Depresyon oranındaki düşüş ile doğa ve yeşil alanlar arasındaki bağ

Depresyon oranındaki düşüş ile doğa ve yeşil alanlar arasındaki bağ

ABD'de yapılan bir araştırma, mahallesindeki boş alanlara çim ve ağaç ekilen kişilerdeki depresyon hissinin yüzde 41,5 oranında azaldığını ortaya koydu.



Uzmanların yaptığı araştırmaya göre, yeşil alanda daha fazla vakit geçirmenin ya da yeşillik alanlara yakın yaşamanın stres, depresyon ve kaygı hissini azalttığı belirtildi. ABD'nin Philadelphia kentinde yaşayan, rastgele seçilmiş 342 yetişkinin katıldığı çalışmada, belirlenen 541 boş arazi, yeşilliğin arttırıldığı alan, çöplerin toplandığı alan ve olduğu gibi bırakılan alan olmak üzere üçe ayrıldı.

Dünya nüfusunun büyük bir kısmı şehirlerde yaşıyor. Önümüzdeki 35 yıl içindeyse nüfusun % 66’sının şehirlerde yaşayacağı tahmin ediliyor. Binalar, otomobiller, ofisler ve alışveriş merkezleri, yaşamımızda doğal ortamlardan daha fazla yer kaplamaya başlarken, doğayla olan etkileşimimiz giderek azalıyor. Doğayla iç içe olan yerlerde yaşasak bile, kendimizi dışarı atmayı ve doğaya dokunmayı pek tercih etmiyor ya da buna vakit bulamıyoruz. Sürekli teknolojiyle iç içe olunca da önemli bir şeyi, gerçek dünyayı kaçırabiliyoruz. Eski kuşaklarla karşılaştırıldığında şimdiki çocuklar doğal ortamlarda daha az zaman geçiriyor.

 

Çalışmanın sürdüğü bir buçuk yıllık zaman dilimi boyunca katılımcılarla, yakınlarındaki boş alanlar yeşillendirilmeden ve bu alanlardaki çöpler toplanmadan önce ve sonra görüşmeler yapıldı. Sonuçlar, tüm mahallelerde diğer durumlarla karşılaştırıldığında, yakınlarındaki boş alanda çim ve ağaç ekilen kişilerdeki depresyon hissinde yüzde 41,5 oranında düşüş görüldüğünü ortaya koydu.