Grafik Tasarımda Tipografinin Önemi
Merhaba değerli okurlarım, bu yazımda sizlere grafik tasarımın olmazsa olmazlarından olan tipografiden bahsetmeye çalışacağım, hepinize yararlı okumalar dilerim.
Yazı, bir düşünceyi aktarmaya yarayan en eski iletişim araçlarından birisidir. Günümüzde, kullanılan pek çok yazı karakteri, eski çağlarda yaratılmış serbest elle çizilmiş tasarımlardan yola çıkarak oluşturulmuşlardır. Tipografi ( Yazı tasarımı ) hayatımızın her alanına dahil olan bir unsurdur. Çevremizde gördüğümüz; kitap, gazete, dergi tasarımları, reklam afişleri, billboardlar , satın almış olduğumuz ürünlerin ambalajları gibi. Robert Bringhurst’a göre; “Tipografi en iyi biçimde kullanıldığında dilin sonsuzluğunu ve zamanını birleştiren görsel bir biçimidir”.
Tipografi terimi ilk kez Johann Gutenberg’in metal harflerini tanımlamakta kullanılmıştır. Bugün ise, grafik tasarımda kullanılan tüm baskı yazıları ve noktalama işaretlerinin tasarıma dayalı tüm özelliklerini ve üretim teknolojilerini içerisinde barındıran bir uygulama alanıdır. Tipografinin en temel işlevi okunaklılıktır. Emil Ruder ; “Tipografinin tek ve yalın bir görevi vardır ve bu da yazıyla bilgi iletmektir” der.
Grafik Tasarımda Tipografinin Yeri Ve Önemi
Yazı düşüncenin ve bilginin görünür biçimidir. Tipografi terimin ortaya çıkması, Johannes Gutenberg'in oluşturduğu değiştirilebilir hurufat tekniğinin (harf sistemi) kitap üretimi, basım ve çoğaltımında kullanılmasıyla birlikte ortaya çıkmıştır.
Hurufat sistemiyle başlayan baskı üretimleri durmaksızın gelişerek hayatımıza girmiş, tüm yaşamımıza giren bilgisayarlar yardımıyla üretilen tüm görsel malzemeler de grafik tasarımın alanına girmiştir. Grafik tasarımda üretimin artmasıyla birlikte tipografik tasarım da gelişmeye başlamıştır. Türkiye’de grafik tasarımın öncüleri İhap Hulusi Görey, Münif Fehim, Mithat Özar ve Kenan Temizan’dır. Tipografi, yazınsal ve görsel iletişime ilişkin öğelerin hem işlevsel ve estetik düzenlemesi, hem de bu öğelerle oluşturulan bir tasarım dilidir. Bugün tipografi, 'yazı'nın her türlü teknik ve teknolojik görünüşüdür denilebilir.
Tipografi tasarımında sadelik, anlaşılabilirlik, düzen, font kullanımı ( yazı karakteri seçimi ), okunabilirlik ve mesajın niteliği dikkat edilmesi gereken önemli unsurlardır.
Kaynakça
Ambrose ,G., Harris P. (2018 ) Tipografinin Temelleri, Literatür Yayınları
Becer, E (2007) iletişim ve Grafik Tasarım, Dost Kitabevi
Sarıkavak N, K (1997).Tipografinin Temelleri, Doruk Yayıncılık.