Anı Koleksiyonculuğu  'Cansu Karayünlü'

Anı Koleksiyonculuğu 'Cansu Karayünlü'

A+ A-
Koleksiyonculuk sadece Tarihi değeri olan eserler için mi geçerli yoksa anıları olan eşyalar içinde bunu söylemek mümkün mü?
Hiç düşündünüz mü anılarımızı nasıl hafızada depo ettiğimizi? Ya da şuna cevap arayalım. Evimizde, işyerimizde ne kadar da birikmiş eşyamız var?

Ben odama baktığımda bir dolu eşya görüyorum. Sizin de gördüğünüze eminim. İyide bunun Sanat ile ilgisi ne diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Baktığınızda bir kilim, halı, abajur, saat, avize, tablo gibi parçaları görebilirsiniz. Bunlar en basit eşya türleri tabi, her evde görülebilecek tarzdalar. İyi de bunlardan bize ne?



Koleksiyonun tanımı;

Öğrenme, yarar sağlama veya zevk amacıyla bir araya getirilmiş ve özelliklerine göre sınıflara ayrılmış nesnelerin bütünü, derlem: “Saat koleksiyonu yapmaya merak sarışım da işte buradan geliyor.”[1]

Koleksiyonun tanımına baktık. Evet, şimdi de gelelim bizimle ilgili olan safhasına.
Tarihi değeri yoksa biz ona Sanat Eseri diyebilir miyiz yoksa sıradan bir materyal deyip önemsiz mi sayarız?
Bir örnek ile açıklamaya çalışalım. Bir adam Kula halıları[2] koleksiyonu toparlarken bir diğeri Osmanlı Devleti Dönemine ait olan kahve fincanları koleksiyonu yapıyor. Teyzemiz ise torunlarının her sene bayramlarda aldığı çiçekleri saklıyor. İçinde hatıraların yüklü olduğu bu çiçekleri görmezden gelmek sanırım biraz üzücü olur. Bizim için olmasa da teyzemiz için çiçeklere paha biçmek olanaksız olabilir.



Bir örnek daha vermek istiyorum. Kemal karakterini hatırlayan var mı aramızda?
Size yardımcı olabilirim. Masumiyet Müzesi ( Orhan Pamuk )[3] bunun en müthiş örneğidir. Orada sigara izmaritleri, çay bardakları, bir evin dekoru, bunun yanında tokalar, kıyafetler, canlandırmalar var. Kısacası burada ANILAR var.



Bizim için önemli olan hatıraları biriktirmektir. Kimin neler düşündüğüne aldırmadan, bizde bıraktığı etkiyi görerek, hissederek, dokunarak tekrar yaşamak ve hatırlamak için pek çok eşya birikimi yaparız. Onlardan kopmak canımızı yakar. Üzerinden yıllar geçtikçe değeri daha da artar. En sonunda bakmışsınız ki o artık bir tarihi eser niteliği taşır olmuş.
Ama sizin gözünüzde hala anıları canlandırmaya yarayan küçük birer objedirler. O halde bu biriktirme olayını yapmayan bir insanoğlu var mıdır?   
 
 
   

[2] http://dergipark.gov.tr/download/article-file/193473

[3] http://tr.masumiyetmuzesi.org/

16-10-2018
Konuk Makaleler

Konuk Makaleler

info@medyacuvali.com

Diğer Yazıları

Bu yazılar da ilginizi çekebilir