'Diyet Hataları' Dyt. Berna Eryılmaz

'Diyet Hataları' Dyt. Berna Eryılmaz

A+ A-

Diyet denildiğinde çoğu kişinin aklına ilk olarak “aç kalmak”  gelir, en büyük yanlış işte tamda burada başlıyor. Diyet bir beslenme biçimidir. İşlevsel olarak birçok diyet çeşidi mevcuttur,  sadece zayıflama amacıyla yapılmaz. Ancak bu yazıda çoğu bireyin problemi olan zayıflama diyetlerinden ve bu dönemde en çok yapılan yanlışlardan bahsedeceğim. 

Girişte de belirttiğim gibi yapılan en büyük yanlış diyet yaparken aç kalmaktır. Doyarak nasıl zayıflayacağız diyenler olabilir doğru besin tercihleri yaparak doyarak zayıflamak mümkün ve doğrusu da budur zaten.  Doğru ve sağlıklı kilo vermek ihtiyacınız kadar besini alıp fazlasını beslenmenizden çıkartmak anlamına gelir. Eğer siz diyetteyim diyerek tüm gün aç ve halsiz dolaşıp yemek yediğinizde yetersiz  miktarda ve çeşitlilikte yiyorsanız orda durun! Bu şekilde kilo vermek yerine metabolizmanızı daha da yavaşlatırsınız. Metabolizmanın yavaşlaması demek daha az enerji harcaması demektir ki  kilo vermek isteyenlerde tam tersi metabolizmayı hızlandırmak ve enerji harcamasını arttırmak gerekir. Bu yüzden metabolizmayı yavaşlatmamak adına kesinlikle öğün atlanmamalı, sabah, öğle ve akşam öğünleri düzenli ve yeterli miktarda tüketilmeli hatta öğün aralarında ara öğünler yapılarak aşırı acıkmanın önüne geçilmelidir.

Yapılan bir diğer yanlış da diyetin karbonhidrat  kaynağı olan ekmek ve türevlerini beslenmeden tamamen çıkartmak. Vücudumuzun organlarının çalışması için belli bir enerjiye ihtiyacı vardır ve bu enerjinin büyük bir kısmı karbonhidratlardan yani diyetteki ekmekten gelir. Ancak siz diyette ekmeği ve diğer karbonhidrat kaynaklarını hiç tüketmezseniz,  vücudun  yapı taşı oluşturmak için aldığı proteini enerji için kullanmış olacaksınız, eğer fazla protein tüketirseniz de bu sefer böbreklere gereksiz yük bindirmiş olacaksınız. Ayrıca proteinli besinlerin diyette artması otomatik olarak alınan yağın da artması anlamına gelir. Tüm bu yanlışları yaşamamak için ekmeği diyetten tamamen çıkartmak yerine diyette tüketilen ekmek miktarını sınırlamak en doğrusu olacaktır.

Su tüketiminin ihmal edilmesi de metabolizmayı etkileyen önemli faktörlerden bir tanesidir. Beslenmeye dikkat etmek, spor yapmak kadar tüketilen suyun miktarı da kilo verme programlarında  önemlidir. Çoğu birey yeterli su içtiğini düşünsede tüketilen miktar gün sonunda hesaplandığında özellikle kış aylarında miktarın yetersiz olduğu görülmüştür.  Bu  yüzden mutlaka içtiğiniz suyun gün içerisinde hesabını yapın. Tükettiğiniz miktar  2-2.5 Litre’ den az ise tüketiminizi  arttırarak metabolizmanızı canlandırın.

Uyku düzeni ve uyku süresi de metabolizmayı etkileyen faktörler arasında. Düzensiz, yetersiz  uyku  veya aşırı uyumak da  metabolizmayı yavaşlatıyor. Gece geç saatlere kalmadan uyuyup sabah erken saatlerde uyanmak  metabolizmamızın güzel çalışmasına yardımcı olur.

 Diyette metabolizmayı  etkileyen ve en çok yapılan yanlışlardan bahsettim  ancak bunların dışında da birçok hataya düşülebiliyor. Yanlışlar çoğaldıkça da başarı oranı o kadar az oluyor.  Bu yüzden en doğru ve sağlıklı bir şekilde hedefinize  ulaşabilmek adına mutlaka bir uzmandan yardım alınız.  Sağlıklı ve formda günler dilerim…

 

Diyetisyen

Berna ERYILMAZ

 

12-12-2017
Konuk Makaleler

Konuk Makaleler

info@medyacuvali.com

Diğer Yazıları

Bu yazılar da ilginizi çekebilir