Plastik bardak kullanımını azaltan ’ceza’ uygulaması

Plastik bardak kullanımını azaltan ’ceza’ uygulaması

Üniversite yetkililerinin yaptığı küçük değişiklik, plastik kahve bardaklarının kullanımını büyük ölçüde azalttı…

 

Yakın bir tarihe kadar, İngiltere’de bulunan Winchester Üniversitesi yaptığı araştırmalar sonucunda yılda 191 bin tek kullanımlık bardağı sıcak içeceklerin kullanımına harcandığı sonucuna vardı. Bu tek kullanımlık bardaklar genelde direkt çöpe atılmakta ve kağıt ile plastik karışımından üretildiği için çok zor geri dönüşüme kazandırılabilmekte.

Bu durumun önüne geçmek için üniversite yetkilileri kahve fiyatlarında kendi bardaklarını getirenlere yaklaşık 1 pound'luk indirim yapma kararı almıştı. Ama yetkililer bu indirimin çok da etkili olmadığını, insanların indirim haklarını kullanmadığını gördü. Bu yüzden üniversite fiyatlarda yeniden bir değişiklik yapma kararı aldı.

 

Kendi bardaklarını getirenlere indirim yapmak yerine, üniversite tüm sıcak içeceklerin fiyatlarını 1 pound aşağı çekti ama bununla beraber tek kullanımlık bardağı kullananlara 1 pound'luk bir ceza uygulamaya karar verdi. İçeceklerin fiyatları böylelikle değişmemiş oldu ama beklenti öğrencilerin kendi bardakalrını getirmeleri idi.

Üniversite aynı zamanda öğrencilere yeniden kullanılabilir bardaklar da dağıttı. Öğrenciler, artık evden çıkarken bu bardakları yanlarına aldıklarını çünkü ekstra bir ücret (ceza) ödemek istemediklerini belirtiyor. Yetkilerde öğrencilerin artık bu bardakları yanında taşıdıklarını görmüş.

Bu uygulama ile bir yılda 34 bin tek kullanımlık bardağın çöpe gitmesini engellemiş oldu. Yetkililerin kullandığı sistem bu bir yıl sonunda daha da büyümüş görünüyor. Sıcak içeceklerin satışında azalma olmamışken, yeniden kullanılabilir bardaklar artık her 3 satışın birinde kullanılmaktaymış.

Üniversite yetkilileri her ne kadar yanlış gibi gözükse de insanların alışkanlıklarını anlamlı bir şekilde değiştirmek için ceza sisteminin olması gerektiğini söylüyor ve eğer hükümetler de aynı şekilde hareket ederse daha ciddi bir değişiklik görüleceğine inanıyor.