KAVRAMSAL SANAT

KAVRAMSAL SANAT

A+ A-

Kavramsal sanat terimi, 1960’ların ortalarında ortaya çıkan bir fikir hareketidir. Sanatın herhangi bir nesneyle  ya da mekânla sınırlandırılamayacağı fikrini taşır.

Ready Made( Hazır Nesne)

Akımın öncüsü , Fransız Sanatçı Marchell Duchamp’dır. Kavramsal Sanatın temelleri, Dushamp’ın 1914’te ortaya attığı,  hazır nesne  kavramına dayanmaktadır.

Marchell Dushamp’ın  (1917 )  Çeşme adlı çalışması , Mott Works  adında bir dükkanda satın alınan, seri üretilmiş  bir pisuardır. Dushamp bu pisuarı R. Mutt diye imzalamış ve bir sergiye göndermiştir. Bu çalışması ile Dushamp , sıradan bir nesneyi bir  sanat yapıtı  olarak sunarak genel geçer sanat algılarını sarsıp  düşünsel deneyimin ön plana çıktığı bir yaklaşım ortaya koymuştur .

 

                                                          Marcell Dushamp Bisiklet Tekerleği 1951
 
Kavramsal Sanat Akımı içerisinde yer alan  tüm sanatçılar farklı malzemelerle fikirlerini ifade etmişlerdir. Örneğin, Afro-Amerikalı bir sanatçı olan David Hammons (1943-), zenci mahallelerinden topladığı atık malzeme ile gerçekleştirdiği heykelleriyle Amerikan zencilerinin yoksulluğunu ve sefaletini sergilemiştir.
 

 
David Hammons Untitled 1992

Kavramsal Sanatçı Sol Lewit’a göre «Kavramsal sanatta fikir veya kavram, sanat eserinin en önemli kısmıdır. Tüm planlamalar ve karar almalar önceden yapılır ve fikrin uygulamaya geçirilmesi ikinci planda kalır. Fikir, sanat yapan bir makina haline gelir.»,

 

Sol Lewitt, Sentences on Conceptual Art, 1969.

 

Joseph Kosuth: Günümüzün en tanınmış kavramsal sanatçılarındandır. Kavramsal sanatta  olabildiğince az malzeme  kullanılmasını ve minimalist yaklaşımı benimsemiştir. Kosuth’a göre, “Duchamp’tan sonra tüm sanatlar kavramsal sanat üst başlığında değerlendirilmelidir. Çünkü kavranılası bir değeri olmayan şey, sanat değildir.”

 

Joseph Kosuth'un 1965 

Bir Ve Üç Sandalye :Joseph Kosuth bu çalışmasında, bir gerçekliğe üç farklı açıdan yaklaşılabileceğini göstermiştir.

 


Kaynakça

 Antmen, A. (2014). 20.Yüzyıl Batı Sanatında Akımlar. (6. Baskı)istanbul: Sel Yayıncılık.

 Atalan , O .(2012). Ready-Made Kavramı Günümüz Sanatına Ve Sanatçısına Etkisi

 Rose, B“Orlan: Is It Art/Orlan and the Transgressive Act”, Art in America, 81:2 (February 1993)

 Lynton, N. (1989). Modern Sanatın Öyküsü. İstanbul: Remzi Kitabevi

 Modern Sanatta Nesne Ve Mekân İlişkisi Tayfun Sırma Yüksek Lisans Tezi(2019).

24-09-2024