İnternet Bilgileri
İnternet, yirmi yıl önce hayal bile edemeyeceğimiz kadar hayatımızın içine girdi. Bilmek istediğimiz her şeyi kolaylıkla bulabildiğimiz harika bir kaynak oldu. Bu kolaylık, başta araştırma yapanlar olmak üzere hepimize ciddi anlamda zaman kazandırdı. Eskiden, bilgiye ulaşmak için harcanan zaman, bilgiyi öğrenmek için harcanan zamandan daha uzun olabilmekteydi. Oysa şimdi bilgiye ulaşmak için harcanan zaman önemsenmeyecek kadar azaldı. Diğer taraftan da bilgi kirliliği gibi önemli olumsuz etkileri de oldu.
Bilgi kirliliği, tüm branşlarda olduğu gibi psikiyatride de önemli sıkıntılara neden olabilmektedir. Hastalar, kendi şikâyetlerini internetten okuyarak kendilerine tanı koymaya çalışabilmekte, hatta tedavilerini planlamaya çalışabilmektedir. Oysa psikiyatridetanı koyabilmek için genellikle tecrübeli gözlere ihtiyaç duyulmaktadır. Hatta yılların verdiği tecrübelerimize rağmen bizler bile bazen hastayı ilk gördüğünüz zaman tanı koymak yerine süreçteki değişimlere göre tanıyı netleştirebilmekteyiz.
Deneyim olmaksızın sadece internette okuduklarımıza göre kendimize tanı koymaya çalıştığımızda yanılma ihtimalimiz oldukça yüksektir. Bu, gözleri görmeyen birinin tarif ile gülü laleden ayırmaya çalışması gibidir.
Bundan daha riskli olanı ise sadece kendimize değil başkalarına da tanılar koymamız ve ilaçlar önermeye kalkışıyor olmamızdır. Böyle olunca ilişkilerimiz de zedelenebilmektedir. Psikiyatrik hastalıklarla, ve tedavileriyle ilgili yorumlar da oldukça kafa karıştırıcı olabilmektedir. Örneğin, yazıyı yazan kişide seyrek görülen bir yan etki ortaya çıkmışsa, bunu okuyan diğer hastalar bu yan etkinin görülme olasılığını daha yüksek gibi değerlendirilebilmekte ve kendisi muzdarip olmuş kişiler “aman ilaç kullanmayın” şeklinde tamamen iyi niyetli ama diğer insanların kafalarını karıştıracak yorumlar yapabilmektedirler.
Bu tür yazıları yazanlar çoğunlukla çok muzdarip olmuş birçok şeye rağmen çözüm bulamamış hastalar olmaktadır. Bir sorun çözüldüğünde, kısa zamanda sorunu unuturuz ve geride bırakırız. O yüzden de yüz güldürücü sonuçlar alanlar, daha az yazmaktadırlar. Hâl böyle olunca okuduğumuz pek çok yorum; yüz güldürücü sonuçlara ulaşamamış, çare arayışında olan hastalar tarafından yapılmaktadır. Bu durum hem tedaviden çekinmeye, hem de hastalığın tedavisinin çok zor olacağına ilişkin yanlış inançlar oluşmasına neden olmaktadır.
Psikiyatrik bir hastalık yaşamakta iseniz, aklınıza gelen sorularınızı hekiminize sormanız ya da hekiminizden hangi kaynaktan bilgi almanın daha iyi olacağını sormanız daha sağlıklı olur. Örneğin, hastalığınız hakkında psikiyatristler tarafından yazılmış kitaplar ya da yazılar daha iyi seçenekler olabilir. Forum ve benzeri internet sayfalarında hastaların, kendi durumları hakkında yazdıklarına, yukarıdaki sakıncalardan dolayı çok da itibar etmemekte fayda vardır.
Aynı hastalıkta bile birbirinden çok farklı tedavi olasılıkları olabilmekte ve hastalık çok farklı bir seyir ve sonuç gösterebilmektedir.
Sağlıklı günler dileğimle…