Rönesans’ın hazineleri bir gecede kayboldu: Antonello da Messina’nın 4 eseri hâlâ aranıyor
İtalya’nın Messina kentinde bulunan bir müzeye giren kimliği belirsiz kişiler, Rönesans döneminin usta ressamlarından Antonello da Messina’ya ait 6 eseri çaldı. Eserlerden 2’si müze çevresinde bulunurken, milyonlarca euro değerindeki 4 tablonun izine henüz ulaşılamadı.
İtalya’da sanat dünyasını sarsan hırsızlık, 15 Ağustos Cumartesi gecesi, kentte düzenlenen bir geçit töreni sırasında gerçekleşti.
İtalyan haber ajansı ANSA’nın aktardığı bilgilere göre, yerel saatle 22.00’den önce kasklarla yüzlerini gizleyen 3 veya 4 kişi müzeye girdi. Şüpheliler, aralarında Antonello da Messina’ya atfedilen 1473 tarihli San Gregorio Poliptiği’ne ait üç panelin, “Madonna ve Çocuk” ile “Pietà’daki İsa” eserlerinin de bulunduğu toplam 6 parçayı müzeden çıkardı.
Kaçarken iki eseri geride bıraktılar
Soygun sırasında müze çevresinde insanların bulunduğunu fark eden hırsızların, kaçışları sırasında iki eseri dışarıdaki bir duvarın üzerine bıraktığı değerlendiriliyor.
Kısa süre sonra bulunan bu iki eser güvenlik güçleri tarafından koruma altına alınırken, diğer dört eserin nerede olduğu henüz bilinmiyor.
Kayıp eserlerin maddi değerinin milyonlarca euro olduğu tahmin ediliyor. Ancak eserlerin değeri yalnızca parasal karşılıklarıyla sınırlı değil. Antonello da Messina, 15. yüzyıl İtalyan Rönesansı’nın ve özellikle Sicilya resim geleneğinin en önemli isimlerinden biri olarak kabul ediliyor.
“Evrensel kültürel mirasa karşı kabul edilemez bir saldırı”
İtalya Kültür Bakanı Alessandro Giuli, olay karşısında “şaşkınlık ve üzüntü” duyduğunu belirterek soruşturmayı yürüten yetkililerle işbirliğine hazır olduklarını ifade etti.
Sicilya Bölgesel Yönetim Başkanı Renato Schifani ise hırsızlığı, “olağanüstü derecede ciddi bir suç” olarak nitelendirdi ve olayı “evrensel kültürel mirasa karşı kabul edilemez bir saldırı” olarak değerlendirdi.
Messina Savcılığı, Rönesans döneminin önemli eserlerinin kaybolduğu soygunla ilgili soruşturma başlattı.
Şimdi sanat dünyasının gözü, yüzyıllar önce Sicilya’da yaratılan ve bir gecede ortadan kaybolan bu dört eserin bulunup bulunamayacağında.