Markalar ve Görsel Kimlik

Markalar ve Görsel Kimlik

A+ A-

Merhaba sevgili okurlarım, bu yazımda marka ve kurum kimliği oluşturma açısından oldukça önemli olan görsel kimlik konusuna değineceğim; iyi okumalar dilerim :)

Görsel Kimlik

         Görsel kimlik, bir markayı tanımlayan, temsil eden ve markayı ortaya koyan grafik bileşenlerden oluşmaktadır. Bir markanın görsel kimliğinin temel unsurları

-Kurum adı,

-Logo, amblem (semboller),

-Renkler ,

-Yazı karakterlerinin farklı versiyonlarından oluşabilmektedir.

 Görsel kimlik bir markanın temsil edilmesinde sembolik olarak görünürlük ve hatırlanabilirlik sağlamaktadır. Bir markanın temsil edilmesinde kullanılan görsel dil bütün sözcüklerden daha etkili olabilmektedir. Tüketicilerin kendilerini markaya yakın hissetmeleri açısından görsel kimlik son derece önemli bir iletişim aracı haline gelmektedir. Kurumlar görsel kimlikleri ile pazardaki diğer rakiplerinden ayrılmaktadırlar.

   Kurum rengi, amblem (sembol), logo ve kartvizitler görsel kimlik içerisinde değerlendirilen temel unsurlardır. Görsel kimlikte imza denilen şey logo, amblem ve sloganın birleşiminden oluşmaktadır. Çoğu marka kurumun kimliğini direkt veren ve bakıldığı anda “bu işaret şu kuruma aittir” dedirtebilen amblem ya da logosunu kullanmaktadır. Örneğin Vakko, Coca-Cola, Nestle gibi kurumlar farklı ve tescilli olabilmek için yalnızca yazı karakterlerine dayanan çözümler üretmektedirler.

 


Kaynakça

 Clifton,R ( 2014), Markalar ve Markalaşma, İş Bankası Kültür Yayınları,

Okay, A (2013) , Kurum Kimliği, Derin Yayınları,

Perry A., Wisnom D., (2003), Markanın DNA’sı – Eşsiz Ve Dayanıklı Markalar Yaratmanın Kuralları,  Mediacat Yayınları.

28-08-2019