Seçimler

Seçimler

A+ A-

Seçmek bizim hayattaki en büyük sorumluluğumuzdur. Çünkü yaşamımızı seçimlerimize göre yaşıyoruz.

Bazıları hayatın satranç oynamak gibi olduğunu söyler. Dün yaptığın seçimler, bugünü nasıl yaşayacağımızı belirler derler. Satranç oynarken bizim düşünebildiğimiz ya da düşünemediğimiz bir sürü olasılık olur ama biz  ne kadar biliyorsak ve düşünebiliyorsak o kadar  olasılıkta sıkışıp kalırız. Oysa aynı taşlarla usta bir oyuncu, çok daha farklı sonuçlar elde edilecek hamleler yapılabilmektedir. Önümüzde olan ya da düşünebildiğimizin ötesinde her zaman bir çok olasılık vardır.

Bazıları da der ki; yaşam satranç oynamak gibi değil, tavla oynamak gibidir. Bizim kontrol edemediğimiz bir çok olasılıkla beraber yaşarız.

Yaşamda gerçekten bir çok kontrol edemediğimiz faktör vardır. Hangi ailede, hangi ülkede, nasıl doğduğumuz gibi. Bunlar bazen bizim için iyidir, bazen kötüdür ama zarlar ne gelirse gelsin, yine de pek çok olasılığı yaratan biz oluruz. Bizim verdiğimiz kararlar, çocuklarımızın hatta torunlarımızın da nasıl bir ortam içinde yaşayacağını belirleyecektir.Bir anlamda biz çocuklarımız ve torunlarımızın şansı ya da sansızlığı olcağız.

Bazı insanlar ise seçimler yapmayıp bekler. Ama yaşam yerinde durabilen bir şey değildir. Mutlaka akacaktır. Bu durum ise başkalarının yaptığı seçimlerin kendi hayatı hakkında karar vermesini beklemek anlamına gelir. Sonra da olan kötü sonuçlardan başkalarını suçlarlar. Oysa seçim yapmamak da seçimdir ve seçim yapmamaya karar vermişseniz, başkasının seçimlerinin sizin kaderiniz olmasını göze almışsınız demektir. O yüzden yaşamdaki yaptığımız ve yapmadığımız, doğru yaptığımız ya da yanlış yaptığımız seçimlerin sorumluluğu bizimdir.           

Seçim yaparken ilk dikkat edilecek şey, neyi seçtiğini fark etmektir. Böyle söyleyince sanki bunu herkes bilir gibi gelir ama çoğu zaman neyi seçtiğimizi bilmeyiz. Genellikle kendimizi neye yakın hissedersek onu seçeriz, seçilecek şeyden tamamen bağımsız olsa bile. Seçim yapılırken önce uzaktan bir bakış ile seçtiğimiz şeyin ne olduğunu ayırt etmemiz önemlidir.  Örneğin, önümüzdeki günlerde lideri mi seçiyoruz yoksa sistemi mi seçiyoruz sorusuna göre seçimler yapılmalıdır. Sistemi ya da lideri seçiyorsak ne kadar zamanı kapsayacağı bilinmelidir. Çünkü sistemi seçiyorsanız, çocuklarınızın zamanında  tarihte  örnekleri görülmüş bazı kişiler gibi liderler seçildiğinde de aynı yetkileri kullanacak ve çocuklarınızın geleceği  için bağlayıcı olacaktır. Sistemi seçiyorsanız, şu anda aklınıza gelecek adaylardan bağımsız olarak 20-30 yıl sonra hiç tanımadığınız birisi geldiği zaman bu sistem çocuklarımız için hangi kararları veriyor diye incelemek gerekir.

Her birimiz birbirimize bağlı yapboz oyuncakları gibiyiz. Hatta sadece kendi kuşağımızdakilerle de değil, bizden sonraki kuşakla da bağlantılıyız. Bugün bizim yaptığımız yanlışların bedellerini ya da doğru hamlelerin getirisini bizden çok çocuklarımız çekecektir.

Hepimizin, çocuklarımız bize neyi neden seçtiğimizi sorduklarında onlara açıklamalar yapacak ve doğru kararı vermek için elimden geleni yaptım diyebilecek kadar seçimlerimiz hakkında incelemeler yapmamız dileğimle…

22-11-2017
Dilek Türkoğlu

Dilek Türkoğlu

Psikiyatrist Dr.

İlk, orta ve lise eğitimimi Ankara Dikmen Lisesi"nde tamamladım. 1992 yılında Hacettepe Ü. Tıp Fakültesinden mezun oldum. Aynı yıl yapılan TUS sınavları ile çocukluğumdan beri istediğim psikiyatri ihtisası yapmaya hak kazandım. 1997 yılında Çukurova Üniversitesi Psikiyatri A. B. D da uzmanlığımı tamamlayarak Hacettepe Ü. Sağlık ve Rehberlik Merkezi"nde göreve başladım. 2001 yılında Hacettepe Üniversitesi"deki görevimden ayrılarak ODTÜ Sağlık ve Rehberlik Merkezi"ne başladım. 2009 yılında hekimler için tam gün  yasasının gündeme gelmesi nedeni ile devlet memurluğumdan istifa ettim. O zamandan beri kendi muayenehanemde  çalışmaktayım.

2004 yılında kurulan Ankara Tıbbi Hipnoz Derneği"nin (ATHD) kurucu üyelerindenim. ATHD, 2000"li yıllarda Türkiye"de hipnoz hakkında bir şey bilinmediği ve bu yüzden çaresiz insanların tıp dışındaki insanlar tarafından hipnoz adı ile suistimal edildiğini gözlediğimiz için, etik çalışan ve hipnoz hakkında doğru  bilgileri topluma yayan bir dernek olması amacı kurulmuş bir dernektir. Şu anda  derneğimizin  başkan yardımcılığı görevini gururla üstlenmekteyim.

2010-2020 yılları arasında Milliyet gazetesi Ankara ekinde de haftada bir olmak üzere köşe yazıları yazdım. 

Medya Çuvalı"nın ilk oluşmaya başladığı yıllardan beri, Medya Çuvalı ailesinin  bir parçası olmanın mutluluğu ile yazılarıma Medya Çuvalı" ndan devam etmekteyim. 

Evliyim, bir oğlum var.

 

0 542 725 88 08

0 542 725 88 08

drdilekturkoglu@gmail.com

Diğer Yazıları

Bu yazılar da ilginizi çekebilir