Zamansızlar (bir kişisel gelişim eleştirisi)

Zamansızlar (bir kişisel gelişim eleştirisi)

A+ A-

Tarihe adını unutulmazlar arasına yazdırmış o kadar çok insan vardır ki, hepsini bir araya getirsek bir imparatorluk bile kurulabilir. Adını tarihe yazdırmak, önemli bir eylemde bulunmak tek yönüyle belirlenen bir durum değildir. Bedensel ya da düşünsel olarak tarihin geniş zamanına erişen insanlar sadece topluma ya da kendilerine olumlu olan eylemler ile tepe noktasına ulaşmadı. Tarih tamamen tutarsız ve olumsuz eylemli birçok insanı da sonsuzlar arasına katmaktadır. Tarihe adını yazdırmış birbirinden farklı bu insanların ortak özelliğini problem edinmek gereklidir.

Zamansız insanları, felsefenin konusu yapmak için ilk önce sorunun soru formülasyonunu değiştirmekle başlanmalıdır. Hedeflenen problemin tüm bakış açılarında kabul edilebilecek cevabı ancak o zaman açık hale gelecektir. Soru şeklini değiştirirken tarihe adını yazmış insanlardan önce tarihe adını yazmak, zamansız olmanın ne olduğunu söylemek gereklidir. İnsanı doğadan ayıran, sadece insanda olan tek özellik tarih yazabiliyor olmasıdır. Tarih yazarak bilgi aktarımına ulaşan insan gerçekliği burada bulabiliyor. İnsanın gerçekliğinin yansıması olan tarih bilgi aktarımında bazı fenomenlere ihtiyaç duyar. Bu fenomenler insan için simge olarak, düşüncenin uzun uzun anlatılmasının yerine temsil olarak koyulur.

Tarihin zamansız fenomenlerini örnek göstererek bilgi aktarımı yerine, bunu insanlara ulaşılması gereken hedef olarak gösterip bir amaç haline getirmek kişisel gelişim zırvalıklarını ortaya çıkartmıştır. İnsanlara olmayan bir hayal ya da olmanın mutluluğu yerine devamlı yarış içerisinde tutmaktan başka hiçbir işe yaramayan safsataları söyleyip dururlar. Kişisel olarak hangi kritere göre başarılı olduğu bile belli olmayan bu garibanların hiçbirisi zamansız ve fenomen haline gelemez. Kim ki kişisel gelişimle alakalı sizlere kuru gürültü yapmaya kalkıyorsa ona sorulması gereken tek bir soru vardır. Zamansız olmayı biliyorsan sen neden olmuyorsun?

İlk sorunun cevabını bulmak için formüle ettiğimiz tarihe adını yazdırmış insanların ortak özelliğine dönülürse, burada fenomen olan insanlar yaşamın içinde bilinen ve yapılanı daha sonraya aktarmak için eylemleri ile tarihte zamansız oldukları görülür. Tarihte iyi ya da kötü eylemleri ile zamansız olan insanlar, toplumun üstüne çıkarak toplumu kendi peşinden sürükleyebilmiş kişilerdir. Eylemleri bilginin daha sonraya aktarılmasında fenomen olarak çağrışımda kullanılması onları zamansız yapar.

İnsan, ünlü olsa bile eylemlerinde zamansızlığa ulaşmak için fenomen olmak zorunluluğundadır. Toplumun içinde çıkarak, toplumun üzerinden toplumu kendi peşinden sürüklemelidir. Toplumun üzerine çıkan bir fenomen insan, topluma derdini tek tek anlatmaz. Bu zaman kaybıdır. Eylemi ile örnek olmak durumundadır. Bu örnek olma hali sadece olumlu anlamda değildir. Hitler de zamana ismini yazmış zamansız bir fenomendir. Kişisel gelişimciler, toplumu etkileyemeyenler de laf salatası ile sadece anını kurtarma eylemindedir.


Kaynakça

resim: https://www.pexels.com/tr-tr/fotograf/sanat-kafa-kasa-portre-modu-3952240/

24-01-2024