 yılları arasında Milliyet gazetesi Ankara ekinde de haftada bir olmak üzere köşe yazıları yazdım. 

Medya Çuvalı"nın ilk oluşmaya başladığı yıllardan beri, Medya Çuvalı ailesinin  bir parçası olmanın mutluluğu ile yazılarıma Medya Çuvalı" ndan devam etmekteyim. 

Evliyim, bir oğlum var.

 

0 542 725 88 08

0 542 725 88 08

drdilekturkoglu@gmail.com

Diğer Yazıları

Bu yazılar da ilginizi çekebilir