Balina Hakkında Bir Kitap

Balina Hakkında Bir Kitap

A+ A-

   Bugün, üstünde uzun zamandır düşündüğüm bir kitap hakkında duygularımı paylaşmak istiyorum.Her ne kadar analizini yapmış olsamda konuştukça konuşasım, yazdıkça yazasım var…Balinalar hakkında bir kitaptan bahsedeceğim.

   Dünya klasikleriyle çok küçük yaşlarda tanıştım.Kitap okumak benim için hobiden ziyade bir tutkuya dönüştü.Zaman ve mekanda yer değiştirebilmeyi bu sayede keşfettim.Hikayelerin içinde kendime ait bir yer bulabilmek benim için tarifsiz bir konfor.Ne kadar bilinçli bir okuyucu olduğumu bilemem, bunun bir ölçütü yok çünkü.Sadece klasik kitap öğretilerinin asla eskimeyeceğini biliyorum.

   Moby Dick, Herman Melville tarafından yazılan bir dünya klasiği.Okuyalı bir aydan fazla oldu ve etkisinden hala çıkamadım.Korkutucu hacmi ve ağır metaforlarıyla, klasik severler için de yorucu bir kitap kendisi.Dikkatli ve sabırlı bir şekilde okumaya çalıştığım Moby Dick, dinler tarihi ve insanlık tarihi hakkında uçsuz bucaksız bir kaynak oldu benim için.Sadece tek bir cümlede saatlerce hatta günlerce takılı kaldım.

   Kitabın karakterleriyle neredeyse birer kahve içmişiz gibi hissediyorum yakınlıklarını anlatamayacağım kadar yoğun yaşadığım bu kişilerden bahsedeyim.

   Ishmael, kitabın anlatıcısı ve hikayenin sonunda hayatta kalan tek kişi.Queequeg, Ishmael ile tanışıp aynı gemide yol arkadaşlığı yapan yetenekli bir zıpkınlı avcı.Aynı zamanda doğup büyüdüğü yerden dünyayı keşfetmek için ayrılmış geleneklerine bağlı bir yerli.Birçok diyalogda hayat görüşünü tek ve basit bir eylemle karşısındaki kişiye başarıyla anlatıyor.Kaptan Ahap, geminin kaptanı ve Moby Dick olarak bilinen balinayla husumeti olan, aslında kendi iç çatışmalarıyla var olan biri.Kitap boyunca daha önce karşılaşıp kendisini sakatlayan bu balinaya karşı sınırsız bir öfke barındırıyor.Burada aslında doğaya karşı bir meydan okuyuşun kişideki süper egoyu ne derece etkileyebileceğini görebiliriz.”VAR OLMAK” halini bir çatışmaya dönüştüren Kaptan Ahap kınayıp, kendi içimizde görebileceğimiz biri aslında.Geminin bir diğer kaptanı, Kaptan Starbuck ise adeta bir mantık ve sağduyu timsali olarak yolculukta kendini gösteriyor.Doğanın yasalarını ve dünya düzenini, kendisine uyumlayarak var olmanın keyifli yanını yaşayan biri.Kitabın asıl karakteri Moby Dick ise dev beyaz bir ispermeçet balinası.

   Hikaye Kaptan Ahap’ın, denizlerde Moby Dick’i arama serüveni gibi görünsede daha çok var olmanın bir iç hesaplaşması benim için.Hikaye akıp giderken, kitap balinalar hakkında morfolojik bilgiler veriyor ve fizyolojik sürü davranışı açısından yüzlerce kaynağın taraması niteliğinde bilgileri içeriyor. Balina avcılığı, keşif döneminden sanayi devrimi dönemine kadar birçok gelişmiş milletlerin hammade kaynağı eldesi için uluslararası yapılan bir şeymiş.Bunu kitabı okumadan önce tahmin edemezdim çünkü balinalar hakkında, okuduğum bölüme rağmen çok donanımlı bilgilere sahip değildim.

   Kitabın içerisinden alıntılar paylaşmayacağım çünkü herkesin kendisi için alacağı şeyler var.Doğa ve insan hakkında, hayat ve insan hakkında altını çizeceğiniz çok güzel yerler var.Bir ispermeçet balinası hakkında yazılan bu kitabın sadece bir balina için yazılmadığını ifade etmeye çalıştığım bu yazıdan sonra Moby Dick’in daha çok okuyucuyla buluşması dileğiyle…

  

 

 


Kaynakça

Yazının görseli yazara aittir.

14-06-2023
Ceren Gündüz

Ceren Gündüz

Veteriner Fakültesi - Öğrenci

Malatya’da doğdu. Eğitimci bir ailede büyüdü. Veteriner Fakültesinde öğrenim görmektedir. Yazarın en büyük hedeflerinden biri “iyi bir gözlemci” olabilmek.

e.crngndz@icloud.com

eddoer0