Sonbahar ve Motivasyon Dalgalanmaları

Sonbahar ve Motivasyon Dalgalanmaları

A+ A-

 Antik çağlardan günümüze  birçok bilim insanı, dönemsel olarak sergilediğimiz davranışların nedenlerini açıklarken ekosistemlerin birbirleriyle olan ilişkilerinden ve ekosistem içinde varlığını sürdüren canlıların davranışlarından referans almıştır. 
   Mevsimsel duygu durum değişikliği, özellikle sonbahar-kış aylarında gözleniyor.Fizyolojik, biyolojik,hormonal ve psikolojik dalgalanmaların çevresel faktörler ile "iç zaman" arasındaki uyumsuzluğu, bu süreçte oldukça normal kabul ediliyor ve gezegen üzerinde bulunan tüm canlılar çevresel geçiş etkisinden minimum etkilenebilmek için farklı adaptasyonlar geliştiriyor.Ancak hepsinin amacı aynı: Uyum sağlayarak dengeyi yakalamak! 
   Motivasyon dalgalanmaları, doğanın bizim için oluşturduğu bir arınma veya yeniden düzenlenme sürecidir.Bilimsel makalelerce desteklenen fikir, gündüz süresinin kısalması, gün ışığının azalması, sıcaklık ve nem düşüşü gibi çevresel unsurların etkisiyle sirkadiyen ritmin düzensizlik göstermesinin olağan olduğudur.Genel olarak bu düzensizlik; duygu durum bozukluğu, enerji kaybı, olumsuz duygulanım, iştah kaybı/artışı, ilgisizlik hali, uyku problemleri, ümitsizlik, sinirlilik hissi ve tahammülsüzlüğü de beraberinde getiriyor. 
    Bu düzensizlik sırasında vücutta salgılanan melatonin ve uyku süresi uyumsuzluğunun, öznel iyi oluş çatışması yaratması geçici bir evredir ve bu evreyi deneyimlemek yorucu olsa bile gereklidir.İçsel zamanımızı veya sirkadiyen ritmimizi bu kaotik süreçte dengeleyebilmek ve kendimize zarar vermemek için doğayı izlemekte fayda var.Peki ne görüyoruz? Tüm canlıların akıntıya karşı kürek çekmeyip yavaşladığını ve olağan süreci olduğu gibi kabullenip maksimum öz şevkat ile kendi kabuğuna çekildiğini ...  
   Doğada; ağaçların bir sonraki bahar için yapraklarını bıraktıklarını, su kaynaklarının çoşkun pınarlara dönüşebilmesi için dağlardan kar beklediklerini, yaban ayılarının sert kışı atlatabilmek için sıcak bir in bulup uykuya hazırlandıklarını ve kolonili bir çok arının kraliçelerinin etrafını sarıp bahara kadar zaman zaman uykulu bir evreye geçtiklerini bilin.Belki bu örnekler, içinde bulunduğumuz zaman diliminde kendinize karşı neden hoşgörülü olmanız gerektiğini hatırlatarak, mevsimsel motivasyon dalgalanmalarının normal ve geçici halini görmenizi sağlar. 
   Biyoritim, gün içinde biz farkında olmadan defalarca değişim sergiler.Bariz mevsimsel geçişlerde ise tüm farkındalığımız bizimledir ve bu motivasyon dalgalanmalarını  beraberinde getirir.Süreci normalleştirerek yaşayabiliriz yada profesyonel destek alıp öznel iyi oluş halini deneyimleyebiliriz.Lütfen kendinize iyi bakın ve unutmayın; dengede kalın.


Kaynakça

Yazının görseli yazara aittir.

30-09-2023
Ceren Gündüz

Ceren Gündüz

Veteriner Fakültesi - Öğrenci

Malatya’da doğdu. Eğitimci bir ailede büyüdü. Veteriner Fakültesinde öğrenim görmektedir. Yazarın en büyük hedeflerinden biri “iyi bir gözlemci” olabilmek.

e.crngndz@icloud.com

eddoer0