21 Mart Dünya Şiir Gününe Özel Türk Şairleri Anlatan Filmler

21 Mart Dünya Şiir Gününe Özel Türk Şairleri Anlatan Filmler

A+ A-

Kapak fotoğrafı: Soldan sağa: Tomris Uyar, İlhan Berk, Cemal Süreya, Tevfik Akdağ

Ayaktakiler ise: Ece Ayhan, Kağan Önal, Nilgün Marmara, Seyhan Erözçelik, Cemal Uzunoğlu. Nilgün Marmara’nın evi. 1984.

Hayri Turgut Uyar Arşivi

 

Şimdi şiir bence senin yüzündür,

Şimdi benim tahtım senin dizindir.

Sevgilim, saadet ikimizindir,

Göklerden gelen bir yadigâr gibi.

Sabahattin Ali

 

Türk edebiyatında en çok gelişme gösteren tür şiirdir. Halkımız bütün iç güzelliklerini şiirin sıcak havasında yansıtmıştır. Türk halkının geçirdiği evreler boyunca şiirin özünde söz, sözün özünde güzellik egemen olmuştur. Türk şiirinin bilinen en eski örneği Çin yıllıklarında bulunmakta ve 329 tarihini taşımaktadır İslâmiyet’in kabulünden önceki Türk edebiyatının asıl zengin ve değerli bölümü yazılı edebiyat olmayıp sonradan yazıya geçirilmiş sözlü edebiyat verimleridir. Sonradan derlenip yazıya geçirilen örnekler Türklerin zengin bir sözlü edebiyatının varlığını kanıtlamaktadır. (Mehmet Yardımcı, Türk Şiirinin Doğuşu ve Gelişim Evreleri)1

Bilinen ilk Türk şiiri Uygur şiiridir. Bir koşuğa ait dörtlükten oluşan bu şiir örneği, Hun Türklerinden kalan bir fincan üzerine yazılmıştır. Bu koşug Çin yazısı ile yazılmış ve Milat öncesine ait dörtlüktür. Divan-ı Lügatüt Türk’i adlı eserde Mahmut Kaşgari, Coci veya Cuci adlanan bir Türk şairinin adını çekmiş ve Cuci pek çok kaynakta ilk Türk şairi olarak bilinmektedir.

Bilinen İlk Türk şairlerinin Uygur olmasının sebebi onların yarı yerleşik bir hayat sürmeleri, matbaa kullanmalrı, Mani ve Buda dinlerine inanan Uygurların yazma eserlerini bu tapınaklarda toplayabilmeleridir. Diğer Türklerin yazdıkları metinler kaybolmuş, yazan şair ve edipleri de aynı sebeplerden unutulmuştur.

 Turfan kazılarındaki metinlerde adlarına ve şiirlerine rastlanan ilk Türk şairleri Aprın Çor Tigin,Çuçu, Ki-ki, Kül Tarkan, Asıg Tutung, Pratyaya Şiri, Kalun Kayşı, Çisuya Tutung’dur.

İslamiyet öncesi bilinen ilk şair Aprınçor Tegin’dir. Bugün şairi belli olan ilk şiirlerimiz ona aittir. Şiirlerin başında ve sonunda ona ait kayıt olan iki şiiri günümüze ulaşmıştır. Bunlardan biri dörtlükler halinde 12 mısradan oluşan “Medhiye”, diğeri ise “Sevgili” adlı lirik şiirdir. Üçlükler halinde yazılmış 21 mısradan ibaret “Sevgili” şiiri Türk lirik şiirinin ilk örneğidir. Aprın Çor Tigin’in yazdığı “Bir Aşk Şiiri” adlı ilk Türk şiirinin son parçasının aslı ve çevirisi şöyledir:

 

ÖZGÜN ——– GÜNÜMÜZ TÜRKÇESİ `SEVGİLİ

 

Yaruk tengriler yarlıkazun ——Nurlu tanrılar buyursun

Yavaşım birle ——-Yumuşak huylum ile

Yakışıpan adrılmalım ——-Birleşip bir daha ayrılmayalım

 Küçlüg biriştiler küç birzün —–Güçlü peygamberler güç versin

Közi karam birle————— Kara gözlüm ile

Külüşügin oluralım…———– Gülüşerek yaşayalım…

Kasıncığımın öyü kadgurar men —–( Kadıncığımı düşünüp dertlenirim)

Kadgurdukça —–( Dertlendikçe)

Kaşı körtlem —–( Kaşı güzelim )

 Kavışıg sayır men ——( Kavuşmak isterim)  

Barayın tiser ——( gideyim desem )

Barç amrakım ——( güzel sevgilim )

Baru yime umaz men ——( gidemem yine ben)

Bağırsakım —— ( sadık yarim ) 

 Kireyin tiser —— ( gireyim desem ) 

Kicıgkiyem ——- ( küçüğüm)

Kirü yime umaz men —— ( giremem yine ben)

 Kin yıpar yıdlıgım ——- ( amber -misk kokulum)  

Yaruk tengrler ——- ( Parlak tanrılar )

Yarluk azunın ——- ( buyrugu ile)

Yavaşım birle ———( yavaş huylum ile ) Yakışıpan adrılmalım ——– (kavuşup ayrılmayalım)  

Küçlüg piriştiler ——— ( güçlü periler – meleklerin-) Küç birzünin ——– ( güç vermesiyle)

Közi karam birle ——– kara gözlüm ilə.

Bilinen ilk Türk şiiri ile ilgili alınan kaynak kesin bir bilgi yansıtmamaktadır. Yapılan araştırmaya göre bulunan yazıda geçmektedir. Ve bilgiler tarih ile örtüştüğü için yazıda kullanılmıştır.

kaynak: https://iklim.az/2021/10/17/ilk-turkce-siir/#:~:text=Bilinen%20ilk%20t%C3%BCrk%20%C5%9Fiiri%20uygur,ve%20Milat%20%C3%B6ncesine%20ait%20d%C3%B6rtl%C3%BCkt%C3%BCr.

21 Mart Dünya Şiir Gününe özel mücadelenin, tutkunun, aşkın, dostluğun, hayatın ilmek ilmek işlendiği şiirlerin kıymetli şairlerinin hayatlarını konu alan filmlerle karşınızdayım. Çok fazla örneği bulunmayan bu filmler biz Türk şiirleri sevenler için bir veli nimet niteliğindedir. İşte karşınızda Türk Edebiyatı’nın kıymetli şairlerinin hayatlarını anlatan filmler:

1. MAVİ GÖZLÜ DEV: NAZIM HİKMET (2007)

Çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerinden olan Nazım Hikmet 1941 yılında ‘‘Komünizm’’ propagandası yaptığı gerekçesiyle hapse atılır. Şairin ünü içeride de kulaktan kulağa yayılır. İçeride mahkumların portresini yapan Nazım’ın aklı ise karısı Piraye’dedir. Ondan ne bir mektup ne de telgraf gelmiştir. Bu sırada aldığı kötü haberle Nazım’ın dünyası başına yıkılır. Hakkında verilen 28 yıl hapis cezası onaylanmıştır. 2

 

Oyuncular: Yetkin Dikinciler, Dolunay Soysert, Uğur Polat, Özge Özberk…

Yönetmen: Biket İlhan

Senarist: Metin Belgin

 

2. KELEBEĞİN RÜYASI (2013)

Kelebeğin Rüyası, Yılmaz Erdoğan’ın yazıp yönettiği 2013 yapımı bir filmdir. Filmde Mert Fırat ve Kıvanç Tatlıtuğ’un yanı sıra Yılmaz Erdoğan'ı da görmekteyiz. Kendisi şair Behçet Necatigil’i canlandırmaktadır. Yılmaz Erdoğan’ın hem senaristi hem yönetmeni hem de oyuncusu olduğu film, 46. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri’nde birçok adaylık ve ödüle sahip olmuştur.

    Film, II. Dünya Savaşı döneminde Zonguldak’ta yaşayan genç şairler Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu’nun hayat hikayesini anlatmaktadır. O dönemde edebiyat öğretmeni olan Behçet Necatigil’in (Yılmaz Erdoğan) de bulunduğu film dönemin zorluğunu insanın içine işleye işleye yansıtmaktadır. Varlık Dergisinde şiirlerinin yayımlamaya çalışan genç şairler dönemin hastalığından olan veremden mustariplerdir. Ancak hastalık bile onların şiir aşkını köreltememiştir.

Belediye başkanının kızı Suzan Özsoy’un Zonguldak’a gelmesi ile genç şairlerin şiire tutkusu daha çok artmıştır. Muzaffer, Suzan’a âşık olmuştur. Verem olduklarından dolayı ailesinin görüşmesini istemediği iki genç şairle arkadaş olan Suzan’ı duygusal ve zorlu bir yolculuk beklemektedir. Fakat her olumsuzluğa rağmen Muzaffer ve Rüştü’nün yanından ayrılmayan Suzan, Muzaffer ve Rüştü’nün yolları bir gün ayrılacaktır.

Film hakkında yazdığım yazıya ulaşmak için tıklayınız.

https://www.medyacuvali.com/yazilar/tuana-kanli/kelebegin-ruyasi-yilmaz-erdogan 3

 

3. SABAH YILDIZI: SABAHATTİN ALİ (2017)

Belgesel olan film, Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı’nın Sabah Yıldızı Sabahattin Ali’nin hayat hikayesini konu alıyor. Almanya, Türkiye, Bulgaristan’da çekimleri gerçekleştirilen belgesel filmin yönetmen koltuğunda Metin Avdaç bulunuyor. İlk vizyon tarihi 10 Kasım 2017 olan belgesel film bu sene tekrardan vizyona girmesi ile ön plana çıkış bulunmakta.

Filmin fragmanı için tıklayınız.

https://www.youtube.com/watch?v=HvrwlQTNGgw

 

4. KARANLIK DÜNYA (1952)

 

Senaryosunu Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun yazdığı, yönetmen koltuğunda Metin Erksan’ın bulunduğu Karanlık Dünya 1952 yapımı belgesel filmdir. Şair ve halk ozanı Aşık Veysel’in hikayesini anlatan filmin bazı kısımları o dönemin sansürü tarafından filmden çıkarılmıştır. Bu yüzden de filmde bazı kopukluklar yaşanmaktadır. Buna rağmen Metin Erksan’ın ilk filmi Karanlık Dünya’yı izleyebilirsiniz.

 

BONUS DİZİ

YEDİ GÜZEL ADAM (2014)

 

Şairler memleketi Maraş’ın lise sıralarında tanışmış ve kader arkadaşı olmuş Yedi Güzel Adam’ın hikayesi…

Türk edebiyatında önemli yerleri bulunan edebî kişiler olan Cahit Zarifoğlu, Mehmet Akif İnan, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Ali Kutlay, Nuri Pakdil ve Alâeddin Özdenören'in hayatları konu alan dizinin yönetmen koltuğunda Adnan Güler, senarist koltuğunda ise Nevin Şahin; Ahmet Tezcan; Şilan Avcı bulunmaktadır. İlk bölümü 19 Nisan 2014 yılında TRT 1 kanalında yayınlanan dizi şiir ve edebiyat severler tarafından oldukça beğenilmiştir ve hâlâ izlenmeye devam etmektedir.

İzlemek için tıklayınız.

https://www.youtube.com/watch?v=ix39v91H5N8

 

Sözün şiirlerin mükemmelidir,

Senden başkasını seven delidir.

Yüzün çiçeklerin en güzelidir,

Gözlerin bilinmez bir diyar gibi.

Sabahattin Ali

 


Kaynakça

1. https://turkoloji.cu.edu.tr/YENI%20TURK%20EDEBIYATI/mehmet_yardimci_turk_siiri_dogusu_gelisim_evreleri.pdf 2. https://www.sinemalar.com/film/359/mavi-gozlu-dev-nazim-hikmet 3. https://www.medyacuvali.com/yazilar/tuana-kanli/kelebegin-ruyasi-yilmaz-erdogan Kullanılan Sabahattin Ali resmi: https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Ffikirilegelecek.com%2F41-yillik-yasaminda-sabahattin-ali%2F&psig=AOvVaw0CBddacKWhj0vYmqShGDfB&ust=1711097071773000&source=images&cd=vfe&opi=89978449&ved=0CBQQjhxqFwoTCJCPvM_7hIUDFQAAAAAdAAAAABAd

https://iklim.az/2021/10/17/ilk-turkce-siir/#:~:text=Bilinen%20ilk%20t%C3%BCrk%20%C5%9Fiiri%20uygur,ve%20Milat%20%C3%B6ncesine%20ait%20d%C3%B6rtl%C3%BCkt%C3%BCr.

21-03-2024